maanantai 11. elokuuta 2014

Riko rutiineja, ole luova ja harjoittele monipuolisemmin

Tuo jutun otsikko voisi lukea mun käyntikortissa. Sen verran paljon mä sitä hoen. Ihmisillä on taipumuksia juuttua kiinni tiettyihin toimintatapoihin ja rutiineihin. Yleisesti ottaen siinä ei ole mitään pahaa, mutta harjoitellessa rutiineja olisi hyvä rikkoa ja lähteä välillä hurjastelemaan epämukavuusalueelle.

Pikku spurttailut antaa hyvää ärsykettä ja parantaa räjähtävyyttä!

Moni liikkuja harrastaa paljon samoja lajeja, missä ei ole mitän pahaa. Varsinkin jos tavoitteet ovat tietyssä lajissa, niin sitä lajiharjoittelua pitää saada paljon alle. Vanha sanonta "Juoksemaan oppii juoksemalla" pitää paikkansa. Sama juttu tietysti kaikkien muidenkin lajien kanssa. Ei uimarin kannata hypätä hyppynarua 50% treeniajastaan. Huippu-urheilussa on tietysti omat juttunsa ja toimintatavat. Niihin emme nyt keskity, vaan nimenomaan liikkujiin eli meihin työssäkäyviin ihmisiin, jotka haluavat pitää itsestään huolta.

Telinejumppaa!
Olen monesti kuullut tarinan juoksijasta, joka juoksee 3 kertaa viikossa saman lenkin, samaan suuntaan ja samalla nopeudella. Sitten ihmetellään, kun kehitystä ei tapahdu enää ensimmäisen 6kkn harjoittelun jälkeen. Tiedättekö missä vika? Aivan! Siinä, että elimistö ja lihaksisto on tottunut tähän liikuntamuotoon ja sen tuomaan rasitukseen ja näin se pääsee helpommalla, kuin aikaisemmin. Toki myös parantunut kunto auttaa jaksamisessa, mutta ei takerruta nyt siihen. Jos juoksija vaihtaisi edes suuntaa tai juoksisi vaikka kaikki vastaan tulevat ylämäet täysillä ylös hän saisi tästä lenkistään ja treenistään jo huomattavasti enemmän irti! Pienilläkin muutoksilla ja mielikuvituksen käyttämisellä saa muokattua harjoittelua monipuolisemmaksi! 

Pomppimista parkourit mielessä!
Harjoittelun pitäisi olla mahdollisimman monipuolista, että kehitystä tapahtuisi. Varsinkin silloin, jos lukee itsensä hyvinvointi/terveysliikkujaksi eli liikunnan perimmäinen tarkoitus on voida hyvin ja elää terveellisesti.

Harjoittelusta saa vielä huomattavasti enemmän irti, kun nappaa joko kaverin tai puolison mukaan!
Mitä monipuolisemmin liikumme, sitä paremmassa kunnossa itsemme pidämme. Pelkkä juokseminen ei tee autuaaksi, kuten ei pelkkä punttien nostelukaan. Molempia ja paljon muutakin tarvitaan. Hyvässä harjoitusohjelmassa pitäisi olla aerobista harjoittelua, kuten pyöräilyä, uintia, kävelyä tai juoksua rauhallisella vauhdilla ja maltillisilla sykkeillä. Kovia harjoituksia, joissa syke nousee hetkellisesti korkealle jopa lähelle maksimisykettä. Lisäksi tarvitaan vielä lihaskuntoa/voimaharjoittelua, sekä liikkuvuutta parantavia harjoitteita, sekä lihashuoltoa.

Välillä meinaa hommat kaatuu, mut ei se mitään. Sit noustaan ja jatketaan!

Viime aikoina on puhuttu ja kirjoitettu paljon myös iäkkäämpien ihmisten lihaskunnosta ja kuntosaliharjoittelusta. Se olisi erittäin tärkeää ja siten ihmiset säilyttäisivät paremmin toimintakykynsä läpi elämän. Monet iäkkäämmät henkilöt tekevät kotitöitä ja kävelevät. Se on kuitenkin valitettavan yksipuolista liikuntaa. Tuolla ulkona kun katselee ympärilleen ja näkee näitä kävelylenkillä olevia, niin on pakko sanoa, että minä en sitä kovinkaan usein kehittäväksi liikunnaksi voi laskea. Rauhallinen käppäily ja ulkona liikkuminen on toki hyväksi, mutta varsinaisen kehittävän liikunnan kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Myös vanhemmalla iällä voi syke välillä nousta, hiki tulla ja matihapot jyllätä, se on jopa suositeltavaa. Haluaisinkin rohkaista kaikkia liikkumaan rohkeammin ja etsimään niitä liikunnallisia rajojaan myös iän karttuessa. Milloinkaan ei ole myöskään liian vanha aloittamaan kuntosaliharrastusta. Nykyään on ammattilaisia, jotka mielellään auttavat kaikkia kuntosalin vasta-alkajia ikään, sukupuoleen tai ihonväriin katsomatta.

Kuntosalin pitäisi kuulua jokaisen liikkujan harjoitusohjelmaan!
Aina harjotisurutiinien rikkomiseen ei tarvita muuta kuin mielikuvitusta ja lapsenmieltä. Minä mietin usein uusia juttuja, lajeja, ideoita ja kokeiluita harjoitteluuni. Nyt olen innostunut kaikenlaisesta temppuilusta, joissa käytetään oman kehon painoa vastuksena. Hyvä esimerkki on leuanveto. Helsinkiin on rakennettu monien urheilukenttien yhteyteen erilaisia temppuratoja/kuntoilupisteitä, jotka ovat mitä mahtavin tilaisuus saada uusia ärsykkeitä, vaikka kesken juoksulenkin! Lisäksi olemme saaneet paljon tekonurmikenttiä, joille voi mennä spurttailemaan, hyppimään, loikkimaan ja tekemään vaikka kuperkeikkoja.

Kohta loikkaan jotenkin tuohon viereiselle tangolle, laskeudun alas käsien varaan ja jatkan kiipeilyä!
Minä käy riehumassa Haagassa yhden koulun pihassa, missä on vaikka minkälaista häkkyrää jonossa. Ei mulla ole sen koommin hajua tai tolkkua siinä hommassa, kunhan painan menemään. Tässä kuvassa mä kiipeilen noita telineitä edes-takas pariin otteeseen. Se on tehokasta lihaskuntotreeniä koko vartalolle. Välillä tiputtaudun vain käsieni varaan roikkumaan ja tempaisen sitten itseni taas tangon päälle, milloin mitenkinpäin.


Tässä mennään taas kohti korkeuksia :)

Olkaa rohkeita ja menkää kokeilemaan uusia juttuja. Se voi olla vaikka hetken välähdys mielessäsi, kun kesken juoksulenkin päätätkin hypätä vastaantulevan aidan yli ja tehdä sitten 5 punnerrusta :). Siinä se jo oli. Voit myös tehdä nurmikolla kuperkeikkoja kesken juoksulenkin, sekin kehittää ja parantaa vartalonhallintaa.

Hups ja näin sitä mennään!
Tärkein sanomani on nyt se, että kaikkea ei tarvitse aina harrastaa ohjatusti tunnilla tai jossain joukkueessa. Riittää, että pidät mielikuvituksen vilkkaana ja lapsenmielesi avoinna, niin huomaat että tulet keksimään mitä ihmeellisimpiä treenimuotoja missä vain satutkin liikkumaan.

Monna huutaa mulle, et "Älä ui mun liiveihin"! Aina ei meilläkään mee ihan nappiin nää hommat!
Harjoittelun pitää mun mielestä olla (melkein) aina myös hauskaa! Välillä kannattaa mennä vaikka tekonurmikentälle viuhtomaan miten päin sattuu ja nauttia liikkeestä, liikkumisesta, hyvästä seurasta. Siellä kun tekee kuperkeikkoja ja menee miten päin vaan seuraavaksi mieleen tulee, niin siinä saa kroppa monipuolista liikettä, joka kehittää niin voimaa, tasapainoa, kuin notkeutta ja kehonhallintaakin.

Niin kuin kuvista näkyy! :)

Hauskaa on silti ja niinhän sen harjoittelun pitääkin olla!


MT Personal Training järjestää yhteistreenit sunnuntaina 24.elokuuta klo: 11.00 
Väinämöisen urheilukentällä!
 
Valmentajista mukana Tuukka ja Lasse!

Tällä kertaa temppuillaan omalla keholla, hankitaan rautaiset vatsalihakset ja kisaillaan porukalla crossfit-henkisissä joukkuekilpailuissa. Paljon hikeä, naurua ja hyvää treeniä!

Väinämöisen urheilukenttä sijaitsee Helsingin keskustan läheisyydessä 
Mechelininkadun ja Hietsun välissä.
 
Tapahtuma on sunnuntaina 24.8 klo 11.00-13.00!
Treenien osallistumismaksu on 10€/hlö.
Ilmoittatutumisia otetaan vastaan: pttuukka@gmail.com

Varatessa kannattaa olla vikkelä, kyykkykurssi ja edellinen toiminnallinen harjoittelu täyttyivät todella nopeasti!
Ja tähän yhteistreeniin on paikkoja enää muutama jäljellä.

Treenit on jaettu kolmeen aihealueeseen:

- Lämmittely + temppuilua omalla keholla. Hauskaa ja haastavaa!
- Lihasvoimaharjoitteita omaa kehonpainoa hyödyntäen. Paljon erilaisia liikkeitä, joissa joudut käyttämään koko kehon lihaksistoasi.
- Crossfitin innoittamina kehiteltyjä joukkuekilpailuita ja leikkejä!

Lisäinfoa harjoituksen sisällöstä voi kysyä tuosta yllämainitusta meiliosoitteesta.

Tule yksin tai haasta kaveri/ puoliso mukaan treeneihin!
Olkaa luovia ja nauttikaa liikkumisesta!
 

Tuukka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti