lauantai 9. elokuuta 2014

Mikä avuksi, kun motivaatio jäi kesälomalle!


Elämme taas niitä viikkoja, kun iltapäivälehdet kirkuvat: Miten lopetat tissuttelun? Kesäloma loppui, ryyppääminen ei?, Näin karistat kesäkilot! ,vain 3 min treeni viikossa riittää!, Näin laihdut ammattilaisten opeilla ja sitä rataa!

Näitä otsikoita on riittänyt!
Kun Suomalainen lähtee lomille, niin monesti siinä tanner tömisee ja aitaa kaatuu! Silloin on grilli kuumana ja oluet kylmässä! Sitten 4-viikon ankaran "rentoutumisen" jälkeen aletaan ensimmäisenä työaamuna ihmettelemään, miten tässä taas näin kävi. Jakku ei mahdu päälle, kun Linda-siiderit turvottavat ja ukko vieressä meinaa tukehtua liian pieneen kravattiinsa. Onko tuttua?
Toivottavasti ei :)! 

Lomalla kertyy helposti kiloja!
Jos homma karkasi todellisen rentoutumisen puolelle ja vastaava tapahtumasarja tuntuu tutulta voi olla järkevää muuttaa elämää terveellisempään suuntaan. Muutokset voivat alkuunsa olla aika pieniä ja maltillisia. Terveellisempiä valintoja lautaselle, kevyttä liikuntaa muutama kerta viikossa. Pääasia, että saisi taas terveellisemmistä elämäntavoista ja rytmistä rauhassa kiinni.

Raikas salaatti tekee lomallakin hyvää :)
Liian suuria muutoksia ei kannata kerralla tehdä. Hyvänä suosituksena voidaan puhua päivittäin n.-500kcal pienemmästä energiansaannista kulutukseen verrattuna. Eli jos tiedät suurinpiirtein päivittäisen energiankulutuksesi niin maksimimäärä miinuskaloreita on n.500kcal. Sitä enempää ei kannata pihistellä, koska muuten siinä käy niin kuin monta surullista tarinaa kertoo eli nopeasti pudotetut kilot palaavat aivan liian pian takaisin. Suuria muutoksia ei kannata ajaa kerralla läpi vaan muuttaa tapojaan rauhallisesti. Näin muutoksista tulee pysyvämpiä. Minäkin sain pari extrakiloa kesäloman aikana, mutta en yritä tiputtaa niitä viikossa. Tiedän, että arjen pyörähtäessä käyntiin ne lähtevät itsestään, kun syömiseni tarkentuu taas normaaleille urillensa. Mitään ihmediettejä en tosiaan suosittele kenellekään vaan rauhallisia muutoksia, joista ei synny turhaa stressiä. 

Loman jälkeen ei juoksuradat aina heti houkuttele!
Moni on kysynyt minulta neuvoja, miten saisi yhä lomailevan motivaation palautettua. Siinä onkin visainen pulma. Olen sitä mieltä, että ihminen on luonnostaan vähän laiska. Jos pysyisimme hyvässä kunnossa, terveenä ja hyvällä fiiliksellä liikkumatta ja vähän roskaruokaa syöden, niin en usko, että kovin moni laittaisi sitä pahakseen. Valitettavasti se ei vain ole mahdollista. Siksi oman terveyden ja hyvinvoinnin eteen on nähtävä hieman vaivaa, liikuttava ja syötävä järkevästi.

Lomalla on lupa herkutella, mutta arkena karkkipäivä voi olla toimivampi ratkaisu!
Mikä sitten lääkkeeksi tuon motivaation palauttamiseen. Siihen ei tietenkään ole vain yhtä keinoa tai konstia. Voi muistella, kuinka hyvä olo liikkumisen jälkeen on tai miten raikkaan fiiliksen se lounas-salaatti saikaan aikaan. Välillä joutuu myös pakottamaan itsensä liikkeelle ja takaisin terveellisten valintojen maailmaan. Ei sitäkään voi ikuisesti kieltää. Jokaisella ihmisellä on niitä hetkiä, kun pitää pakottaa itsensä lenkille, salille tai jumppaan. Ei sellaista ihmenaista tai miestä olekaan, jolla on aina se superpäivä ja treenaaminen on ihan yhtä juhlaa jokaikinen aamu, vaikka Instagramista sellaisen kuvan voi välillä helposti saadakin :). 

Kello on vasta 6.00 ja mä oon jo pessyt 9 koneellista pyykkiä, käyttäny koiran ulkona ja juossut 15km! Elämä on ihanan energistä (vain Instagramissa).

Jos on asettanut itselleen jonkun tavoitteen, kuten painonpudotus tai vaikka maraton, niin sitäkin on hyvä miettiä. Sanon omille valmennettavilleni aina, että mitä useampi treeni teillä on ennen maratonia alla, sitä hauskempaa se juokseminen siellä on. He saavat näin siis aivan itse päättää, kuinka kivaa siitä maratonin juoksemisesta tulee :).

Berliinissä pitää juosta maraton, joten vetotreenejäkin pitää tehdä, vaikka ei huvittaisi yhtään!
Moni kuvittelee personal trainerin palkkaamisella saavansa motivaationsa takaisin. Hyvä PT voi siinä toki auttaa, mutta sitä motivaatiota tai sen hankintaa ei voi oikein ulkoistaa. Välillä on vastaantullut sellaista ajattelumallia, että "no niin nyt kun se PT on palkattu, niin homma on jo hoidettu". Kun totuus on, että siitä se työ vasta alkaa. Pelkkä PT:n palkkaaminen ei vielä itsestään tee kenestäkään kovempikuntoista tai hyvinvoivaa ihmistä, vaan PT:n avulla se on mahdollista toteuttaa. Älkää siis ulkoistako motivaationne etsimistä.

Ryhmässä liikkumisesta voi saada lisä-motivaatiota!
Tavoitteiden asettaminen voi olla erittäin motivoivaa. Kesälomilta palatessa voi ostaa kuntosalikortin, ilmoittautua juoksukilpailuun, ryhmäliikuntatunnille tai haastaa vaikka kaverin/naapurin 5kg:n painonpudotukseen. Näin on jälleen hyvä syy lähteä liikkumaan ja syödä terveellisemmin.

Monille pelkkä arkeen palaaminen toimii riittävänä motivaattorina. Kun työt alkavat ja tietyt rutiinit palaavat osaksi päivittäistä arkea, niin silloin on helpompi tehdä parempia valintoja ja liikkua taas enemmän.

Ja taas jaksetaan loikata kohti terveellisempiä elämäntapoja!

Lomalla saa ja pitääkin ottaa rennommin ja silloin ei tarvitse kaiken mennä niin kuin Strömssössä. Nyt meillä on taas 11kk aikaa valita suklaan sijasta proteiinipannaria ja vaihtaa kermaperunat quinoaan. Toivottavasti tästä välittyi muutamia ideoita ja ajatuksia, joiden avulla voi lähteä metsästämään kadonnutta motivaatiotaan.

Toivottavasti kaikkien lomat ovat menneet hyvin ja olette tehneet juuri sitä mitä olette halunneet.

Tuukka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti