lauantai 20. huhtikuuta 2013

Vinkkejä juoksukengän valintaan

Lauantain kunnniaksi höpöttelen juoksukengän valinnasta. Sehän on yksi suurista tähtihetkistä juoksijan elämässä, kun pääsee sovittelemaan uusia kenkiä ja valitsemaan niistä sitten sopivimman. Minullakin se hetki oli eilen. Olen jo pidemmän aikaa miettinyt millä kengällä lähden Helsinki City Runille ja sen jälkeen sitten Tukholman maratonille. Kengän valinta on yksi tärkeimmistä rituaaleista mitä tällaiseen tapahtumaan valmistautuminen pitää sisällään. Myös vaatteet on oltava asianmukaisia ja niihin kiinnitetään sitä enemmän huomiota mitä pidempi matka on kyseessä. Kengät ovat kuitenkin se juoksijan tärkein työkalu.
Juoksija tarvitsee monet kengät!
Mitä pitäisi sitten ottaa huomioon? Ensimmäinen askel olisi hakeutua ammattilaisten luokse. Pitäisi mennä sellaiseen urheiluliikkeeseen /juoksun erikoisliikkeeseen, mistä saa varmasti asiantuntevaa apua. Ennen kauppaan astumista voi miettiä vielä seuraavia seikkoja:

- Kuinka paljon juoksen?
- Onko käytössä yksi vai useampia pareja juoksukenkiä?
- Tarvitsetko pronaatiotuetun vai neutraalin jalkineen?
- Tarvitsenko kiertojäykän vai kiertolöysän jalkineen?
- Juoksenko päkiävoittoisesti vai enemmän kannan kautta?
- Kuinka pitkiä lenkkini pisimmillään ovat?
- Tuleeko kenkä kisakengäksi vai harjoituskengäksi?
- Millä alustalla juoksen pääasiallisesti?
 
Jos et tiedä vastausta kaikkiin edellä mainittuihin kysymyksiin niin asiantauntevassa liikkeessä saat niihin varmasti selkoa.
Samassa yhteydessä olisi myös hyvä tehdä askelanalyysi. Se tehdään monesti juoksumatolla tai muita apuvälineitä käyttäen. Siinä tarkastetaan onko askeleesi ylipronatoiva, supinoiva vai sitten ihan neutraali. Tämän perusteella kengän valitseminen on jo huomattavasti helpompaa ja riski siitä, että uusi kenkä ei olekaan sopiva pienentyy huomattavasti. Erittäin suuri etu myös asiakkaalle on se, että pääsee asioimaan sellaisen myyjän kanssa, joka harrastaa itsekin juoksua. Tällöin myyjän oma tietotaito ei ole pelkästään koulutusten ja luetun tiedon tasolla. Käytännön kokemus ja itse tehtävät havainnot ovat näissä urheiluun liittyvissä asioissa kuitenkin pakollisia. Voit lukea vaikka 15 kirjaa maratonista, mutta jos et ole sitä itse juossut niin et voi sanoa tietäväsi mitä siellä käydään todellisuudessa läpi ja mitä haasteita se saattaa eteesi  heittää.

Vaihtoehtoja riittää!
 Askelanalyysin jälkeen päästäänkin jo sovittelemaan kenkiä. Voin tähän väliin kertoa omasta kisakenkä valinnastani. Hyödynnetään tässä samalla nyt tuota edellä olevaa yhteenvetoa. Eli juoksen n. 40-70km viikossa. Käytössä minulla on muitakin juoksukenkiä, joten nyt etsitään vähän kevvyempää ja rullaavampaa kenkää, jolla voi juosta pidempiäkin lenkkejä, mutta pääasiassa keskipitkiä sekä kisat. Minun kisamatkani ovat niin pitkiä, että tarvitsen lievän ylipronaationi vuoksi  tukea kengän sisäsyrjälle. Lisäksi kengän pitää ehdottomasti olla kiertojäykkä, koska se on tärkein ominaisuus jalan sivuittaisliikkeen tukemiseksi. Juoksen enemmän päkiävoittoisesti , mutta varsinkin maratonin loppupuolella askel voi väsymisen johdosta tulla enemmän kantapään kautta. Pisimmät lenkkini näillä kengillä (kisoja lukuunottamatta) tuleva tolemaan n. 20km. Kenkä tulee sekä harjoitus, että kisakengäksi, mutta pääasiassa kisakengäksi. Juoksen kaikilla alustoilla. Tätä kenkää valittaessa en mieti metsässä tehtäviä harjoituksia, koska sinne minulla on omat jalkineet jo hommattu. Tässä siis yhteenvetona minun tarpeeni. Näillä tiedoilla myyjän olisi jo todella helppo antaa minulle oikeanlaisia jalkineita sovitettavaksi. Loppu jää sitten minun huolekseni. Eli niistä pitäisi osata valita se itselle paras ja sopivin kenkä.

Oikeaa juoksutekniikkaa harjoitellessa on hyvä satsata paljasjalkakenkiin. Kuvassa Fivefingers Speedit!
Tällä kertaa oma valintani oli Asicsin Ds-Trainer. Se on hyvin rullaava, kiertojäykkä ja kevyesti pronaatiotuettu juoksukenkä, joka sopii hyvin niin kisa- kuin harjoituskengäksikin. Painoa kaunokaisella on 265 grammaa. Se on keventynyt viime vuodesta n. 30 grammaa ja on vielä entistäkin vauhdikkaampi.  
Tässä mun uudet kisakengät!
Tässä pari vinkkiä niille joilla on uudet juoksukengät hakusessa. Jos olet neutraalisti askeltava juoksija ja kaipaat hyvää vaimennusta niin kannattaa tutustua ainakin näihin malleihin.
 
1.Mizuno Rider on täysvaimennettu ja erinomaisesti rullaava kenkä. Maailmanlaajuisesti Mizunon myydyin malli.
 
2. Puma Faas 500 on selkeästi kevyempi täysvaimennettu jalkinen, jossa on hyvä tuntuma alustaan. Faas 500 on sinun valintasi, jos etsit vähemmän vaimennettua kisa-harjoituskenkää neutraalille askeleelle. Kantakorkeus on vain 8mm, mikä edesauttaa juoksemaan paremmalla tekniikalla enemmän päkiävoittoisesti.
 
3. Asics Gel-Nimbus on erinomaisesti vaimennettu ja pehmeä kenkä pidemmille lenkeille tai vaikka maratonille. Kiertojäykkä rakenne tukee askelta erinomaisesti. Varmasti Suomen myydyin neutraali, täysvaimennettu juoksukenkä.
 
4. Saucony Triumph on pehmeä täysvaimennettu juoksukenkä, jonka kantakorkeus on suhteellisen pieni täysvaimennetuksi kengäksi eli vain 8mm. Se edesauttaa juoksemaan paremmalla tyylillä hieman päkiävoittoisemmin.
 
5. OnRunning Cloudsurfer on hyvin rullaava ja erinomaisesti vaimennettu neutraali juoksukenkä. Loistava valinta jotain uutta kaipaavalle juoksijalle. OnRunningin slogan "Run on clouds" kertoo kaiken olennaisen. Monien valinta maratonille ja pitkille lenkeille.
1.Mizuno Rider2. Puma Faas 500
3.Asics Gel-Nimbus


4.Saucony Triumph
5.On Runnning cloudsurfer

Jos kaipaat pronaatiotuettua ja täysvaimennettua jalkinetta lenkkikaveriksesi niin kannattaa kokeilla ainakin seuraavat mallit.
 
1. Asics Gel-Kayano on legenda jo eläessään. Erinomaisesti vaimennettu ja pronaatiotuettu huippujalkine Asicsilta. Kayano on keventynyt viime vuodesta, joten siitä on tullut entistä juostavampi. Monien juoksijoiden valinta pitkille lenkeille. Loistava ja varma valinta myös aloittelevalle juoksijalle.
 
2. New Balance 1260 on täysvaimennettu ja pronaatiotuettu jalkine, joka on jo vuosia ollut erittäin suosittu jalkine 4Runnersissa. Erinomainen vaimennus riittää hyvin myöd pidemmille matkoille, kuten maratonille.
 
3. Mizuno Inspire on wave teknologiaa hyväksi käyttävä ns. ohjaavalla tuella varustettu huippukenkä. Täysvaimennetuksi kengäksi hyvin rullaava kenkä, jonka vaimennus riittää pitkillekin lenkeille.
1. Asics Gel-Kayano
2. New Balance 1260
3. Mizuno Inspire

 
Nykyään suositaan yhä enenevissä määrin kevyempiä ja paremmin rullaavia jalkineita. Kevyemmissä jalkineissa on usein vähemmän vaimennusta pohjassa ja ne ovat rullaavampia ja nopeampia kenkiä kuin täysvaimennetut. Monesti kesyemmissä jalkineissa on myös pienempi kantakorkeus eli kannan ja päkiän välinen ero millimetreinä. Tämä mahdollistaa taas sen paremman juoksutekniikan ja varsinkin sen, että juoksija voi ottaa askeleen helpommin päkiälle / midfootille. Se taas edesauttaa eteenpäin menoa pienemmällä energiamäärällä ja ehkäisee tehokkaasti erilaisten rasitusvammojen syntyä.

Jos kaipaat kevyempiä ja paremmin rullaavia harjoitus- tai kisakenkiä niin kannattaa tutustua seuraaviin malleihin.

1. Saucony Virrata on Sauconyn kevyin harjoituspuolen kenkä, joka takaa erinomaisen rullaavuuden. Kantakorkeus on puhdas 0mm eli kenkä on täysin tasapohjainen. Se edesauttaa puhdasta päkiävoittoista askellusta. Monien paljasjalkajuoksijoiden valinta pidemmille lenkeille. Virratalla on oikeastaan pakko juosta päkiävoittoisesti, mikä on otettu huomioon hyvänä päkiävaimennuksena. Kanta vaimennusta ei oikeastaan ole ollenkaan. Kokeneen juoksijan kevyt jalkine.

Saucony Virrata
2. Saucony Kinvara on valmistajan toiseksi kevein harjoituskenkä. Myös kinvara on paljasjalkajuoksijoiden suosiossa. Se toimii loistavasti myös veto, harjoitus, ja kilpailukenkänä vaikka maratonilla. Kinvaran kantakorkeus on 4mm, joka mahdollistaa hyvällä päkiävoittoisella tekniikalla juoskemisen. Virrataan verrattuna Kinvarassa on 4mm enemmän kantakorkeutta ja vaimennusta, joka antaa mahdollisuuden tulla hieman enemmän kannalle alas. Tämä on tärkeä seikka varsinkin maraton jalkinetta valittaessa.
Saucony Kinvara
3. Asics Ds-Racer on legendaarinen ja erittäin kevyt veto - ja kilpailukenkä Asicsilta. Napakka lesti ja kiertojäykkä pohja tekevät kengästä erittäin mukavan tuntuisen. Racerin kevyt pronaatiotuki sekä kiertojäykkä pohja antavat mukavasti tukea juoksijan vähän väsyessäkin. Yksi Suomen suosituimmista ja käytetyimmistä juoksukengistä.

Asics Ds-Racer
 
Tässä nyt pieni yhteenveto kevään uusien kenkien valitsemista silmällä pitäen. Toivottavasti joku sai tästä edes jotain uusia ideoita. Nyt ei muuta kuin kenkä kaupoille. Jokainenhan tietää mistä ne Helsingin parhaat jalkineet ja ensiluokkaisen palvelun jo 20 vuoden kokemuksella saa. Sanon sen silti. Tervetuloa 4Runners Kamppiin.
 
Mahtavaa ja urheilullista viikonloppua kaikille! Me lähdetään nyt vaimon kanssa kävelylle tuonne kauniiseen Helsingin iltaan! Rakastakaa toisianne :)!
 
-Leevi

6 kommenttia:

 1. JeiH! Kiitos tästä kirjoituksesta. Oli mielenkiintoista luettavaa ja tietty kivat kuvat piristivät.

  Monet tutut kengät näkyivätkin kuvissa.

  Nyt ostin ensimmäiset kisakenkäni. Yli vuoden mulla on ollut paperilapulla kirjoitettuna muutamat kenkämallit, kun Saksassa mentiin shoppailemaan isoon retail parkkiin, jossa oli isot myymälät isoilta urheilumerkeiltä. Ei silloin kuitenkaan löytynyt. Nyt etsin toisessa maassa paikallisen kenkäliikkeen ja siellä oli yhtäkkiä yhdet kengät -50%. Oikea malli, oikea koko. Se oli kuin tarkoitettu.

  Lähti siis tilaukseen Adidas Adizero Adios 2.

  Harjoituskenkinä olen käyttänyt Asicsin kenkiä. Ongelmana on se, että ei niissä tunnu olevan mitään vikaa. :) Mitä siis tehdä, kun ei tiedä miltä huippuhyvien kenkien pitäisi tuntua.

  Kiitoksia siis hyvästä kirjoituksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Hyvä, että ostit kisakengät. Niillä on huomattavasti mukavampi juosta kovempia vauhteja + plasebo vaikutus tuo omaan lisänsä juoksuun :). Kun tiedät, että sulla on kevyt kisakenkä niin kyllähän se juoksu kulkee ihan pirun hyvin verrattuna siihen ,että juoksisit täysvaimennetuilla kengillä.

   Sun kengän osto tarina kyllä osoittaa sen, että näin oli tarkoitettu tapahtuvan. Tuo Adizeri Adios 2 on muuten todella tykätty ja kehuttu kenkä. Sitä on näkynyt paljon myös huippu maratoonareiden jalassa, joten hyvän kengän olet valinnut!

   Jos Asicsen kengät tuntuvat hyviltä etkä keksi niistä mitään vikaa niin jatka vaan treenejä niiden kanssa. Ei toimivaa kenkää kannata mennä väkisin vaihtamaan :).

   Hyviä ja nopeita lenkkejä!

   Poista
  2. Joo meikä luottaa kanssa plasebo-fiilikseen. Kuten sanoit niin juoksijan tähtihetkiähän nää uusien kenkien ostaminen on. =)

   Piti tietty ostaa nopsat kengät kun ens kuussa on mun eka pikamatkakisa (10km).

   Kayanot toimii kyllä hyvin, mutta olisko joku toinen parempi. Ikuisuuskysymyksiä... =)

   Poista
 2. Tiedä vaikka uusilla Adidaksilla tulis uusi ennätys kympillä! Ja niillähän voi vetää myös ainakin ½ maratonit!

  Kayanothan ovat legendaariset ja hyvät kengät! Niiden tilalle vois miettiä Mizunon Inspire mallia. Vähän rullaavammat ja kevyemmät. Ainakin mulla ne on toiminu hyvin pitkillä lenkeillä ja viime vuonna juoksin niillä Tukholmassakin..

  VastaaPoista
 3. Kokeilin Inspireja, jotain Niken lunareita ja sitten Brooksin Adrenaline GTS 13:t jalkaan ja mies oli myyty. Tuntuivat selkeästi parhaimmille jalassa, videolta kateltiin vielä, että korjasivat täydellisesti mun pienen pronaation. Kyllä kenkien ostaminen on niin tähtihetkeä.

  VastaaPoista
 4. Wap!kiitos tietopaketista!ja kivasta blogista noin niinkuin muutenkin :)

  VastaaPoista