lauantai 13. huhtikuuta 2013

Tukholma lähestyy ja leposyke laskee!

Mitä lähemmäksi Tukholman maraton tulee sitä useammin ajatukset harhailevat sinne. Huomaan yhä useammin miettiväni, että olenkohan nyt treenannut fiksusti ja monta pitkää lenkkiä tai kovaa harjoitusta kerkeän vielä tekemään ennen sitä. Millä kengillä juoksen vai pitääkö vielä hommata jopa uudet kengät? Minkälainen sää on kilpailupäivänä jne..Ajatuksia riittää. Onneksi tässä välissä on vielä Helsinki City Run, missä pääsee oman kuntonsa lisäksi testaamaan kaikki muutkin liikkuvat osat. Ainoa ero on se, että kun asuu 6km:n päässä kisapaikasta niin kaikki oheistoiminta on huomattavasti helpompi järjestää. Toisaalta ulkomailla juostavissa maratoneissa on juuri se viehätys, kun kaikki on tavallaan uutta ja jännittävää. Jos tulee jotain yllättäviä tilanteita niin ennakkoluuloton asenne ja vuosien sähläys sekä itsensä nolaaminen on uskomaton voimavara tällaisilla hetkillä.
 
Torstain herkkua: Lihapullia, uunijuureksia ja salaattia!
Tämä viikkoni on pyhitetty juoksulle. Samalla tämä on viimeinen vähän rennompi viikko ruokailujen suhteen. Maanantaista lähtien alkaa silläkin puolella tiukka kuri ja valmistautuminen kevään ja alkukesän kilpailuihin. Moni voisi tätä vähän ihmetelläkin. Miksi tällainen harrastaja-juoksija valmistautuu 6-7 viikkoa johonkin massalähtö tapahtumaan. Homman juju piileekin juuri siinä prosessin ja oman tavoitteen läpiviemisessä. Olen nyt viime aikoina paasannut tästä innokkaasti kaikille, jotka ovat jaksaneet kuunnella ja vähän niillekin, ketä se ei ole kiinnostanut. Eli ihmisellä pitää olla tietynlaisia prosesseja ja tavoitteita elämässään. Sillä ei ole niinkään väliä mihin ne liittyy (työhän, urheiluun, painonpudotukseen, elämäntaparemonttiin, harrastuksiin jne) vaan koko homman idea on sen prosessin läpivienti, sen kokeminen ja analysointi. Mun tapauksessa tällainen on esim. Tukholman marathon. Olen valmistautunut siihen jo melkein vuoden. Mitä lähemmäksi se tulee, sitä enemmän se hallitsee ajatuksiani ja määrittelee tekemisiäni. Sitten on tavoitteen suorittamisen aika. Minä juoksen sen Marathonin. Tätä taas seuraa tavoitteen onnistumisen analysointi, läpikäynti ja miettiminen mitä olisi voinut tehdä paremmin ja missä asioissa taas onnistuin. Tällaisen kokonaisuuden läpikäynti kasvattaa ihmistä kummasti ja antaa tärkeää kokemusta sekä ennenkaikkea itsetuntemusta jatkoa varten. Se palvelee lähes huomaamatta sinua samalla myös elämän muilla osa-alueilla, kuten työssä, ihmissuhteissa jne. Tämän vuoksi esim. työtä hakiessa saa monesti lisäpisteitä siitä, jos on jotakin harrastuksia. Se kertoo usein siitä, että on tottunut sitoutumaan yhteisiin tavoitteisiin ja pystyy todennäköisesti myös toimimaan ryhmässä. Tavoitteellisuus sekä paineen alla toimiminenkaan ei tällöin ole ihan vieras asia. Tottakai tässäkin asiassa löytyy poikkeuksia, mutta jos meinaan pitää nämä jutut edes kohtuullisen lyhyinä niin on pakko yleistää. Psykologi ystäväni voivat sitten tukistaa mua tämän johdosta :).
 
Uusi leposyke ennätys! 2min sohvalla istumista ja siinä oli tulos!
Keskiviikko oli vähän löysempi päivä liikkumisen suhteen. Silloin tuli mittariin 16 km pyöräilyä ja 75 min kävelyä asiakkaan kanssa. Aamupäivä kului totuttuun tapaan 4Runnersissa. Illalla olisi ollut vielä salibandyteenit, mutta kun kausi (tavoite) on jo ohi niin päätin ensimmäistä kertaa tällä kaudella jättää ne väliin ja antaa kropalle vähän lepoa ja keskittyä vaimooni. Se kannattaa aina :).
 
Torstaina pääsin itsekin sitten treenaamaan juoksua. Asiakkaiden ja juoksukoulujen puitteissa olin alkuviikon aikana juossut jo 24km, mutta silloin ei keskitytä mun tavoitteisiin vaan sitä hommaa tehdään muiden ehdoilla. Nyt oli siis viikon ensimmäinen oma lenkki edessä. Tarkoitus oli jusota reipasta vauhtia mutta niin, että syke pysyy siedettävänä ja juoksu on mukavan rentoa. Viimeiset 2km päätin ottaa reippaammin ja viimeisen kilometrin tulin melkein niin lujaa kuin jaloista lähti siinä vaiheessa irti. Tämän jälkeen juoksin vielä kilometrin verran verryttelynä.

Tässä vähän dataa torstain vauhdikkaammalta lenkiltä.

 km       aika                 ka- syke
1.km
00:05:30 
1.00 116
2.km
00:05:06 
1.00 133
3.km
00:05:00 
1.00 138
4.km
00:04:54 
1.00 147
5.km
00:05:01 
1.00 149
6.km
00:05:04 
1.00 152
7.km
00:04:48 
1.00 155
8.km
00:04:24 
1.00   166

Lenkin jälkeen edessä oli pari tuntia töitä kotoa käsin. Suunnittelin ja virittelin meille 4Runnersiin uutta kanta-asiakas järjestelmää ja ensimmäistä mainosta, joka sitä kautta lähetettiin. Sen lisäksi aika kului vielä Facebook markkinointiin liittyvien asioiden parissa. Ilta kului 4Runnersissa. Torstaina mulla on ollut perinteenä tehdä iltavuoro 14-21. Se tuo kivaa vaihtelua viikkoon ja näen samalla vähän mitä siellä iltaisin tapahtuu.
 
Viikonloppuna pitäisi päästä taas  salillekin käymään..
 Perjantaista sunnnuntaihin mulla onkin vapaata ja niille päiville riittääkin niin paljon metkuja, että teen niistä kokonaan oman päivityksen.

Tsemppiä treeneihin! Nyt alkaa ulkona olla lämmintä ja tiet ovat jo melkein sulia, joten on mitä loistavin aika kaivaa lenkkarit kaapista ja lähteä juoksemaan. Jos kaipaat uusia kenkiä, varusteita tai neuvoja niin tiedät varmasti mistä niitä löydät :)! http://www.megasport.net/
 
-Leevi

4 kommenttia:

 1. Mä niin ymmärrän. Mä niin ymmärrän.

  VastaaPoista
 2. Eihän sua voi edes tukistaa enää :D Eikä olis kyllä syytäkään. Tietty tavoitteellisuus ja prosessin analysointi on erittäin jees. Varmasti varsinkin maratonin kaltaisten asioiden suhteen, joissa tavoite voidaan (kai?) kohtalaisen selkeästi määrittää. Kyky viedä asioita loppuun ja niiden tarkasteleminen jälkeenpäin varmasti kehittyy tuossa tuohussa huimasti. Itse kannatan vastapainona myös tietynlaista haahuilua ja aistimista ilman tavoitteita tai arvottamista. Tekee gutaa aivoille ja sitä kautta monelle muulle asialle. Mutta nyt ei oo varmaan syytä sekoittaa enempää sun prosessiasi T. Psykologi(t) ilmassa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä niin tykkään näistä jutuista. Järkeviä mielipiteitä järkeviltä ihmisiltä. Saan taas lisää pohdittavaa. Ehkä mun musta-valkoinen maailmankuvani tämän tavoitteellisuuden suhteen ei sittenkään ole se ainut oikea tie :) Tätä on keskustelu parhaimmillaan. Hyviä perusteltuja, järkeviä, rakentavia mielipiteitä! Kiitos ja kumarrus!

   -Leevi

   Poista