tiistai 20. lokakuuta 2015

Lähdekriittinen ajattelu

Tämä aihe on sydäntäni lähellä monestakin syystä. Joudun keskittymään tähän työssäni, kuten vapaa-ajallanikin eikä se ole aina mitenkään helppoa. Markkinoinnin voimat ovat niin valtavat, että sitä saa koko ajan olla todella tarkkana, mitä uskoo. Lisäksi asiakkaani haastavat minua tämän asian osalta koko ajan. Pyrin toki myös luomaan heille jo  ennakkokäsityksen hyvistä ja vähän heikommista tiedonlähteistä. 


Kirjoitukseni käsittelee siis ravitsemus, - ja hyvinvointialan ympärillä pyöriviä tuotteita ja niihin liittyviä faktoja ja lupauksia. Tästä on tavallaan todella vaikea kirjoittaa, koska aihe on erittäin laaja ja lähtee rönsyilemään helposti. Katsotaan löydänkö tähän punaista lankaa vai meneekö haahuiluksi. 

Tällä hetkellä markkinoilla on aivan käsittämätön määrä erilaisia terveystuotteita. Varsinkin syötävää ja juotavaa riittää aina Andalusiasta - Afrikkaan. Uskaltaisiko sanoa, että meillä on jopa jonkinlainen superfood-buumi. Sana superfood alkaa olemaan jo jotenkin vähän aikansa elänyt, mutta käytetään sitä nyt kuitenkin. 


Meillä on pinnalla myös muutamia "ruokavalioita/ elämäntapoja", jotka ovat keränneet paljon kannatusta osakseen. Tällaisia ovat esim. paleo ja vhh. Nämähän ovat osalla erittäin toimivia juttuja varsinkin painonpudotuksessa on tuo vähähiilihydraattinen-ruokavalio todettu toimivaksi tavaksi osalla ihmisistä, ei siinä mitään. Otin nämä nyt esille sen takia, että tiedätte, mistä puhun. En niitä kritisoi itsessään!

Monesti kaikkien näiden ilmiöiden takana on voimakas persoona, tarkkaan brändätty yritys (tai molemmat), joka tuo tuotetta/tuotteita/ideologiaa esiin ja tietenkin myy sitä samalla. Nyt kun mietitte hetken, niin niitä tulee varmasti helposti mieleenne. 


Mikäli kyseinen taho on aivan aallonharjalla, niin hän todennäköisesti käy omaa pientä sisällissotaansa suomalaisia ravitsemussuosituksia, sekä sen edustamia tahoja vastaan. 

Nyt alamme pääsemään, sinne kuuluisaan keskiöön ja aikamme ilmiöön. Nämä kaksi, kun eivät tahdo oikein samaan mökkiin mahtua. Valkotakkiset tiedemiehet vastaan noitatohtorit ja hipit. Se on pelin henki. Kummat ovat sitten oikeassa? Eivät ehkä kummatkaan tai molemmat, mistä sitä tietää. Sillä ei pitäisi olla edes merkitystä. Tärkeintä kun yksilön kannalta olisi löytää itselleen toimivimmat tavat ja työvälineet terveelliseen ja energiseen elämään.

Mitä meidän olisi kuluttajina otettava huomioon valitessamme tuotteita/ raaka-aineita, joita ravinnoksemme nautimme. Ensinnäkin kannattaa jo aluksi miettiä jälleen kerran ne omat tavoitteet selkeäksi. Haluatko ison hauiksen, juosta 86km Kolilla, voida kokonaisvaltaisesti hyvin, downshiftata vai kaikkea tätä? Sen selvittäminen määrittää tai pitäisi määritellä myös sinun ruokailuasi / panostamistasi ravintoon ja sen tiettyihin osa-alueisiin. Sanotaan tähän esimerkkinä, että jos käyt 1 kerran viikossa salilla, niin et missään nimessä tarvitse 10 erilaista lisäravinnetta tukemaan optimaalista palautumistasi, sanoi se lisäravinteiden myyjä sitten ihan mitä tahansa. 


Lähdetään sitten miettimään niitä asioita, joissa kohtaa hälytyskellojen olisi hyvä soida.  

EHDOTTOMUUS
Vain tämä takaa sinulle taivaspaikan. Tämä on ainoa oikea tapa tehdä asioita. Ne muut ovat aivan huuhaata! Jätä kaikki hedelmät, kananmunat, lihat jne jne pois ruokavaliostasi! KLING KLING KLING! Ehdottomuus on usein merkki siitä, että jos nyt ei kannata ihan siltä seisomalta juosta helvetin kovaa toiseen suuntaan, niin ei paljon muutakaan! 

TÄMÄ ON TOIMINUT MINULLA JA SADALLA MUULLA TYYTYVÄISELLÄ
Hankala, hankala paikka. Tämä lause toistuu monesti. Se ei vielä itsessään tarkoita, että myytävä tuote/palvelu olisi huono tai katteeton, mutta jos se on joku valtavirrasta poikkeava ja tutkimaton asia/ vähän tutkittu asia, niin silloin 100 tai 500 ihmisen kokemukset ovat vielä verrattain pieniä, että voisit täysin luottaa siihen. Yksilölliset eromme ovat niin suuria, että tällaiset 100:n ihmisen omaohtaiset otannat / niihin perustuvat itse tehdyt tutkimustulokset ovat vielä melko pieniä, että ne voisivat taata sen toimivuuden juuri sinulle. Varo siis varsinkin normaaleista käytännöistä poikkeavia uusia villityksiä, joihin jo 100 ihmistä on hurahtanut! Jos kyseessä on taas vaikka jokin valmennus, joka noudattaa "normaaleita" tapoja, niin se voi olla erittäin toimivakin! Eli tarkasta ensiksi, mihin olet lähtemässä mukaan. Jos joku lupaa vahvemmat jalat ja pyöreän pyllyn treeniohjelmalla, mihin kuuluu kyykky ja maastaveto + sitä sun tätä, niin tämä on ihan mahdollista. Todennäköisesti jopa toimiva konsepti/ohjelma, jos se on jo luonut 100 pyöreäpyllyistä ihmistä. Jos taas kyseessä on ennennäkemätön ruokavalio, missä syödään vain 300kcal /vrk+ juodaan kolera-altaan vettä aamulenkillä, niin 100 ihmistä ei takaa  vielä sitä taivaspaikkaa. 


KEKSINNÖLLÄ TEHTÄISIIN OIKEASTI BILJOONIA, MUTTA NYT ONLY FOR YOU!
Tämän selkein esimerkki on vaikka seuraavanlainen. Jos tykkäät vähän tanssahdella lauantaisin, niin otat katsos illan päätteeksi tätä spirulinaa + magnitude S-uutetta, niin aamulla ei tule krapulaa. Jos tällainen yhdistelmä olisi löydetty, niin tarjoaisiko joku pitkätukka sitä sinulle I LOVE ME-messuilla vai olisiko joku tehnyt sillä jo nuo biljoonat. Aivan oikein: KLING KLING KLING- Juokse karkuun sitä Jukkapojan näköistä kaveria! 

TUOTESISÄLTÖ TAI VAIKUTUKSET OVAT SELLAISIA, MISTÄ ET TAJUA MITÄÄN
Tämä Islanninhevosen suudelma-uute pitää sisällään yli 1000 biomekaanista aineosaa, jotka vaikuttavat välittömästi suusi limakavlojen reseptoreiden kautta mielihyväkeskukseesi ja antaa 50% energisemmän olon. Tätä on käytetty Islannissa jo tuhansia vuosia ja se on peräisin ISLEGYND-geysirin länspuolelta. KLING KLING KLING! Run away, run awayyyyy i jeiii i jei jei jei...



POIKKEUKSELLINEN RAVINTOSISÄLTÖ
Tämä liittyy vahvasti superfoodeihin eikä ole missään nimessä automaattisesti kusetusta, mutta sekin vaara on olemassa. Monesti lause menee näin: Tämä siilinpihkajauhe sisältää 1000 antioksidanttia, jotka tekevät sitä ja tätä. Sen  lisäksi tässä on yli 50 kertaa enemmän C-vitamiinia, kuin koivuhalossa tai appelsiinissa. Nämä on enemmän kuin hankalia monestakin syystä. Ensinnäkin jos väite pitää paikkaansa, niin niiden imeytyminen ja elimistön kyky käyttää ko. vitamiinia tms juuri tästä lähteestä on usein vähintäänkin kyseenlainen ja ei useinkaan tutkittu tieto. Toiseksi aina pitää miettiä, minkälaisia määriä ko. tuotetta käytetään kerrallaan. Jos tuote sisältää vaikka 50 kertaa enemmän C-vitamiinia / tietty paino verrattuna appelsiiniin, niin se ei takaa vielä taivaspaikkaa. Myyjä unohtaa sanoa, että tätä tuotetta käytetään sen helvetin kitkerän maun takia vain  1g kerrallaan, kun appelsiinia syödään normaalisti huomattavasti enemmän. Tällöin tuo moninkertainen C-vitamiini lupaus tai siitä saatu hyöty ei pääse ikinä toteutumaan. En sano suoraan, että KLING KLING, mutta kehotan tutustumaan tuotteeseen. 

RUOKAVALIOIDEN HUOMAAMATTA TAPAHTUVAT VAIKUTUKSET
Tämä on jo todella haastavaa materiaalia, mutta käydään sekin läpi. Monesti uusia/ tietyllä tavalla rajattuja ruokavalioita mainostetaan/ kehutaan sillä, että ne saavat jotakin aikaan. Otetaan nyt vaikka Tällainen Vhh tai vastaava esimerkiksi. Mainostaja / Liekittäjä sanoo, että kun alat noudattamaan tätä hirmulisko-dieettiä ja jätät kaikki viljat ja maitotuotteet pois, niin sinulta lähtee 5kg kuukaudessa! Tämä voi olla tottakin. Kuitenkin kun jätämme jotakin ruokavaliosta pois, niin se pitää luonnollisesti korvata jollakin. Jos ihminen jättää vaikka viljat ja maitotuotteet pois, niin hän alkaa todennäköisesti täyttää lautastaan (toivottavasti) kasviksilla ja maitotuotteet vaihtuvat vähäenergisempiin vaihtoehtoihin, kuten maito veteen tms. Tämä saa aikaan energiavajeen, jolloin laihtuminen on mahdollista. Tässähän ei ole sinänsä mitään huonoa, mutta onko se muutos lopulta sen täysin viljattoman ja maidottoman ruokavalion ansiota vai tapahtuiko muutos sen takia, että mukaan otettiin enemmän kasviksia ja osa tuotteista / raaka-aineista vaihtui vähäenergisempiin vaihtoehtoihin? Onko tämä ihmedieetti siis toimiva? Tähän ei ole nyt mitään oikeaa vastausta, mutta monesti asioita tapahtuu yksinkertaisilla muutoksilla, mitä ei huomata, kun ollaan sen "brändätyn ruokavalion" pauloissa. Muutoksen olisi voinut saada aikaan muutenkin! Niin kuin sanoin tässä ei silti ole mitään väärää, kun tavoitteet kerran täyttyy. Päinvastoin! Halusin vain avata tätä taustaa näiden tiettyjen ruokavalioiden osalta. 


MUISTUTUS ITSELLE- PIDÄ KIINNI SUURISTA LINJOISTA, UNOHDA PIPERTELY
Meillä ihmisillä on välillä paha tapa keskittyä vääriin ja usein niihin merkityksettömiin yksityiskohtiin. Ruokavalion rakentamisessa ja noudattamisessa kannattaa keskittyä suuriin linjoihin ja jos nyt ei unohtaa, niin ainakin rajata sitä pipertelyä hieman. Jos 80% energiasta käytetään niihin suuriin linjoihin, niin loppu aika voidaan piperrellä. Monilla se vain tuntuu menevän päinvastoin. Jälleen kerran otan esimerkiksi kuntosaliharjoittelun ja siihen liittyvän ruokavalion. Se on esimerkkinä helppo ja monille tuttu tai ainakin ymmärrettävä. Jos käy kerran viikossa kuntosalilla ei lihaskasvun osalta ole suurestikaan merkitystä, kuinka paljon bcaa:ta sinun treenilaturissa on tai sisältääkö palkkarisi 30 vai 40g heraa. Nämä ovat sivuseikkoja. Tuonkin energian ja ajan, kun käyttäisi treenaamiseen, niin tulokset olisivat parempia. 


Marraskuussa alkaa seuraava 6- viikon ravintovalmennuksemme SAFKAT KUNTOON!

SAFKAT KUNTOON RAVINTOVALMENNUS
Safkat kuntoon - 6 viikon ravintovalmennus starttaa taas 02.11.
Hinta:79€

Jos kaipaat vinkkejä terveelliseen ja sinun tavoitteitasi tukevaan ruokavalioon, niin kannattaa ehdottomasti ostaa itselle aikainen joululahja ja ilmoittautua mukaan Safkat kuntoon- ravintovalmennukseemme!

Safkat kuntoon on 6 viikon ravintovalmennus, joka tapahtuu verkossa. Käytämme valmennuksessa motivoivaa Movendos valmennustyökalua, jonka kautta osallistujat saavat viikoittasia haasteita ja tehtäviä, jotka liittyvät terveelliseen, ravitsevaan ruokavalioon! Movendoksen kautta yhteydenpito valmentajaan on helppoa, nopeaa ja vaivatonta ja oman edistymisen seuraaminen selkeää ja motivoivaa!

Valmennus sisältää:
- Henkilökohtaisen ruokavalion
- Viikoittaisia haasteita
- Viikoittaisia tehtäviä
- Valmentajan tuen koko 6 viikon ajan
- Paljon reseptejä helpottamaan aterioiden valmistamista
- Ryhmän tuen ja kannustuksen
- Motivoivan Movendos verkkovalmennusohjelman valmennuksen ajaksi
 
Ilmoittaudu mukaan: pttuukka@gmail.com

Safkat kuntoon - valmennuksen kokemuksia:

"Olen tosi iloinen, koska valmennus on vastannut niin hyvin mun tavoitteisiin ja ajatuksiin mitä tältä valmennukselta odotin ja toivoin".

"Viikossa -1,4kg :)"

"Ruoka on hyvää ja sitä on paljon. Paino on tippunut hyvin ja turvotus on hälvennyt!"

"Jes, paino oli taas laskenut, vaikka tuli syötyä kakkua ym ja juotua skumppaa lauantaina ystävän häissä"

"Tämä on loppuelämän projekti, joten yritetään sisäistää näitä juttuja ja ainakin ollaan saatu siihen valtavan suuret eväät ja vinkit, iso kiitos nyt jo Tuukalle. Mä inspiroiduin hurjasti ja sain valtavasti tärkeää tietoa"








3 kommenttia:

  1. Sweet hei. Naureskelin itekin I love(hate) me-messuilla kaikelle ihme hapatukselle ja miten helposti asioita saa myytyä ihmisille maailman kahdeksantena ihmeenä :D

    Omassa ruokavaliossa olen pitänyt pienistä hairahduksista huolimatta kultaista keskitietä. Treeni- ja kisakaudella, kun energiaa menee enemmän kuin ehtii suunnilleen syödä, syön kaikkea ja paljon. Toimii, kun kuuntelee itseään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on joku suuri halu etsiä helppoja ratkaisuja, siihen kai tämä kaikki perustuu :) Kultainen keskitie on hyvä ja mikse sei pronssinen kiertotiekin, kunhan vain on tietoinen, mihin ryhtyy :)

      Poista
  2. Hei!


    Minun nimeni on Aino ja olen freelancer Promo logic:lla, nettimedia toimistolla. Olisimme kiinnostuneita lisäämään 2-3 lausetta ja linkin teidän sivullenne sovittuun hintaan vuodeksi.

    Olkaa hyvä ja ilmoittakaa jos tämä kuullostaa kiinnostavalta ja annan lisätietoja. Jos omistatte myös muita sivuja, olkaa hyvä ja liittäkää niiden URL osoitteet jotta voin käydä myös ne läpi mahdollista sopimusta varten.

    Kiitos ja pikaisiin kuulemiin!

    Ystävällisin terveisin

    Aino Nurminen
    nurmien.aino@gmail.com

    VastaaPoista