torstai 23. toukokuuta 2013

Viimeiset 2 viikkoa

Nyt kun Tukholman maratonille on enää 1,5 viikkoa aikaa on alettava jo tarkasti miettimään, mitä kannatta tehdä ja mitä ei. Kengät on jo hankittu ja sisäänajettu. Sama homma pätee myös juoksuvaatteisiin. Kovimmat veljet ovat miettineet etukäteen asukokonaisuuksiakin säiden mukaan. Sateen yllättäessä laitetaan pitkää paitaa, kevyttä ws-takkia, pitkät tirkoot tai vastaavaa ja hellepäivän osuessa kohdalle on kaapissa jo valmiiksi viikattuna se hihaton juoksupaita ja ohuet kisashortsit mallia Ulmala! Energiageelit ja Tukholmassa tarjoiltava Maximin lemon/lime urheilujuomakin pitäisi olla kaikille jo tuttua kuin mamman keittämä aamupuuro. Näin on siis menetelty silloin, kun homma on suurinpiirtein hanskassa.

Näillä mennään!
Valmistautumistapoja on varmasti yhtä paljon kuin juoksijoitakin. Osa ottaa valmistautumisen rennommin eikä heidän mielestään ole mikään rikos ottaa muutama pömpyrä Viking-Linella menomatkalla ruotsiin. Rohkeimmat rakentavat tarinoiden mukaan jopa seitinohuen humalankin siihen edelliselle illalle. Tätä ei nyt kyllä voi kenellekään suositella, mutta näitäkin sattuu. Turvallisempaa lienee kuitenkin keskittyä siihen pasta-buffettiin kuin oluthanojen antimiin.

Tankkaus on osa valmistautumista!
Legendaarinen sanonta kuuluu, että viimeisellä viikolla ei voi tehdä enää muuta kuin pilata koko jutun harjoittelemalla liikaa. Se on kyllä ihan totta. Viimeiset kaksi viikkoa pitäisi ottaa jo vähän maltillisemmin tai ainakin miettiä etukäteen mitä treenaa ja milloin. Minä en ole hirveästi harjoitteluani rajoittanut enkä tee sitä nytkään. Nämä viimeiset pari viikkoa toki suunnittelen harjoitusten osalta aika tarkasti ja varon juoskemasta liikaa.

Maratonille valmistautumiseen kuuluu toki paljon muutakin kuin juoksuvarusteiden läpikäymistä ja harjoitusten suunnittelua. Minä sain noin viikko sitten osallistumisoikeuteni ja kilpailuinfon postissa. Sitä on lueskeltu pariinkin otteeseen ja Monnan kanssa on tottakai tsiigattu jo valmiiksi kartasta missä meidän hotelli on ja mihin kohtaan reittiä se tulee mua kannustamaan. Lisäksi olen käynyt lukemassa muiden juoksuun valmistautuvien höpinöitä keskustelupalstoilta ja tutkinut säätiedotuksia. Tiedän, että säätiedotukset eivät ole vielä kovin tarkkoja tai edes yhtään uskottavia, mutta se kuuluu tähän hommaan. Uskokaa pois :)! Näiden lisäksi olemme katselleet hotellimme kuvia netistä ja tarkastaneet vielä pariin otteeseen lentoaikataulut. Me siis lennämme Tukholmaan jo perjantai aamuna ja olemme kaksi yötä hotellissa siinä keskustassa, mistä on helppo liikkua kisapaikalle ja syömään. Lennämme takaisin vasta sunnuntai iltapäivänä, koska lauantaina kisan jälkeen siitä ei tulisi mitään :). Pakko saada levätä se yksi yö rauhassa. Monet menevät paikanpäälle laivalla, jolloin puhutaan maratonristeilystä. Meillä se ei ole ikinä tullut mieleen ihan senkin takia, että näm äreissut ovat samalla olleet monena vuonna tällaisia kesänaloitusmatkoja. Siksi olemme menneet aina lentäen ja olleet pari yötä Tukholmassa. Siinä saa samalla käydä sitten shoppailemassa ja kiertelemässä kaupunkia eikä reissu mene pelkästään juoksun merkeissä.

Maanantain lenkillä tuli mysä poneja vastaan!
Omat treenini olen suunnitellut seuraavaan tapaan. Maanantaina mulle tuli juoksua n. 13-14km. Siitä 7km menin vähän kisavauhtiani rauhallisempaa vauhtia ja loput kertyivät mun pitämän juoksukoulun treeneissä. Tämän lisäksi tuli tuo tuttu 15km työmatkapyöräilyä.

Tiistaina tuli pyöräiltyä työmatkoina 23km ja sen lisäksi juostu n. 6-7 km toisen juoksukouluni kanssa.

Työpaikalle menossa!
Keskiviikko oli vähän kevyempi päivä ja silloin ei tullut muuta liikuntaa kuin fudismatsi. Se riitti, kun takana oli jo pari treeniä tällä viikolla ja viime viikon lopulla oli pitkä lenkki 19km, joka tuntui vielä alkuviikostakin vähän kintuissa.

Viikko jatkuu niin, että tänään torstaina on edessä kuntosalitreeni, missä teen vaan yläkroppaa. Olen huomannut, että jos en käy viikkoon salilla, niin rasitukseen tottuneet lihakset menevät jumiin ja varsinkin juoksun aikana yläselän lihakset alkavat kramppailemaan. Lihakset siis kaipaavat selkeästi liikuntaa ja rasitusta, kun ovat siihen tottuneet. Perjantaina pidän täysin lepopäivän. Lauantaina olisi tarkoitus juosta vähän vauhdikkaampi 10km ja sunnuntaina on edessä juoksun tekniikkaharjoitus asiakkaalle. Siinäpä se tämä viikko sitten hurahtaakin mukavasti. Ensi viikolla mulla on enää pari harjoitusta, että olisin varmasti fressinä sitten lähtöviivalla lauantain 01.06.2013 klo: 12.10!

Hotellimme Tukholmassa!
Loppuviikosta kerron teille miten toiseksi viimeinen harjoitusviikko on edennyt ja mitkä ovat fiilikset vajaa viikko ennen kisaa. Nyt ne ovat vielä suhteellisen rauhalliset, mutta huomaan, että ajatukset siirtyvät päivä-päivältä enemmän ja enemmän sinne Tukholman suuntaan. Myös moni asiakkaani ja kaverini ovat kyselleet fiiliksiäni, mikä on mukava juttu! Juoksustahan jaksaa puhu aina ja vaikka kuinka pitkään!

-Leevi

2 kommenttia:

 1. Kiitos blogistasi. Olen kanssa tulossa klo 12.10 viivalla vaikka heikolta näytti; viime viikot menny pilalle penikkaongelman takia. Pari viikkoa lepoa ja vahvalla peruskunnolla mennään... Hiukan on levoton ja epävarma olo. No ompahan ainakin kevennelty riittävästi ennen maraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelet sen just noin, että nyt oot ainakin hyvin palautunut :). Turhaan sitä harmittelee menetettyjä treenejä, kun olet kerran ollut loukkaantuneena. Hyvä peruskunto takaa ja niin loistavan pohjan maratonille, että hyvin se tulee menemään :)!

   Muista että parin viikon aikana et menetä oikeastaan muuta kuin vähän voimaa. Kestävyys ja nopeus on vielä täysin ennallaan..

   Poista