perjantai 17. toukokuuta 2013

Viimeisten viikkojen hankalat hienosäädöt!

Taas on yksi viikko viuhahtanut kohti loppuaan. Mulla on tää viikko mennyt normaaliin tapaan treenaillessa, töissä käydessä ja lepäillessä. Tuo viimeinen kohta on osoittautunut kaikista hankalimmaksi toteuttaa käytännössä. City Runin jälkeen lepäsin sunnuntain. Maanantaina olikin heti fudistreenit, jotka olivat pieni virhe näin jälkikäteen ajateltuna. Samalla viikolla meillä oli vielä keskiviikkona pelikin, jonka lisäksi kävin tyhmänä aamulla uimassa, salilla ja pyöräilin päivän aikana n. 25-30km. Se oli selvästi aivan liikaa ja kroppa meni todella jumiin. Tämä on oikeastaan huonoin mahdollinen tilanne, mitä voi maratonille valmistautuvalle juoksijalle käydä. Aikaa juoksuun on enää 2 viikkoa ja tehokkaita treenejä pitäisi vielä päästä tekemään. Niitä on kuitenkin ollut pakko siirtää, kun lepo on ollut nyt tarpeellisempaa.

Koutsi on tiukkana!
Kävin sunnuntaina juoksemassa 10km, mutta siitä ei meinannut tulla mitään. Jalat oli aivan tukossa ja tuntui ettei edes happi kulkenut niinkuin normaalisti. Mulla meinas mennä hermot totaalisesti ja alkoi melkein v...maan se toiminta siellä juostessa :). Päätin, että nyt on otettava härkää sarvista ja annettava oikeasti aikaa palautumiselle, että en nyt tällä sähläämisellä pilaa sitä Tukholman reissua. Suurinosa työstä on kuitenkin jo tehty ja 2-3 viimeisellä viikolla homma on enää virittelyä ja hienosäätöä. Nyt ei saisi enää treenata itseään jumiin. Tätähän mä kerron aina asiakkailleni, mutta itselläni meinaa lähteä homma lapasesta :). Tyypillinen tarina siis! Tehkää niin kuin sanon- Älkää niin kuin minä teen..:)

Nyt on siis rauhoittumisen aika ja lepopäivät otettu käyttöön. Tämä viikko on treenien osalta ollut seuraavanlainen:
Maanantaina tuli työmatkapyöräilyä 15km ja kuntosalilla 75min selkä-hauis-keskikroppa. Illalla alkoi uusi juoksukoulu eli sieltä tuli vielä n. 5km juoksua ja tekniikkatreenejä. 
 
Tiistaina: työmatkapyöräilyä 15km ja kuntosalilla 75min rinta-ojentaja-keskikroppa.
 
Keskiviikkona ohjelmassa oli pelkkää lepoa. En mennyt edes pyörällä töihin.


Iloinen työmatka pyöräilijä valmiina päivän haasteisiin!
Torstai oli kaikenkaikkiaan ihmeellinen päivä, kun Kamppi oli auki klo:23.00 asti. Se tarkoitti tietysti sitä, että myymäläpäällikkö venyy ja tekee tuon mukavan iltavuoron 16-23.00. Uskooko joku muuten, että ihmiset käyvät ostamassa juoksukenkiä välillä 21.00-23.00? En minäkään. Tuolla välillä meillä taisi käydä yksi asiakas :). No kokemus sekin. Aamulla oli kyllä kiva, kun sai tehdä omia juttuja koko aamupäivän. Äitienpäivä lahjaksi pesimme ja imuroimme anoppini auton, mutta päivä alkoi kuitenkin juosten! Tein ensimmäisen kovemman treenin city runin jälkeen. Ohjelmassa oli vähän vauhdikkaampi tasavauhtinen 11km. Se menikin kivasti ja väsymystä ei ollut enää niin paljon havaittavissa. Lepopäivä oli tehnyt tehtävänsä. Juoksin tuon n. 10-20s kovempaa kuin mikä on tavoitevauhtini maratonilla. Juoksu kulki hyvin ja mitään suurempia ongelmia ei ollut. Vedin aamulla 2XU:n compressionhousut sekä paidan päälle. Täydensin compression kokemuksen vielä Zeropointin sukilla. Kylläpä oli kuulkaa irtonaista menoa. Voin lämpimästi suositella compressionvaatteita kaikille. Varsinkin pitkillä matkoilla ja pitkissä suorituksissa niistä on ollut paljon hyötyä minulle. Mun reidet menee aina maratoneilla aika hapoille ja compression trikoot auttavat todella paljon taistelussa happoja ja kramppeja vastaan. Tässä vielä tilastot lenkiltä:

Lap
 
Duration
 
Distance
(km)
HR Avg
 
1.
00:04:59 
1.00136
2.
00:04:54 
1.00145
3.
00:05:06 
1.00151
4.
00:05:02 
1.00146
5.
00:05:10 
1.00142
6.
00:05:10 
1.00147
7.
00:05:16 
1.00152
8.
00:05:21 
1.00156
9.
00:04:58 
1.00157
10.
00:04:50 
1.00158
11.
00:04:56 
1.00162


Oltiin ihan hyvissä väleissä vielä juoksutreenien jälkeenkin :)
Torstai aamuna oman lenkin jälkeen olikin sitten viikon mielenkiintoisin työtehtävä edessä. Vaimoni on menossa Extreme Runiin lauantaina ja halusi, että vetäisin sille juoksutreenit. Ei muuta kuin energiajuomaa napaan, kuiva paita päälle ja takaisin keskuspuistoon. Vaimoni ei ole mikään juoksun suurin ystävä. Hän jaksaisi kyllä nykyään juostakin todella hyvin, mutta se ei vaan oo sen juttu ja oon hyväksynyt sen :). Kuntosali ja tanssi on lähempänä Monnan sydäntä ja mä keskityn meidän perheessä sitten tuohon juoksuun. Teimme muutamia tekniikkaharjoitteita ja sain annettua pari hyvää tipsiä, miten juoksusta tulee helpompaa muuttamalla askeltiheyttä vähän nopemmaksi ja keskittymällä siihen, että askel tulisi jalan keskiosalle alas. Tämä tuntui toimivan ja Monna juoksi kuin hullu! Mä odotan jo innoissani lauantain Extreme-Runia ja sitä, että pääsen aistimaan sitä hyvää tunnelmaa ja pientä jännitystä, mitä siellä kisapaikalla on varmasti havaittavissa. Lisäksi on mahtavaa päästä katsomaan ja tsemppaamaan Monnaa, joka muuten juoksee siellä Lorna Janen tiimissä! Lorna Janesta onkin ollut jo paljon juttua myös täällä mun blogissa, joten nyt en sitä sen enempää hehkuta :). Toivotaan vaan, että olisi hyvä sää niin juoksijoilla olisi kivempi päivä tiedossa.

Treenin jälkeen vielä hyvät venyttelyt!
Perjantaina mulla onkin lepopäivä ja omat treenit jatkuu lauantaina viimeisellä pitkällä lenkillä ennen Tukholmaa. Katsotaan kuinka pitkän jaksan yksikseni juosta, mutta varmasti jotain 17-25km:n väliltä. Siitä lenkistä sekä viikonlopun tunnelmista lisää sitten sunnuntaina.
 
Tsemppiä kaikille Extreme Runille osallistuville, sekä  malttia Tukholmaan valmistautuville juoksijoille. Älkää treenatko enää liikaa. Suurin osa työstä on meillä kuitenkin jo tehtynä :).

-Leevi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti