torstai 13. joulukuuta 2012

Talvijuoksu, uhka vai mahdollisuus?

Taas on viikko vierähtänyt jo yli puoliväliin. Välillä tuntuu, että aika menee kuin siivillä. Mikäs siinä, kunhan muistaa vaan nauttia täysillä jokaisesta päivästä, myös niistä tylsemmistä!

Viikko alkoi mukavasti työnteon merkeissä. Itsenäisyyspäivän ansiosta takana oli 4 vaapaapäivää, joten virtaa oli taas kuin pienellä oravalla. Maanantaista tuli loppujen lopuksi lepopäivä omien harjoitusten osalta, kun ei vain nyt aika riittänyt. Tiesin tiistaistakin tulevan työntäyteinen, joten olin kaukaa fiksu ja päätin tehdä oman treenin heti aamulla. Kello soi 5.40 ja jostain syystä vaimo ei herännyt samaan aikaan.. Ihmeellistä :) No ei muuta kuin sängystä ylös, apinain banaani poskeen ja lenkille. Juoksin 9km jonka jälkeen menin vielä Pirkkolaan salille 40 minuutiksi. Ohjelmassa oli selkä+hauis+keskikroppa. On muuten mahtava juttu, että kaupungin salit aukeavat jo 7.00. Silloin ei ole tungosta ja pääsee tekemään treenin ennen töihin menoa. Syvä kiitokseni sekä nöyrä kumarrukseni vahtimestareille jotka jaksavat tehdä hyvää työtä meidän liikkuvien sielujen eteen!! Hyvän treenin jälkeen oli aika syödä aamupuuro ja painella kohti työpaikkaa. Mieli oli virkeä ja ainakin omasta mielestäni sain paljon aikaan. Tossukauppojen jälkeen suuntasin vielä asiakkaan luokse ja illalla olin kotona 19.45 aikoihin.

                      Terhakkaana salilla, juoksulenkki on jo onnellisesti takana. Jalassa Löfflerin yhdistelmähousu. Se on aavistuksen rennompi kuin trikoo, mutta yhtä hyvä juostessa. Edessä tuulisuoja ja takana trikookangas.

Keskiviikkona päivä alkoi pyöräilyllä töihin. Työpäivä meni mukavasti niin kuin aina. Asiakkaat olivat ihania ja hyväntuuulisia. Iltapäivällä polkiessani töistä kotiin päätin unohtaa isäni kalliit neuvot "sopivan löysistä renkaista" ja vetäsin Teboililla renkaat täyteen ilmaa. Nyt maailman huonoinkin pyörä on asteen verran siedettävämpi. Illalla oli edessä vielä 90min salibandyharjoitukset. Hauska päivä kaiken kaikkiaan.

Tänään oli iltavuoro, joten sallin itselleni pidemmät yöunet ja heräsin vasta 9.00 aikoihin. Föhrin Jussin lupaamaa lumimyrskyä ei näkynyt, joten kiskaisin äkkiä aamupalan huiviin ja kaivoin sukset esille. Kauden ensimmäinen hiihtolenkki oli totta! Fiilis ladulla oli aivan mahtava. Nautin jokaisesta sekunnista koko sielullani. Hiihto on aivan mielettömän terapeuttista hommaa. Kun lähdette hiihtämään niin muistakaa, että siellä on muitakin. Mulle kävi tänään näin: Tulin pitkää mäkeä valonnopeudella alas. Katsoin jo kaukaa, että ei saattana mun ladulla seisoo joku mammukka aivan omissa maailmoissaan. Lähemmäksi tullessani koitin vihellellä ja ujosti huudahdella että jahvat tulloo, mutta eihän se tajunnu mitään. Otin suunnitelman B käyttöön ja kuvittelin itseni Lahden hiihtostadionille Isometsän Jarin trikoisiin. Päätin ohittaa mammukan ja hyppäsin tiikerin (tai karpaasin) lailla ladulta sivuun. Onnistuin ohituksessa mutta heti sen jälkeen sukset kanttas jotenkin ja mä vedin aivan mielettömät pannut vastapäiseen ojaan. Sieltä ylös kömpiessäni kuulin kuinka mun latu-uralla ilman suksia seissyt mamma ihmetteli miehelleen, että olinkohan mä vähän edessä? -No voin nyt keroo, että olit sä vähän joo. Homma meni muutenkin hyvin suomalaisesti eli en kuullut sanoja anteeksi, käviks sun mitenkään? Voinko auttaa sut ylös? Tai edes että meniks letti sekasin? Mutta ei mitään. Hiihtelin siinä sitten naureskellessani kotiin saunomaan, syömään ja valmistautumaan iltavuoroon. Hiihtolenkki kesti 1h 15min ja oli n.12-13 km pitkä. Hiihto on muuten loistavaa peruskuntoharjoittelua myös juoksijoille. Siinä säästää myös niveliään iskuilta joita juostessa tulee. Tulin tänäänkin pyörällä töihin, vaikka ei olisi pitänyt. Lunta oli tullut niin paljon, että ajaminen oli paikoin mahdotonta. No kokemus sekin. Vielä pitäisi 21.00 jälkeen polkea kotiin. Se voi olla jo kivempaa, jos katuja olisi vähän aurattu. Hope so!


Hiihtolenkki takana.

Viimeks lupasin kertoa omia ajatuksiani juoksusta sekä pukeutumisesta talvella. Monillehan talvi tarkoittaa ehdottomasti 6-8 kuukauden taukoa lenkkipoluilta. Eihän silloin voi minnekään lähtee kun Frasierit alkaa pyörimään uusintoina ja ulkona joutuu väistelemään jääkarhuja. No eihän se todellisuudessa ihan niinkään ole :). Talvi on itseasiassa loistava vuodenaika juoksemiselle ja ulkonaliikkumiselle ylipäänsä. Ulkona ei ole liian kuuma ja pukeutumisella selvitään kylmyydestä sekä tuulesta. Usein ilma on myöskin miellyttävä raikas. Tiedän toki, että pieni murto-osa ihmisistä ei voi liikkua pakkasella astman tai jonkin muun sairauden vuoksi. Se on erittäin valitettavaa, mutta onneksi on keksitty jo hengitysilman suodattimia, mitkä lämmittävät sisäänhengitettävää ilmaa ja tekevät hengittämisestä helpompaa.

Lenkille lähtiessä pitäisi pukeutumisen osalta muistaa muutama asia. Ensimmäiseksi kannattaa katsoa paljonko se pakkasmittari näyttää. Samalla voi vilkaista muutenkin ikkunasta ulos ja katsoa näyttääkö sää tuuliselta tai sataako siellä lunta. Siinäpä me ollaan jo alle 10 sekunnissa selvitetty ne oleellisimmat asiat sään puolesta. Tätä kukaan teistä ei varmaan ole vielä tehnyt.. :)

Buffin tuubikauluri, juoksupipo, windstopper takki ja windstopper housut.
 
Sitten ei kun pukeutumaan.

1. Ihoa vasten laitetaan aina teknisiä keinokuiduista valmistettuja alusasuja jotka pitävät ihon kuivana ja haihduttavat kosteutta.

Puuvilla sekä puuvillasekoitteiset vaatteet ovat kaikista huonoimpia, koska ne imevät kosteuden itseensä ja näin ollen meillä on sitten koko lenkin ajan märkä vaate vasten ihoa ja aivan varmasti tulee kylmä. Vaikka haukkuisitte mua tämän jälkeen sovinistiksi niin sanon, että naiset ostakaa tekniset alushousut. (Alla olevassa kuvassa oikealla keskellä) Monet käyttävät urheillessaan vapaa-ajalla käytettäviä alushousuja. Ne keräävät sitä kosteutta ja sitten on peba jäässä. Onko tuttu tunne? Myös sukkiin kannattaa satsata ja hankkia talveksi paksut tekniset sukat. Ne lämmittävät ja haihduttavat kosteutta iholta jalkojen hikoillessa. Monet käyttävät vieläkin puuvillasukkia liikkuessaan. Kaikista yleisin sukka on se kaikille tuttu legendaarinen "tennissukka". Valkoinen sukka minkä yläreunassa on sininen ja punainen raita. Muotoilusta ei ole tietoakaan ja parhaassa tapauksessa niillä samoilla sukilla on juostu jo Kekkosen ajoilta asti. Heittäkää ne nyt äkkiä roskiin ja panostakaa kunnon sukkiin. Tulette huomaamaan eron.


Tennissukka - Legenda jo eläessään!
                             Erikoisvetimet: Alusasujen erikoisuuksia ovat tuulisuojalla varustetut alusasut (kuvassa oikealla alhaalla). Varsinkin housuja näkee sekä boxer-pituudella, että täyspitkänä. Tuulisuoja on housujen etupuolella suojaamassa munaskuja. Tuulisuojattuja tuotteita löytyy nykyään myös naisille, mutta ne ovat vielä aika harvinaisia Suomessa.

Alusasu vaihtoehtoja + buff huivi
Vinkki: Oikein kylmille säille kannattaa leikata vanhoista pitkistä alusasujen housuista polvimittainen versio uusiokäyttöön. Reisissä on suuret lihakset jotka kylmettyvät helposti kovemmilla pakkasilla. Kun vedät alusasun päälle nämä "tee se itse byysat" niin reidet ja peba pysyy lämpimänä.

2. Välikerros laitetaan ulkolämpötilan mukaan.

Välikerroksella tarkoitetaan monesti vain yläosaa, koska alaosaan riittää hyvin tekniset alushousut + windstopper trikoot (ja tarvittaessa ne itse tuunatut pöksyt). Välikerros laitetaan aina sen mukaan kuinka kylmä ulkona on. 0 tienoilla ei tarvita vielä välikerrosta ollenkaan, kun taas -20 asteessa voi laittaa jo paksumman teknisen fleecen. Sanalla tekninen tarkoitetaan aina urheiluun suunniteltua keinokuitua/keinokuituja. Eli myös välikerroksen paidan tulisi olla teknistä materiaalia. Ei mielellään puuvillaa.

 
Löfflerin softshell windstopper takki naisille ja alhaalla Löfflerin transtex välipaita naisille.

Erikoisvetimet: Windstopper paidat ovat yleistyneet viime vuosina. Windstopper paidan etuosa suojaa tuulelta ja auttaa pitämään kropan lämpimänä. Jos välipaidan hihoista löytyy peukalonreiät niin aina parempi.
 
3. Uloimman kerroksen pitää suojata liikkujaa sekä tuulelta että sateelta.

Kun uloin kerros on joko windstopperia tai goretexia niin se suojaa meitä tuulelta ja tuiverrukselta. Sen tärkein tehtävä ei ole varsinaisesti lämmittää vaan pitää sade ja tuuli loitolla. Kannattaa kokeilla useampia vaihtoehtoja eikä kannata hankkia kovin paksua takkia koska se käy helposti liian kuumaksi pienessä pakkasessa ja nollan tienoilla liikuttaessa. Markkinoilta löytyy vaihtoehtoja vaikka millä mitalla. Jos päälaji on juoksu kannattaa etsiä lähtökohtaisesti juoksumalliston tuotteita, koska niiden leikkaukset ja muut yksityiskohdat, kuten taskut on suunniteltu ensisijaisesti juoksuun. Erikoismallistot juoksuun löytyy mm. seuraavilta valmistajilta: Gore, Nike ja Löffler.

Mitä paksumpi takki on niin sitä kankeampi sen kanssa on liikkua. Jalkaan kannattaa kiskaista windstopper trikoot tai windstopper housut.  Trikoissa windstopper kalvo ulottuu vyötäröstä aina säären puoliväliin asti ja trikoon takaosa on elastisuuden kannalta tehty thermo trikoosta eli paksumpaa ja lämpimämpää materiaalia kuin mitä kesätrikoossa käytetään.

Kuvassa Löfflerin windstopper trikoot. Etuosassa vyötäröstä säären puoliväliin asti ulottuva windstopper softshell kangas suojaa sateelta sekä tuulelta. Housun takaosa on lämmintä ja elastista teknistä materiaalia.  

Sinä mies joka olet vahvasti sitä mieltä, että trikoita et jalkaasi vedä kuin aseella uhatessa, jos silloinkaan. Suosittelen lämpimästi ainakin kerran kokeilemaan niitä. Ne ovat huomattavasti mukavammat juostessa kuin ne MM-95 colleget joissa "Den glider in" tekstin vieressä on haalistunut Jutin nimmari. Uskokaa mua! Olen itsekin ollut näitä Robin Hoodeja vastaan mutta itsepäisyydestäni huolimatta vaihtanut leiriä. Olen onnellisempi kuin koskaan ja voin taas hymyillä. No nyt tää alkoi kuulostaa taas activia mainokselta, mutta uskokaa silti! ;)

Erikoisvetimet: Tästä kategoriasta niitä löytyy vaikka kuinka. Windstopper kalvolla varustetut tuotteet ovat lisänneet huimasti suosiota juoksijoiden keskuudessa viime vuosina. Se on hengittävämpi vaihtoehto kuin goretex ja tekee siitä hieman monipuolisemman. Goretex tuotteiden veden pitävyys on taas astetta parempi kuin windstoppereissa.

 
Gore windstopper juoksutakki miehille.                                              Gore softshell windstopper juoksutakki naisille.

Muut jutut: Muita välttämättömiä hankintoja talvella juoksevalle on tietenkin nastakengät, gaiterit, kauluri, kommandopipo/kypärämyssy, heijastinliivi, windstopper pipo ja windstopper hanskat. Niillä pääsee jo pitkälle. Windstopper kalvoa käytetään nykyään ahkerasti myös hanskojen selkämyksissä sekä pipojen otsa kohdassa. Jälleen kerran se suojelee tuulelta ja sateelta. Kaulureista on mainittava Buffin tuubi huivit joista saa taitavampi kaveri väkerrettyä vaikka ja mitä. Itse saan sen vaan solmuun.

Sana gaiter varmaan särähti jollekin korvaan. Se on esitelty tuossa kuvassa, koska kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Gaiter estää lumen ja kosteuden pääsyn kengän ja trikoon välistä. Jos lenkit kulkevat vähänkin korkeammassa nietoksessa niin lumi käyttää säälimättä hyväkseen tuota no mans landiä. Sieltä se sujahtaa sisään, sulaa ja kastelee sukat sekä kylmettää akillekset. Not good!

Icebugin gaiter

Nastakenkiä on nykyään saatavilla jo varsin kattavasti. Nastat ovat usein kovateräs nastoja jotka kestävät pitkään sekä antavat erinomaisen pidon jäällä ja lumella. Monesti niissä on myös vettä hylkivä kalvo, joten jalat pysyvät kuivana kosteammallakin säällä. Toinen vaihtoehto on nastoittaa omat vanhat jalkineet. Se maksaa n. 35€/pari ja saat jatkaa juoksemista lempi kengilläsi läpi talven. Kyseinen palvelu löytyy mm. kampin 4Runnersista. www.4runners.fi .


Icebug Pytho juoksukenkä 17 kovateräs nastalla.
Itse itselleni jälkikäteen nastoittamani juoksukengät.
                         
  
Kuvassa Vibram fivefingers lontrat. Vedenkestävä paljasjalka juoksukenkä syksyyn ja talveen. Seuraavassa kirjoituksessani lisää paljasjalkajuoksusta sekä testataan miten se onnistuu talvella. Silloin laitetaan käyntiin myös ensimmäinen lukijakilpailu!

10 kommenttia:

 1. Olipa hyvä teksti :) Eiku ostelemaan kunnon juoksuvaatteet nii maistuu se juokseminen talvella sitte muutenki, ku kuntosalin juoksumatolla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juuri näin. Oikeanlaiset varusteet tekevät ihmeitä..Juoksumatollakin on kiva treenata, mutta välillä kaipaa kunnon lenkkiä ulkona raikkaassa ilmassa..

   Leevi

   Poista
 2. Yhdyn anonyymin mielipiteeseen tekstin hyvyydestä. Näiden blogipäivitystesi perusteella puhut paljon, mutta tiukkaa asiaa. Tekstisi ovat lisäksi aina höystetty huumoripläjäyksillä ja hauskoilla kielikuvilla, jotta näin lukijana voin todellakin kuvitella sinut sinne ojanpohjalle hiihtokamppeinesi letti vinossa ja ketarat ojossa :). Jään innolla seurailemaan projektiasi ja nauttimaan jatkopäivityksistä! Kivaa joulunodotusta sinulle ja vaimollesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi! Voi olla, että lähipiirini on tuosta kommentistasi, "puhut paljon, mutta tiukkaa asiaa" hieman eri mieltä. :) Kiva kuulla, että raapustukseni jaksavat kiinnostaa..Sählätessä sattuu ja tapahtuu. Lupaan kirjoittaa jatkossakin rehellisesti kaikista tilanteista mitä eteeni tulee! Iloista joulunodotusta ja vielä iloisempaa uuttavuotta sinullekin Heidi! -Leevi

   Poista
 3. Kirjostustyyli on kyllä ihan huippu! Olen itse talvisin suuntautunut vahvasti hiihdonpuolelle, mutta tämäkin varustepostaus on sovellettavissa varsin kivuttomasti hiihdon puolelle ;)
  Sitten vaan vaatekaupoille.. lähinnä nuo alushousut puuttuvat varustearsenaalista.. :D

  VastaaPoista
 4. Kiitos iinu, Mukavaa saada positiivista palautetta. Hiihto on loistava laji!ja olen samaa mieltä sun kanssa, että paljon samoja kamppeita voi käyttää sekä hiihdossa että juoksussa. Nythän on loistava aika ostaa vaikka joululahjoja itselleen, eli ei muuta kuin kaupungille metsästämään teknisiä alushousuja!

  Leevi

  VastaaPoista
 5. Varusteet on tällaisella välineurheiljalla kunnossa, mua tympii enemmän teiden kunto. Ei paljon naurata tarpoa aamulenkkiä puolisääreen ulottuvassa pehmeässä muhjussa. Tulee mieleen ne painajaiset jossa vaan juoksee ja juoksee mutta ei pääse ollenkaan eteenpäin! Tietysti aina voi juosta ympyrää vaikka paikallisen teboilin parkkiksella, mutta kyllä mun juoksuharrastus jää kohta odottamaan kevättä jos ei Helsingin kaupunki ryhdistäydy auraamisessa :D

  Kiitos hauskoista poustauksista ja tsemppiä treeneihin!

  VastaaPoista
 6. Hyvä, että vasrusteet on kunnossa. Niin pitääkin jos juoksee talvella ulkona Suomen oloissa. Olen täysin samaa mieltä teiden huonosta kunnosta. Siihen voisi kaupunki panostaa vielä enemmän. Mulla oli tästä kyseisestä aiheesta mielenkiintoinen keskustelu erään pyöräilyä harrastavan asiakkaani kanssa tällä viikolla. Samoilla linjoilla oli hänkin.

  Teboilin parkkistakaan ei kyllä jaksa montaa kertaa kierää, joten toivotaan, että saadaan parannusta tilanteeseen ja että lumentulo lakkaisi vähäksi aikaa. Nuo kuvailemasi painajaiset on ehkä kaikista kivoimpia :) Kiitos kannustavasta palauttesta ja huomenna pitäisi taas treenien jatkua..

  Tsemppiä myös sulle harjoitteluun ja uskoa parempaan huomiseen teiden kunnon suhteen! :)

  Leevi

  VastaaPoista
 7. Oi, tuli tutustuttua sun blogiin, ja heti silmiin osui tämä hyvä, hauska ja kattava teksti. Jään seuraamaan blogiasi! :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos Hanna, Koitan jatkossakin pitää jutut kiinnostavina ja toivottavasti myös edes vähän hauskoina..:)

  Leevi

  VastaaPoista