sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Paljasjalkajuoksua Tarahumarien tapaan

Paljasjalkajuoksu on kasvattanut suosiotaan jo pidempään. Suomessa se on vasta parin-kolmen viime vuoden aikana saanut suurempaa suosiota juoksuharrastajien keskuudessa. Paljasjalkajuoksijoita on toki ollut suomessakin jo pidempään, mutta nyt tarkoitin lajin yleistymistä suurempien massojen keskuudessa. Monilta juoksukenkä valmistajilta löytyykin jo omia malleja lajin harrastajille. 

Vaimolla jalassa Fivefingers Speedit. Kuva otettu kesällä turun saaristossa aamulenkillä.
 Nyt kun laji sekä siihen tehdyt jalkineet hakevat tavallaan vielä paikkaansa niin sekaannuksiltakaan  ei voida välttyä. Se on samalla luonut muita uusia suuntauksia ja tyylilajeja jalkine markkinoille. Tästä hyvänä esimerkkinä voidaan käyttää minimalistista kenkää. Minimalistisen ja paljasjalkakengän ero on siinä, että minimalistinen jalkine on erittäin kiertolöysä ja neutraali eli siinä ei ole pronaatiotukea, mutta siinä on paksumpi pohja ja jopa hieman vaimennusta. Täysiverisessä paljasjalkakengässä ei taas ole vaimennusta, tukea tai kiertojäykkyyttä laisinkaan. Nimikin sen jo kertoo se on sama kuin juoksisi paljainjaloin. Ideana on se, että niillä saadaan suojaa sekä pitoa jalkapohjillemme. Ne kehittävät erittäin tehokkaasti jalkapöydän, jalkapohjan, nilkan, säären sekä pohkeen seudulla olevia pieniä lihaksia jotka jäävät usein käyttämättömäksi vaimennetummilla jalkineilla harjoitellessa. Monesti erilaiset askelvirheet, kuten ylipronaatio johtuu juuri näiden pienien lihaksien veltostumisesta/ harjoituksen puutteesta. Paras keino niiden vahvistamiseen on käyttää mahdollisimman paljon paljasjalkakenkiä sekä harjoittaa niitä vaikka nostelemalla varpailla kyniä lattialta.  

Jalkaterän ihmeellisyyksiä!
Tässä vähän kylmää faktaa jalkateristämme!

Ihmisen luustossa on 206 luuta ja näistä 26 löytyy jalkaterän alueelta. Luiden lisäksi jalkaterästä löytyy 55 niveltä, 107 nivelsidettä ja 31 lihasta. Voidaankin sanoa, että kyseessä on aika monimutkainen mutta hyvin huollettuna ja sopivasti rasitettuna erittäin toimiva kokonaisuus. Jalkaterässä on selvästi enemmän “iskunvaimentimia” kuin missään muualla ihmisen kehossa. Näitä ovat joustopronaatio, jalkapohjan jännekalvo, kantapään ja päkiän rasvapatjat sekä jalustimen muotoinen kannatinsilmukka jalkapohjan keskellä, jonka muodostavat takimmainen säärilihas ja pitkä pohjeluulihas. Jalkaterän rakenne sallii sen liikkumisen ja joustamisen useisiin suuntiin yhtäaikaisesti ja näin mahdollistaa sen, että ihminen voi liikkua epätasaisilla alustoilla ilman että alaraajojen muut toiminnot häiriintyvät. Varpaat tasapainottavat kävelyämme ja lisäksi tehostavat jalan pitoa erilaisilla alustoilla liikkuessamme. Tämän lisäksi varpaat tehostavat nilkan ojennusta juoksuaskeleen ponnistusvaiheessa. Kun meillä on luojan lahjana tämmöiset annettu, niin miksi me veltostutamme ja tuhoamme niitä liian vaimennetuilla ja tuetuilla jalkineilla?


Nike Free minimalistiset kengät. Kuva otettu kesällä aamulenkillä.
Minun oma mielipiteeni on se, että kun puhutaan paljasjalkajuoksusta niin puhutaan tavallaan omasta lajista. Se itsessään on loistava harjoitusmuoto kenelle vain juoksusta tai ylipäätänsä liikunnasta kiinnostuneelle. Asiaan tulee muutos siinä vaiheessa, jos alkaa juoksemaan pelkästään paljainjaloin tai kuten useimmat harrastajat joillakin paljasjalkakengillä. Siinä vaiheessa pitää olla jo pidempi historia kevyiden vaimentamattomien kenkien kanssa. Monet juoksijat käyttävät paljasjalkajuoksua yhtenä harjoitusmuotona muiden joukossa. Silloin juostaan esim. 2 kertaa viikossa vähän lyhyempi ja vauhdikkaampi lenkki ohutpohjaisella kengällä. Jos siirtyy suoraan vaimennetuista ja tuetuista kengistä pelkästään paljasjalkakenkiin on rasitusvammojen riski suurempi, kuin jos sen tekisi asteittain. Monet juoksijat ovatkin hankkineet ne vaimennettujen kenkien rinnalle ja juosseet aluksi vaikka kerran-kaksi viikossa niillä ja loput lenkit vaimennetuilla jalkineilla. Näin rasitus ei kasva heti liian suureksi. 

Paljasjalkajuoksussa askel pitää ottaa alas enemmän päkiävoittoisesti tai kuten me "alan ihmiset" hienosti lausutaan "midfootilla". Näin askeleen törmäyskulma alustaan on loivempi ja askeleesta tulee rullaavampi ja nopeampi. Niillä juostessa oppii kehittämään omaa juoksutekniikkaansa väkisinkin paremmaksi. Kantapää edellä ei siis suositella juostavan ylipäänsä ollenkaan, mutta varsinkaan paljasjalkakengillä se ei ole suotavaa. Tässä muutama vinkki millä saat harjoiteltua parempaa juoksutekniikkaa. 

- Pidä askeleesi riittävän lyhyinä ja jalkateräsi kontakti maahan terävänä.
- Pidä hyvä juoksuryhti. Vahvista vatsa-, selkä- ja kylkilihaksiasi.
- Vältä vartalossa syntyvää ylös–alas-liikettä. Yritä pitää kehon painopiste suunnilleen samalla tasolla.
- Keskity että askel tulee lantion alle eikä etupuolelle. 
- Lantio on ylhäällä eikä takapuoli laahaa.

Näitä kaikkia edellä mainittuja asioita voi harjoitella millä kengillä tahansa, mutta paljasjalkakengät auttavat luomaan paremman juoksutekniikan ja varsinkin askel on pakko ottaa päkiävoittoisemmin alas, joka huomaamatta taas helpottaa muidenkin teknisten osioiden toteuttamista. 
 
Vettä hylkivät Fivefingers lontrat jalassa aamulenkillä joulukuussa. 
Vibram Fivefingers on suosituin paljasjalkakenkien valmistaja maailmalla. Fivefingersit keksi Robert Fliri niminen kaveri jo vuonna 1999. Hän kaipasi jalkinetta jolla voisi liikkua luonnossa menettämättä paljainjaloin tulevaa tuntumaa luontoon ja maapohjan muotoihin. Vibram toi fivefingersit  laajemmin markkinoille vasta vuonna 2005. Niiden markkinointi suunnattiin aluksia erilaisiin vesilajeihin kuten purjehdukseen. Fivefingerseissä on aivan loistava pito alustaan, joten ne olivat kuin tehty liukkaisiin olosuhteisiin kuten veneen kannelle ja surffilaudalle. Jalkineet ovat sittemmin saavuttaneet huikean suosion paljasjalkajuoksijoiden keskuudessa. Tästä on pitkälti kiittäminen Ted McDonaldia, joka tunnetaan paremmin nimellä "barefoot Ted". Ted otti fivefingersit käyttöönsä ja huomasi kuinka hyvä fiilis niillä oli juosta. Niillä sai loistavan pidon sekä suojan jaloille esim. lasinsiruja sekä teräviä kiviä vastaan. Samalla kuitenkaan menettämättä tuntumaa alustaan. Tänä päivänä fivefingersejä käytetäänkin jo juoksussa, kuntosalilla, ryhmäliikuntatunneilla, vapaa-ajalla, vesiurheilussa, joogassa, vaelluksessa sekä melkein missä vaan.  

Täältä pääset tutustumaan suomessa myytäviin malleihin -> www.fivefingers.fi 

Paljasjalkajuoksijoiden raamattuna pidetään Born to Run nimistä kirjaa. Kirja on yhdistelmä tiedettä ja intohimoa juoksuun, ja se sivuaa myös ihmisen evoluutiota ja anatomiaa. Siinä käsitellään paljon asioita jotka liittyvät paljasjalkajuoksuun sekä kerrrotaan hieman kenkien kehittämisen eri vaiheista aina nykypäivään asti. 

Born to Run kirjassa kirjailija McDougall etsii käsiinsä Tarahumara heimon jäsenten kanssa ystävystyneen Caballo Blancon. Yhdessä he päättävät houkutella pitkänmatkanjuoksijoita ympäri Amerikkaa osallistumaan huikeaan kilpajuoksuun heimoa vastaan.

Born to Run
 Tässä alla lyhyt kuvaus kyseisestä heimosta.

Tarahumarat ovat pidättyväisiä ja yksityisyyttään varjelevia ihmisiä, jotka asuvat etäällä toisistaan pienissä savitiili- tai puutaloissa tai luolissa tai sitten kallionkielekkeiden tarjoamien ”kattojen” alla. He valmistavat pienillä, käsin kynnetyillä palstoilla viljelemästään maissista alkoholijuomaa, jota kokoonnutaan juhlissa juomaan kädestä ja suusta toiseen kiertävästä kurpitsanpuolikkaasta.
Juomingit jatkuvat, kunnes väki käy äänekkääksi tai uneliaaksi ja sammahtaa. He ovat erinomaisia kestävyysjuoksijoita, sillä he ovat sukupolvien ajan eläneet kanjonien läpi kulkevien polkujen muodostaman liikenneverkon varassa. Amerikkalaisten ultramaratoonareiden kerrotaan ärsyyntyneen tarahumarajuoksijoista, jotka ovat peitonneet kilpakumppaninsa vaikka ovat juosseet huarache-sandaalit jalassa ja pitäneet tupakkataukoja matkan varrella. 

Tarahumara intiaanit jalassaan huarache sandaalit! On ne kovia kavereita!
 Kun luin kuvausta minulle tuli heti mieleen, että me suomalaiset olemme varmasti jotain sukulaiskansaa Tarahumarien kanssa. Hekin asuvat etäällä toisistaan, ovat pidättyväisiä, viihtyvät omissa oloissaan sekä pitävät alkoholista ja sitä kokoonnutaankin usein nauttimaan yhdessä ystävien ja sukulaisten kanssa. Juhlat loppuvat kun porukat nukahtavat tai käyvät äänekkäiksi. No meillä suomessahan kello on silloin vasta n.19.00, mutta kumminkin aikalailla samanlaista puuhaa heilläkin. Lisäksi he ovat erittäin kovia pitkien matkojen juoksijoita. Olen aiemminkin miettinyt miksi me täällä Suomessa jyrätään paksuilla, vaimennetuilla ja tuetuilla kengillä asvalttiteitä pitkin päivästä toiseen. Tämä tuhansien järvien ja miljoonien polkujen maa tarjoaa mitä parhaimmat puitteet juosta metsissä poluilla tai hiekkateillä. Voisiko osan lenkeistä juosta myös paljasjalkakengillä kehittäen samalla omaa juoksutekniikkaa sekä lihaksistoaan? Mielestäni voisi ja pitäisi. Edes talvi, lumi ja pakkanen ei enää nykyään estä paljasjalkajuoksun ystävää. Kohta selviää miksi. 

Fivefingers on lanseerannut uuden mallin nimeltään lontra. Se saapui suomeen vasta viikko sitten. Lontra on vettä hylkivällä kalvolla ja ärhäkällä pohjakuvioinnnilla varustettu malli, joka on suunniteltu haastaviin olosuhteisiin, kuten suomen talveen. Nyt ei paljasjalkajuoksusta kiinnostuneiden tarvitse pitää talvellakaan taukoa vaan ei muuta kuin lontrat jalkaan ja lenkille. Hankin itse kyseisen mallin heti kun se Suomeen tuli ja nyt olen päässyt sitä jo testailemaan. Voin lämpimästi suositella! Sain sillä saman ainutlaatuisen luonnollisen fiiliksen kuin mitä olen kesällä tottunut saamaan muita fivefingersejä käyttämällä.Ne pitivät lumella todella hyvin eikä varpaillekaan tullut yhtään kylmä. Talvella juostessa on myöskin se etu, että lumi vaimentaa tehokkaasti kroppaan ja varsinkin niveliin kohdistuvia iskuja.  Kävin lenkin jälkeen myös salilla ne jalassa. Hetken luulin jo, että blogillani on miljoonia lukijoita ja olen vähintään yhtä kuuluisa kuin Heikki Paasonen, kunnes muistin, että ei hemmetti nehän tsiigaakin näitä mun turtles-tossuja. Fivefingersit meinaan keräävät aikalailla katseita tuolla saleilla ja toreilla. Kuntosalilla käytettäessä ne antavat erinomaisen pidon alustaan sekä saavutat hyvän tasapainon. Siitä on hyötyä varsinkin jos tykkäät käyttää vapaita painoja treeneissäsi.

Haagan ainoa Tarahumara venyttämässä takareittään!
Paljainjaloin kohti parempaa tekniikkaa sekä terveempää tulevaisuutta! Pitäkää järki mukana sekä ladatkaa mielenne täyteen leikinomaista luonnollista iloa! Niin teen minäkin! Nimittäin just nyt lähden juoksemaan Fivefingers lontrat jalassa tuonne lumimyräkkään. Aion nauttia jokaisesta askeleesta kuin oikea aito kunnon Tarahumara heimon jäsen, tuo kaukainen sukulaiskansamme ultramaratoonari!

Paljasjalka terveisin Leevi


4 kommenttia:

 1. Mikä sun tavoiteaika maratonilla on ja millaisia aikoja oot juossut?

  VastaaPoista
 2. Tarkkaa tavoitetta mulla ei ole ikinä ollut enkä sitä virallisesti nytkään aseta. (näin meidän kesken, haluisin juosta sen 4 tunnin kieppeille.) Viime vuonna Tukholmassa juoksin 4h19min. Se oli siinä kunnossa ja sillä valmistautumisella hyvä tulos. Nyt sitä lähdetään sitten parantamaan!:)

  Leevi

  VastaaPoista
 3. Vautsi, kiitos tästä postauksesta! Tuli ajankohtaisesti tarpeeseen. :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos itsellesi lukemisest!:)Kiva kuulla, että sait tästä jotain ajatusta irti!

  Leevi

  VastaaPoista