lauantai 29. kesäkuuta 2013

Tajuut sä mihin sä oot lähössä?

Vaatteet pois ja mereen!
Otsikon mukaisen kysymyksen esitti mun kollega mulle eilen. Hän tarkoitti tietysti lokakuussa juostavaa Vaarojen marathonia. Tämä kysymys oli erittäin ajankohtainen senkin vuoksi, että olen ajatellut tätä(kin) asiaa aika paljon viime aikoina. Tarkoitukseni on pohtia pitkiin kestävyysurheilusuorituksiin osallistumisen syitä vähän laajemmassa mittakaavassa. Mitä juoksu ja liikunta minulle merkitsee? Miksi kidutan itseäni pitkillä suorituksilla? Mikä saa minut tekemään niitä yhä uudelleen ja uudelleen?
Välillä käyn uimassa kesken juoksulenkin! Perjantaina kävin Seurasaaressa!
Luin nyt jo tosien kerran Dean Karnazesin "Ultra Marathon Man" kirjan läpi. Siinä on aika hyviä ajatuksia ja mielipiteitä tästä asiasta. Dean on varmasti kohdannut näitä kysymyksiä, uteluita ja ihmettelyitä noin miljoona kertaa enemmän kuin minä. Hän kirjoittaakin, että "Monesti ihmiset haluavat kuulla jonkun syyn sille miksi joku tekee näin. Useimmiten kysymyksen Miksi? esittäjä toivoo vastaukseksi lyhyttä, keittiöpsykologista kliseetä. "Juoksin siksi, koska olin lapsi, isäni ajoi minut ulos talosta ja jahtasi pitkin katuja vyö kourassaan". Näille ihmisille annan yleensä jonkin puolivillaisen vastauksen, kuten "Siksi, että nautin siitä" vaikka minun pitäisi ehkä vastata, että "Juokse sinä kahdeksankymmentä kilometriä, niin sitten löydät oman vastauksesi." Sitä voi olla aluksi vaikea tajuta. Ihmiset haluavat outoihin asioihin monesti yksinkertaisia ja helppoja vastauksia, vaikka niitä ei olekaan. He haluvat ymmärtää miksi joku tekee niin, vaikka siihen ei vastausta olisikaan. On aivan liian vaikeaa ymmärtää, että sitä vaan tehdään jostain syystä mitä ei oikein kunnolla tiedä itsekään.

Perjantaina lähdössä aamulenkille!
 Tästähän näissä pitkissä suorituksissa on monesti kysymys. Halu etsiä jotain. Oppia tuntemaan itsensä paremmin. Harvoin kenelläkään on yhtä yksinkertaista syytä miksi haluaa haastaa itseään jatkuvasti yhä kovempiin suorituksiin. En minäkään ajattele ikinä, että nyt juoksen kisan siihen ja siihen aikaan vaan odotan enemmän sitä seikkailua ja sitä tunnetta, kun jokapaikkaan sattuu ja pääsen haastamaan itseni suorituskykyni äärirajoilla. Marathonin ensimmäisen 20km on mun mielestä ne kaikkein tylsimmät. Olen niin monta kertaa juossut sen pituisia lenkkejä ettei se tarjoa mulle enää oikein mitään haastetta. Siitä eteenpäin mennessä joka kerta olen sitten löytänyt aivan uusia asioita itsestäni niin fyysisesti kuin henkisestikin. Minulle esimerkiksi ei ole melkein koskaan ollut mitään ongelmia vatsani kanssa. Nyt kun Tukholmassa kohtasin senkin haasteen jossain syvällä sisimmässäni olin onnellinen. Tämä on jotain uutta. Tätä olen tullut tänne hakemaan. Sama juttu vuosi aiemmin kun oli se +2 ja räntäsade. Sekin oli jotain uutta ja yllättävää. Äitini lähetti minulle silloin kisa-aamuna viestin, että muista ettei sinun ole pakko lähteä. Mieti onko se edes järkevää kun siellä on noin haastava sää. Arvatkaapa mitä? Sen lukiessani tiesin, että aion aivan 100% varmasti juosta sen juoksun loppuun saakka. Nyt täällä on poikkeuksellinen sää, joka saa minut entistä väsyneemmäksi ja laittaa minut entistä kovemmalle. Näiden kokemusten, haasteiden ja ajatusten takia minä juoksen.


"Jotkut hakevat apua psykologin pakeilta, toiset suuntaavat lähipubiin. Minun terapiaani on juokseminen. Se lataa akut ja tyhjentää pään. En muista yhtä ainutta kertaa, jolloin oloni olisi juoksemisen jälkeen huonompi kuin ennen sitä". Tämäkin lausahdus on Deanin kirjasta. Tämän voin allekirjoittaa vaikka jokaikisen lenkkini/treenini jälkeen.

Selässä ekaa kertaa uusi Camelbakin Marathoner juoksureppu!

Samasta kirjasta: "Nykyihmisellä on jo kaikkea mitä voi toivoa, mutta liian usein olemme tyytymättömiä. Tavarat eivät tuo onnea. Elämäni hienoimmat hetkeni olen viettänyt tyhjällä tiellä, juoksukengät ja shortsit ainoana omaisuutenani" Tässäkin on totuuden siemen. Juoksiessasi pitkää matkaa monet asiat yksinkertaistuvat. Väsyneenä et jaksa enää välittää oletko muistanut maksaa sen Dna:n laskun ajoissa tai onko ipadin akku täynnä. Silloin sinua kiinnostaa vaan signaalit mitä kroppasi antaa. Okei mikä toi pistos takareidessä oli? Toivottavasti se ei ala pahenemaan ja kramppaamaan jossain vaiheessa. Nyt vihlaisi polvesta. Ei kai se nyt vaan kipeydy ja turpoa, koska matkaa on vielä jäljellä. On erittäin helpottavaa päästää irti kaikesta ulkopuolisesta ja pinnallisesta. Olla vaan yksin itsensä kanssa ja kuunnella oman kroppansa antamia signaaleja. Yksi energiageeli tai lasi vettä voi niillä hetkillä olla sinulle huomattavasti arvokkaampi kuin laatikollinen iphoneja tai palkankorótus. Koska olet viimeksi ollut todella onnellinen muovipikarillisesta vettä? Pitkien suorituksien aikana arvostat todella pieniä asioita. Se antaa ainakin minulle sitä laajakatseisuutta myös arkielämän puolelle. Tukholmassa maaliin tullessani olin aivan helvetin onnellinen, että olin vielä hengissä ja näin Monnan aidan takana. Ajattelin, että olen aivan pirun onnekas, että mulla on tollanen vaimo, joka jaksaa täällä sateessakin olla monta tuntia ulkona kannustamassa, kun mä juoksen. Sen lisäksi se jaksaa vielä odotella mua viluissaan puoli tuntia metalliaidan takana ja sanoa "Onneksi olkoon se oli aivan mahtava suoritus Tuukka" Tällaiset asiat ja tunteet saavat mut yhä uudelleen mukaan mitä kovempiin suorituksiin. Kuinka monesti huomaamme sen, että taas olemme vain liitäneet asiasta ja paikasta toiseen hirveässä arjen kiireessä kerkeämättä pysähtymään ja ajattelmaan mikä elämässä on oikeasti tärkeetä?


Monna jaksaa kannustaa!
Vaikka mä urpoilenkin!
Tässä oli nyt maalailtuna vähän tätä mun sielunmaisemaa. Jokaisella on syynsä haastaa itseään. Usein olen huomannut sen, että keskustellessani toisen itsensä haastajan kanssa marathonin ajoilla tai pyöräkisan keskivauhdilla ei ole merkitystä. Se ei ole ensimmäinen kysymys. Ensiksi voidaan puhua siitä, miten juoksu meni? Miltä se tuntui jne. Monesti taas kertasuorittajat ja sellaiset ihmiset, jotka urheilevat vain sen tuloksen vuoksi kysyvät sitä ensimmäinenä. "Mikä sun aika oli? Aijaa. Joo mä juoksin 3 vuotta sit minuutin kovempaa ja mun setä on juossut marathonin 3 tuntiin". Okei se on pirun hienoa, mutta osa urheilijoista/juoksijoista ei hae sieltä pelkästään sitä tulosta. Vaan kokemuksia, tunteita ja haasteita. Nyt joku varmasti ajattelee, että eiks tää sun blogikin ollut nimenomaan sidoksissa Tukholman marathoniin ja siihen 4tunnin tavoitteeseen :). Oli, mutta se ei ollut koko totuus, eikä edes puolikas. Se oli yhden kilpailun tavoite, minkä täyttyminen ei ollut mulle kuitenkaan se suurin tavoite.

Seurasaari!
Haasteet ja pitkät urheilusuoritukset voivat tapahtua ihan normaaleina päivinä ilman mitään kilpailuja. Minäkin olen tehnyt varmaan 80% pitkistä suorituksista ihan yksin tai parin kaverin kanssa ilman mitään varsinaista kilpailua. Tarvitaan vain muutama tunti aikaa ja juoksukengät, sukeset, fillari tai ihan mitä vaan. Siitä se lähtee. Nämä eivät kuitenkaan ole kaikkia varten. Minullakin on vaikka kuinka paljon kavereita, joita tällaiset asiat eivät voisi vähempää kiinnostaa. En saisi heitä kirveelläkään mukaani aamulla 5.45 starttaavalle 2 tunnin juoksulenkille ja uimaan ennen töihin menoa :).  Minä kuitenkin kunnioitan heitä ihan yhtä lailla kuin he (toivottavasti) minua. Yritän ymmärtää sitä, että heidän tavoitteet ja koetinkivet ovat jollain muulla elämän osa-alueella.

Nyt mun on aika lähteä juoksemaan kohti Leppävaaraa, mistä starttaamme päivän juoksutreenin kaverini shakaalin kanssa!
 
Syvällisten ajatusten parista toivotan teille kaikille mahtavaa lauantain jatkoa!

Tuukka

4 kommenttia:

 1. Mä monesti kanssa mietin, miksi ihmeessä juoksen. Juoksen yhä löytämättä vastausta kysymykseeni, mutta jotain merkillisen kiehtovaa siinä juoksussa silti on. Ensin oli upeaa juosta 10km putkeen. Nyt tavoitteena on yleensä puolimaratonin mittainen matka. Silti, nälkä kasvaa syödessä ja salaa takaraivossa kolkuttaa juosta vielä joskus täyspitkä maraton... Pitkiksillä on aivan mahtavaa tuulettaa päätään oikein pitkän kaavan mukaan. Alle 5km lenkeille tuntuu turhalta edes vaivautua.

  Sulla ja Monnalla on kyllä ihana, molemmin puolin kannustava suhde. Lukijana ja teitä kumpaakaan sen kummemmin tuntematta tulee kyllä fiilis, että olette niin match made in heaven, kun vaan olla voi. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juoksu on kyllä tosiaan kiehtovaa! Siinä ei saa metriäkään ilmaiseksi ja se on ehkä alkukantaisin ja yksinkertaisin liikuntamuoto, mistä jokaisella ihmisellä on jotain kokemuksia!

   ½ maraton on loistava tavoite ja siitä voi sitten lähteä eteenpäin kohti täyspitkää, jos siltä tuntuu!

   Kiitos! Koitamme kannustaa toisiamme mahdollisimman paljon, vaikka se välillä vaatii kummaltakin vähän enemmänkin ymmärrystä ja joustavuutta :), mutta sitähän tämä elämä on!

   Poista
 2. Olipas hyvä kirjoitus, joka vastasi aikalailla mun ajatuksia juoksemisesta! Ainaiset sairastelut ja niiden mukanaan tuomat juoksutauot ovat opettaneet pois siitä aikojen tavoittelusta. Tälläkin hetkellä olen telakalla rikkinäisen nilkan takia, mutta noita fiiliksiä muistellessa on pakko luottaa siihen, et vielä mäkin juoksen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvi!

   Kiva kuulla, että muitakin samojen ajatusten kanssa liikkuvia/treenaavia löytyy!

   Sairastelut ja loukkaantumiset ovat niitä juoksun/urheilun varjopuolia. Niiden kanssa on valitettavasti vain opittava elämään, vaikka se välillä vaikealta tuntuukin! Olen itsekin kärsinyt pahoista loukkaantumisista elämäni varrella..Silloin on vaikeaa keksiä positiivisia juttuja, mutta onneksi jokainen päivä tuo sinua lähemmäkis sitä tervettä päivää!

   Pikaista paranemista ja toivottavasti pääset taas pian sporttailemaan!

   Tuukka

   Poista