torstai 13. kesäkuuta 2013

Back in business

Tukholman marathon on nyt onnellisesti ohi ja palautuminenkin on sujunut suhteellisen miellyttävästi. Olen aina syyllistynyt vähän liian lyhyeen ja huolimattomaan palautteluun marathonien jälkeen. Nyt koitin välttää sen sudenkuopan. Onnistuinko siinä? En!

Back in business!
Sunnuntai marathonin jälkeen meni ihan huiliessa ja matkustellessa takas suomeen. Maanantaina mulla oli kuitenkin illalla juoksukoulun treenit edessä ja nehän oli vedettävä sanoisi jalat sitten mitä tahansa. Laitoin Niken Freet jalkaan, kun niissä oli riittävästi varvastilaa. Varpaat oli meinaan vielä aika turvoksissa Tukholman jäljiltä. Treenit menivät kuitenkin yllättävän hyvin ja sain loistavaa kannustusta mun juoksukoululaisiltani! Ne ymmärsivät oikein hyvin, että setä oli vielä vähän puolikuntoinen. Laitoinkin ne sitten kiitokseksi tosi koville. Tehtiin loikkia ylämäkeen, sekä kunnon jalkajumppa kyykkyineen, askelkyykkyineen, hiissauksineen kaikkineen :). Myöhemmin kuulinkin, että tytöillä oli ollut jalat aika jumissa parin seuraavan päivän ajan. Tämä todisti taas sen, että kyllä jalat saa kipeäki tuolla lenkkipoluillakin, eikä aina tarvitse sinne salille vääntäytyä :). Tiistain mä sitten taas leipäilin ihan kokonaan. Otin sen 4Runnersistakin vapaaksi, että pääsen oikeasti irti arjesta ja kunnolla huilaamaan kovan suorituksen jäljiltä.

 
Seurasaari!
 
Keskiviikkona päätin lähteä aamulenkille ennen töitä. Laitoin jalkaani vielä todella kevyet ja rullaavat Skechersin GoRun kengät. No juoksu tuntui niin mukavalta, että enhän mä malttanut sitä ajoissa lopettaa vaan tein sitten 11,5km:n lenkin. Vauhti pysyi kyllä kiitettävän matalana eli treeni ei ollut kovinkaan kovatehoinen. Ainut miinus oli se, että lopussa kovempaa juostessani ne Tukholmassa tutuksi tulleet kylkikrampit palailivat sieltä. Sen jälkeen lähdin vielä pyörällä rantsuun Seurasaareen uimaan ja ottamaan aurinkoa. Sieltä matka jatkui pyörällä töihin ja töiden jälkeen vielä kotiin. Illalla katsoin, että olin pyöräillyt 25km ja juossut 11,5km 3 päivää marathonin jälkeen. Tein siis saman virheen kuin aiemminkin :). Kun mieli kaipaa päivittäistä liikuntaa niin niitä vapaa päiviä on todella vaikea pitää. Ainakaan kovin montaa putkeen. Loppuviikkoni meni sitten kuntosalin, yhden 10km lenkin ja pyöräilyn parissa.


Seurasaari!
Tämän viikon alku näytti jo valmiiksi kiireiseltä ja urheilun täyteiseltä. Otin taas perinteiseen tapaan maanantaita niskasta kiinni ja kävin tekemässä salitreenin ennen töihin menoa. Vuorossa oli Selkä-hauis treeni. Liikkeinä oli: maastaveto, rinnalleveto+työntö, ylätalja eteen, alatalja, yhden käden kulmasoutu käsipainoilla, hauikset käsipainoilla * 3, hauikset taljassa suoralla tangolla *1 ja vatsat + selät. Sitten palkkari naamaan ja kaupan kautta töihin. 4Runnnersissa oli rapea 9 tunnin työpäivä, mistä säntäsin suoraan vetämään juoksukoulua keskuspuistoon. Illalla tuli kyllä uni taas hyvin.

Tiistai oli täysin samanlainen päivä paitsi selkä-hauis treeni salilla vaihtui rinta-ojentajaksi ja juoksukoulu yksilövalmennettavaan, mutta lajina säilyi juoksu. Lähdin aamulla kotoa 7.00 ja kömmin takaisin 20.00. Sitten pari tuntia seurustelua vaimon ja telkkarin kanssa ja taas ajoissa nukkumaan.

Tiistain salitreeni käynnissä!
 Keskiviikkona jätin salin väliin ja tulin Monnan kanssa yhtämatkaa töihin, kun se sattuu olemaan nyt kesätöissä tossa vastapäätä :). Tuolla se nytkin vilkuttelee ja irvistelee :).  Mulla oli 4Runnersissa edessä 9-17.30 vuoro, jonka jälkeen lähdin taas vetämään juoksutreeniä yksilövalmennettavalle asiakkaalleni. Paikkana oli Vantaan kauniit pururadat. Kävimme läpi juoksun perustekniikkaa. Miten askelletaan ,millä tahdilla, miten kädet liikkuu, missä lantio seilaa jne..Oikein mukavat treenit tuli tehtyä ja mullekin tuli hiki ja kaloreita paloi, joten sain tälläkertaa samalla itsekin hyvän treenin. Asiakkaan kanssa tehtävät tekniikka painotteiset treenit ovat siinäkin mielessä hyviä, että samalla tulee myös itse tehtyä niitä ja joutuu kiinnittämään paljon huomiota eri asioihin, mihin ei välttämättä omissa treeneissä kiinnitä huomiota.

 
Personal Trainerin ammatti herättää aina paljon kysymyksiä ja mielipiteitä. Pari suosituinta on, että millä salilla sä oot duunissa? Elixialla?, Vedätkö ikinä treenejä muualla kuin salilla?, Aika kätevää, kun saat samalla itsekin treenattua! tai Meinaat sä enää ikinä pitää hauskaa?juhlia? tai syödä karkkia? Vastaukseni näihin on, että joo Elixialla, En tietenkään. Vedän kaikki treenini salilla ja kaikki asiakkaan on ihan jumalattomia hiskejä, joiden kanssa penkataan vuorotellen 200kg:lla kevyitä 5:sia. ja heitetään yläfemmoja. On tosiaan kätevää kun saan itse tehtyä treenejä samalla. - En tietenkään juhli tai herkuttele. PT:t ovat nykyajan munkkeja/nunnia ja vannomme sellaisen valan, missä lupaamme olla juhlimatta ja herkuttelematta koko loppuelämämme ajan :). Näitä juttuja kuulee oikeasti aika paljon. Sanoisinko pari kertaa viikossa.

Lohisalaatti!
Tämän halusin ottaa esiin sen takia, että Personal Trainerin ammattiin liitetään yhä edelleen paljon virheellisiä mielikuvia. Asiakkaan kanssa harjoitellessa PT:n koko keskittymiskyky on vain ja ainoastaan asiakkaan tekemisessä sekä huomioimisessa. Silloin ei ole sekuntiakaan aikaa keskittyä omiin asioihin tai omaan treenaamiseen. Salilla me emme tee juuri mitään, vaikka monesti muuta luullaankin. Tottakai näytämme oikeita suoitustekniikoita ja opastamme huolella uusien liikkeiden pariin, mutta emme siis tee samalla mitään harjoitusta. Minä olen keskittynyt vahvasti myös juoksuun, joten luonnollisesti juoksen itsekin samalla asiakkaan kanssa. Silloin saatan saada liikuntaa siinä samalla. Aina sekään ei tietysti tarkoita automaationa sitä, että saisin tehtyä harjoituksen samalla. Olen siellä kuitenkin vain asiakasta varten ja teemme harjoitteet hänen tasonsa ja tavoitteidensa mukaan. Minun omani eivät välttämättä ole millään tavalla samoja asiakkaani kanssa. 
Juoksuharjoitukset ovat kuitenkin monesti tekniikkapainotteisia jolloin tunnissa kertyy itse juoksua n. 4-6 km riippuen harjoituksesta.

Hymy kasvoilla kohti työpäivää!
Tällaista arkea on täällä vietetty. Tänään torstaina mulla on aamuvouro 4Runnersissa eli 9-17 välisen ajan olen kampissa. Lähden pyörällä suoraan töistä fudismatsiin ja sen jälkeen on poljettava vielä kotiinkin. Päivän harjoituksena toimii siis pyöräily ja jalkapallo. Kilometrejä kertyy n. 25-30 ja fudismatsi kestää tuolla harrastesarjassa 40min. Tämän kiireisen viikon takia emme ole ehtineet kauheasti tehdä ruokaa kotona ja siksi pitääkin olla tarkkana kun menee hakemaan lounasta K-Marketista. Muistakaa tekin, että silti voi tehdä hyviä ja terveellisiä valintoja. Tässä omani. Savustettua lohta ja salaattia ilman kastikkeita tai muitakaan sörsseleitä. Toimivaa ja pirullisen herkullista!

Eväiden puuttuessa kaupasta voi valita myös terveellisen lounaan!
Mukavaa torstain jatkoa! Kohta on taas viikonloppu ja mulla on edessä maastojuoksua. Toivottavasti olette saaneet olla terveinä ja pääsette itsekin nauttimaan liikunnan riemusta!
 
Tuukka10 kommenttia:

 1. Tsemppiä maastojuoksuihin. Mä testaan kuntoani Tammelan suoralla Forssassa, matkana puolikas. En ole valmis, mutta mennään nyt sitten...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ja tsemppiä sulle puolikkaalle! Hyvin se menee kun vaan luotat itseesi ja lähdet rennolla mielellä liikkeelle :)!

   Poista
 2. Missäs kunnossa Leevi-jässikkä on punttiksella eli legendaarinen; paljon nousee penkistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei kovin paljoo nykyään. Mulla on sellanen periaate et satasen on tultava aina :), mutta tällä hetkellä ei kyllä taida juurikaan ennempää nousta..Tää juoksu ei tunnu oikein sopivan yhteen penkkaamisen kanssa..:)

   Poista
  2. Oikein! Nyt puhutaan mun mielestäni oikeasta crossfitista, kun juoksee maratonin alle 4h ja penkkaa yli 100kg.

   Poista
  3. Hahha :) Syksyn tavoite vois olla parantaa molempia eli juosta 3.45 ja penkata 110kg..:)Sit olisin tyytyväinen!

   Poista
  4. Tässä sulle kato uusi laji. LeEvitism. Treenataan niin että Cooperissa menee yli 4km, maraton menee alle kolmeen tuntiin ja penkistä nousee 150kg. =) Meikä liittyis ainaski heti... =)

   Poista
 3. Kiirettä pitää taas sielläkin. Kyllä kai aika monesta ammatista on hauskojakin harhaluuloja. Mä jaoin aikoinaan postia niin jatkuvasti sai kuulla että sun ei kyllä tarvi enää töiden jälkeen salille lähteä tai lenkille.. no kyllä tarvi, kun halusi kehittää muutakin itsessään. Toki saihan siinä rappustenjuoksemisessa hyvän pohjakunnon! No enää ei ole sitä työsuhde-etua kun jökitän toimistossa. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiirettä riittää, mutta hyvä niin.

   Tuo on muuten varmaan yleinen harhaluulo monissa ammateissa, että siinä itse työssä saisi tehtyä monipuolisen treenin. Tietysti postinjakaja saa ravata rappusia ja kilometrejäkin tulee kyllä varmaan kiitettävästi päivän aikana..eli hyvää peruskuntotreeniä saa työn ohella, mutta juuri niin kuin sanoit, se monipuolisuus ja varsinkin lihasvoima vaatii sitten muutakin harjoitusta..:)

   Poista
 4. Hymynkare nousi suupieleen, kun luki noita sinun kenkävalintaa. Varmaankin työn mukanaan tuomia plussia. Itsellä kun näin kesällä on vaihtoehtoina juoksemaan lähtiessä vanhat ja uudet Asicset :))) Mutta kyllä noita kenkiä varmaan ajan kanssa alkaa kertyä, toivottavasti.
  PS. Minulla työn mukanaan tuoma plussa on juomavesi. Mutta sitä nyt ei kauheasti voi varastoida.
  Mukavia mielleyhtymiä tulee näitä juttuja lukiessa :)
  PS. Miten uintitreenit sujuvat ja milloin aloitat tri-treenit?

  VastaaPoista