sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Run like hell

Tämä viikko on mennyt vahvasti juoksupainotteisissa merkeissä ja hyvä niin, kun se Tukholmakin vääjäämättä lähestyy! Tälle viikolle mulla tuli 4 erilaista juoksuharjoitusta. Tiistaina oli se 13km lenkki, mistä mainitsinkin edellisessä kirjoituksessani. Se oli vähän rauhallisempi harjoitus hyvässä seurassa. Keskiviikko meni kuntosalilla ja pyöräillessä. Torstaina pääsinkin taas juoksemaan. Mietin torstai-aamuna pitkään, että mitä tekisin. Lähdenkö salille, hiihtämään, pyöräilemään vai juoksemaan. Aikani jahkailtua mulla ei ollut enää muuta vaihtoehtoa kuin pakata äkkiä juoksureppu ja juosta töihin, koska klo 12.00 alkava palaveri huohotti niskaan jo parin tunnin päässä.


Työmatkan varrelta Seurasaaren vierestä.
Laitoin Goren windstopper takin päälle, jalkaan Löfflerin windstopper trikoot ja kengiksi valitsin Asicsin nastoitetut Nimbukset. Selkään heitin Nathanin juoksurepun. Se on sopivan kokoinen minulle. Saan sinne vaihtovaatteet ja jotain muuta pientä. Juoksureppua valittaessa kannattaa muistaa sellainen asia, että mitä pienempi sen parempi. Eli osta niin pieni kuin ikinä vaan mahdollista sinun omien tarpeidesi kannalta. Mitä suurempi reppu on, sitä enemmän se heiluu ja pomppii juostessa. Jos käytät sitä myös juomareppuna niin sitten kannattaa tarkastella vesisäiliöiden kokoa ja siihen liittyviä asioita.  Tärkeä seikka on säiliön letkun kiinnitys. Se ei saa häiritä sinua juostessa. Toinen on taas säiliön pesu. Sen pitäisi onnistua helposti ilman suurempaa jumppaamista. Ainakin Camelbak tarjoaa monia erittäin hyviä vaihtoehtoja. Kannattaa tutustaua niihin, jos repun ostaminen on käynyt mielessä.

Työmatkojen hyödyntämisestä olemme täällä puhuneet aikaisemminkin. Sehän on mitä loistavin tilaisuus tehdä päivän harjoitus, jos vaan matka ja työpaikka antaa siihen mahdollisuuden. Pieniä käytännön järjestelyitä se toki vaatii. Voitko säilyttää suihkukamppeita ja vaihtovaatteita töissä vai pitääkö ne kantaa mukana. Missä käyt suihkussa lenkin jälkeen jne. Minulla on se onni, että meiltä löytyy mahdollisuus säilyttää vaihtovaatteita työpaikalla ja suihkutilat saunoineen löytyy vastapäätä sijaitsevasta HealthExistä. Tähän tilaisuuteen tartuin torstainakin.

Nathanin juoksureppu!
Aurinko paistoi ja oli oikein mukava sää juosta. Kevät on kyllä hyvä vuodenaika ulkoliikuntaan. Raikas ilma ja kirkas auringonpaiste tekevät juoksemisestakin suorastaan juhlaa :).
Kiertelin taas rantojen kautta kohti Kamppia. Siinä tuli vastaan Huopalahdet, Seurasaaret, Hietaniemeä unohtamatta. Matkaa kertyi vähän yli 11 km. Oikein sopiva matka ja olipahan kuulkaa pirtee olo aloittaa työpäivä. Edessä oli tosiaan palaveri missä käsiteltiin kevään tapahtumiin ja myymälämme visuaaliseen ilmeeseen liittyviä asioita. Hauskaa ja hyödyllistä :). Tässä alla taas vähän tarkempaa tietoa lenkistäni sitä janoaville.

Kierros
 
Kesto
 
Matka
(km)
Keskisyke
 
1.
00:05:58 
1.00 117
2.
00:05:31 
1.00 129
3.
00:05:21 
1.00 134
4.
00:05:36 
1.00 133
5.
00:05:34 
1.00 135
6.
00:05:25 
1.00 132
7.
00:05:28 
1.00 137
8.
00:05:11 
1.00 142
9.
00:05:15 
1.00 144
10.
00:04:56 
1.00 150
11.
00:05:38 
1.00 147

Juoksin nyt niin, että otin ensimmäiset 7 km rauhallisemmin jonka jälkeen nostin vähän vauhtia ja katsoin mitä kroppa ja syke sanoo. Toiseksi viimeiseen kilometriin nostin vauhtia entisestään ja otin sen tarkoituksella vähän kovempaa. Siinä alkoi jo Leevinkin posket punoittamaan :). Viimeinen kilometri tuli taas fiilistellessä ja palautellessa. Tämä lenkki oli minulle sellainen reipasvauhtinen mutta kuitenkin helppo. Ei missään nimessä liian rasitttava. Nyt kun olen koko syksyn ja talven vetänyt aika iisejä treenejä PK-alueella (peruskestävyys), niin nyt otetaan välillä kovempia keinoja käyttöön, että saadaan kaivettua sitä vauhtia esiin. Mun piti juosta torstai-iltana töiden jälkeen vielä päivän toinen lenkki 7,5 km suorinta reittiä kotiin ihan iisisti palautellen. Tässä kohtaa vaimoni otti musta kuitenkin niin vahvan henkisen niskalenkin ja sanoi, että eihän tossa oo järjen hiventäkään. Hyppää junaan ni tuun hakee sut sitten asemalta. Siihen ei multa löytyny enää vastaväitteitä. Välillä on hyvä, että kotiväki kattoo vähän perään ja kertoo milloin homma rupeaa menemään yli :).

Puman takki ja Faas 500 juoksukengät
Perjantaina päätin lähteä aamulenkille ennen töitä. Olin täynnä energiaa hyvin nukutun yön jäljiltä. Edellisillan väliin jäänyt lenkki antoi vaan lisämotivaatiota lähteä taipaleelle. Ostin torstaina Puman windstopper juoksutakin sekä Puman Faas500 juoksukengät. Nyt oli aika testata minkälaiset ostokset tuli tehtyä. Takki oli aivan loistava. Sopivan rento mun tyyliin ja korkea kaulus suojaa kaulan hyvin. Windstopper kalvokin vaikutti oikein toimivalta eikä -10 astetta ja kevyt tuulenvire tuntunut missään. JEE! Ja onhan se vielä makeen näkönen, vaikka itse sanonkin. Lisäksi pitää antaa propsit hyvin asetelluista heijastimista, jotka tarjoavat halvan henkivakuutuksen syksyn pimeydessä. Rotsihan on vielä sävy-sävyyn pipon kanssa. Se on tarkkaa kun on tällanen muoti-hölkkääjä eli tyyli ennen kaikkea..Hah! Näitä veijareita muuten näkyy aika paljon töölönlahden ympäristössä. Kannattaa käydä yytsii. Se on kyllä ihmeellistä. Onks juoksu nykyään muka niin mediaseksikästä, että ihan vaan sen takia pitää lähteä lenkille ja laittaa kaikista siisteimmät kledjut niskaan mitä ikinä vaan saa hommattua. En jaksa ymmärtää..No meitä on moneen junaan jne...

Hyvät venyttelyt lenkin jälkeen!
Perjantain lenkille lähdin rennolla mielellä ja Faas 500 kengät rullasivat heti alusta alkaen hyvin. Päätin tehdä seuraavanlaisen treenin: 9-10 km lenkki jonka aikana ottaisin 1km-800m-600m-400m-200m vedot siellä lenkin aikana. Tällaisia itse sovellettuja treenejä teen aika paljon ja saatan muutellakin niitä vielä harjoitusten aikana fiilisten mukaan. Tämä treeni toi viikkooni hyvää vaihtelua ja välillä vähän kovempivauhtista juoksua. Mun luonne on sen verran yllytyshullu, että monesti harjoituksista tulee kovempia kuin olin alunperin suunnitellut. Se ei toisaalta mua haittaa. Parempi niin päin, kunhan vaan muistaa pitää jonkun järjen mukana touhuissa :). Juoksu kulki hyvin ja vedotkin sujuivat kivasti. Lopussa ne rupesivat kyllä jo tuntumaan pohkeissa ja huomasin, että ne olivat tehneet tehtävänsä. Lenkin jälkeen mua odotti kotona lämmin sauna, joten ei muuta kuin Puman kledjut kuivumaan ja lauteille. Saunomisen jälkeen vielä lounaan kimppuun ja bussilla töihin.

Perjantain lounas: lohta, tummaa pinaattipastaa ja salaattia..uuuh!
Lauantaina saimme nauttia taas rauhallisesti aamusta kotona. Kummallakaan ei ollut kiire minnekään. Syötiin rauhassa aamupalaa ja sitten päätimme lähteä Paloheinään hiihtämään. Ehdittiin hiihtää n. 50 min-11km. Mä menin vapaalla ja täree paineli perinteistä. Hiihtolenkin jälkeen otimme lankomiehen kyytiin ja ajettiin Bodom-järven rannalla sijaitsevaan Kaisankoti-kylpylähotelliin vähän rentoutumaan. Illalla oli siellä tietenkin edessä vielä kuntosalitreeni agendana rinta-ojentaja. Treenin jälkeen mentiin huoneeseemme lepäilemään. Illalla kävimme nauttimassa vielä herkullisen illallisen Kartanon tyylikkäässä ravintolassa. Mukava ja erilainen päivä kaikenkaikkiaan. Välillä pienikin maisemanvaihdos saa ihmeitä aikaan ja arkiasiat unohtuvat yllättävän nopeasti eri ympäristössä.

Paloheinän laduilta!
Sunnuntaina menimme yhdessä aamiaiselle vaimon ja lankomiehen kanssa, jonka jälkeen vielä huoneeseemme lepäilemään ja nauttimaan kiireettömästä tunteesta. Sitten oli aika lähteä kotiin. Mulla oli vielä viikon pitkä lenkki tekemättä, joten päätin suorittaa sen kätevästi niin, että juoksisin sieltä kotiin. Kevyen liikenteen reittiopas näytti matkaksi 19km, mutta sen verran onnistuin kiertelemään, että sain sen venytettyä 23km pituiseksi. Tässä alla vielä yhteenveto lenkistä. Pitkä lenkki oli tarkoitus juosta erittäin rauhallisesti ja siinä myös onnistuin. Muistakaa tekin vaihdella reittiä, tempoa ja nopeutta lenkkien välillä. Näin kehonne ei totu siihen samaan junnaavaan vauhtiin vaan kehitystä tapahtuu joka kerta.

Kaisankoti


Kesto
02:21:56  

Keskisyke
122   

Maksimisyke
143   

Kalorit
1367   kcal

Matka
23.03   km

Keskivauhti
06:11   min/km

Nyt mä alan nukkumaan päiväunia! Hyvää yötä ja muistakaa olla reippaita ja nauttikaa mahtavista kevätsäistä täysin rinnoin!

- Leevi

5 kommenttia:

 1. Minäkin kävin tänään juoksemassa pitkiksen. Matkaksi tuli 50km ja aikaa meni 5h 9min. Ja vauhti mulla on ollut näköjään sama kuin sulla. Ihan kelpo lenkki :) Kyseessä oli oikeasti kotirataultra, jos olet sellaisesta kuullut. Kiva, kun laitat nyt dataa lenkeiltäsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh! Sun pitkiksellä onkin jo vähän enemmän pituutta :) On tosiaan kelpo lenkki! Hieno suoritus!

   Olen kuullut kotirataultrasta joskus aikaisemminkin, mutta nyt kävin lueskelemassa mistä siinä on oikein kyse! Vaikuttaa erittäin loistavalta keksinnöltä ja se saa varmasti juoksijoita liikkeelle..

   -Leevi

   Poista
 2. Hei!

  Mulla on sulle haaste blogissani www.hellu79.blogspot.fi

  Heidi

  VastaaPoista
 3. Hei,
  Olen lueskellut LOISTAVAA blogiasi siitä asti kun perustit sen. Nauroin maha kippurassa sun ekalle hiihtolenkille, vatsalihakset tykkäsi.. Olen harrastanut juoksemista välillä enemmän, välillä vähemmän, mutta nyt tavoitteena olisi juosta edes joskus se puolikas (mulla se on kiinni tuosta päänupista). Mulla olisi sulle kysymys, mihin en itse ole keksinyt vastausta, elikkä kilometrejä mulla tulee viikossa 40-55 ja kun vanhat hyvät asicit sanoi yhteistyösopparin irti, menin inter sporttiin ja ostin uudet 2000-sarjan tossut. Oikea kenkä on kuin tehty minun jalalle, mutta se vasen..jalkani nousee kannasta liikkeessä ja se tuntuu epämiellyttävälle, koska joudun jännittämään jalkaa, mikä puuduuttaa varpaat, olisko sulla jotain hyviä tipsejä, millä saisin myös vasemmasta kengästä loistavan, mitä sinne voisi tunkea. Olen juossut nyt näillä n.40 km. (Sanoin miehelleni vkonloppuna, että olis pitänyt mennä kamppiin sinne juoksuliikkeeseen, niin ei olis tätä ongelmaa, oli muuten samaa mieltä, sillä on ostanut sinulta new balancit, mitä ei enää pois vaihda)
  Kiitos,kiitos, jos viitsit auttaa pientä poloista.
  Terveisin Kati

  Ps. Jatka blogin pitämistä samaan malliin,se antaa puhtia lenkille...

  VastaaPoista
 4. Oon käynyt nyt jonkin verran lueskelemassa ja pitää ehdottomasti lisätä seurattavien listalle. Kateudesta vihertäen (toivottavasti kateudenvihreä edes on kevään trendiväri?) seuraan sun treenaamista, koska nyt a) en itse voi juosta ja b) juoksen kovimmat tappolenkkini ikinä samaan tai hitaampaan kilometriaikaan kuin sinä nuo hitaat pk:si. No. Tiedänhän minä, että treenin puutetta se on... Tavoitteena kuitenkin vastoinkäymisistä huolimatta Extremerun toukokuussa ja Forssassa puolikas kesäkuussa.

  VastaaPoista