Elettiin armon vuotta 1975, kun Säynäjäkankaan Seppo rupesi hiihtolenkeillään kelailemaan, miten kunnon kohentumista voisi mitata. Tuohon aikaan ei ollut vielä menetelmää millä mitata sykelukemia urheillessa. Säynäjäkangas haki patenttia keksinnölleen vuonna 1975. Vain vuotta myöhemmin Polar perustettiin lähelle Oulua. Sittemmin Polar-sykemittarista on tullut kansainvälinen menestystuote ja alansa markkinajohtaja. Vuonna 1979 POLAR hankki ensimmäisen patentin langattomalle sykkeenmittaukselle ja 1982 lanseerattiin urheilijoiden harjoittelun mullistanut maailman ensimmäinen langaton sykemittari. Tästä se kaikki on siis lähtenyt! Hyvä Suomi ja Hyvä Sepi!
Vanhaa ja uutta designia! Ulkonäkö on pysynyt samantyylisenä vuosien saatossa! |
Nyt vuonna 2013 sykemittareita löytyykin kauppojen tiskeiltä jo vaikka millä mitalla. Vaihtoehdoista on melkeinpä runsauden pulaa. Jos sinua urheiluliikkeessä sattuu palvelemaan vielä se kuuluisa kesä-Börje niin oikean mittarin valitseminen voi olla erittäin haastavaa. Börje kun puhuu ja selittää niitä ja näitä mutta ei sano mitään. Voin kokemuksen syvällä rintaäänellä kertoa, että sykemittarit kymmenine ominaisuuksineen ovat haastavia näin kokeneemmallekin veljelle. Mittaria valittaessa pitäisi jo kotona miettiä mitä ominaisuuksia haluaisi siitä löytyvän. Näin sen etsiminen on huomattavasti miellyttävämpää.
Kaikkihan alkaa siitä sykkeen mittauksesta. Se toiminto nyt luonnollisesti löytyy melkein jokaisesta laitteesta. Sitten pitäisi miettiä haluaako mitata matkaa ja nopeutta. Jos vastaus on myöntävä niin sitten aukeaa taas lisää vaihtoehtoja, jos vastaus taas on kieltävä niin kannattaa ostaa joku edullisempi helppokäyttöinen laite, jossa on tarvittavat toiminnot harjoituksiasi ajatellen.
Hintaryhmästä 90-150€ löytyy kattava valikoima mittareita joissa on mm. seuraavia ominaisuuksia: sykkeenmittaus (maksimisyke, keskisyke, sen hetkinen syke), kalorinkulutus, harjoitusaika, rasvanpolton mittaus, kuntotesti, harjoitusvaikutus, sykerajojen asettaminen( Jos haluat tehdä harjoitteen esim, peruskestävyysalueella ja asetat sykerajoiksi 110-135, niin kello antaa äänimerkin aina kun alitat tai ylität rajan.) kello, päivämäärä, herätys jne. Nämä toiminnot riittävät oikein mainosti peruskuntoilijalla tai vaikka sali-hirmuille, mutta jos muistutat enemmän ajokoiraa kuin "Bull" Mentulaa niin jatka lukemista.
Old school gps-mötikkä. Uusimmissa mittareissa tämä on rakennettu kellon sisään. |
Tuntuuko siltä, että edellä olevien toimintojen lisäksi kaipaisit myös matkan ja nopeuden mittaamista? Jos näin on niin sinulle niitä vaihtoehtoja vasta tarjotaankin. Ensimmäisiä matkan ja nopeuden mittaamiseen käytettyjä laitteita olivat footpodit eli kenkään kiinnitettävät laitteet, jotka mittasivat nopeutta ja kuljettua matkaa. Näiden jälkeen siirryttiin gps teknologiaan. Gps mittaa kuljettua matkaa ja nopeutta ulkona liikuttaessa. Kattojen läpi mittari ei saa signaalia, joten sisäradoilla tai halleissa ne eivät toimi. Ne tulivat markkinoille erillisinä "mokkuloina" joita sitten kiinniteltiin käsivarsiin ja kuka minnekin. Tällä hetkellä voimasana on integroitu gps, joka onkin tehokkaasti syrjäyttänyt sekä footpodit, että erikseen toimivat gps laitteet tieltään. Integroitu gps tarkoittaa sitä, että sykemittarin (kellon) sisään on rakennettu myös gps vastaanotin, joten et tarvitse enää muuta kuin kellon ja sykevyön. Kätevää, eiks vaan??!
Cadence on pyöräilijöille suunattu lisälaite jolla saadaan mitattua poljinnopeutta / kampikierroksia. Oikealla kenkään kiinnitettävä footpod, millä saadaan mitattua matkaa ja nopeutta jusotessa. |
Gps mittareita onkin sitten useampia malleja. Yksinkertaisimmillaan mittari on pelkkä gps mittari eli se mittaa vain matkaa ja nopeutta ei sykettä ollenkaan. Garminin Forerunner 10 malli on loistava esimerkki tällaisesta mittarista. Siitä näet kuljetun matkan, nopeuden, keskinopeuden, maksimi nopeuden jne. Yksinkertainen käyttövalikko tekee sen käyttämisestä helppoa ja vaivatonta.
Garmin Forerunner 10. Gps mittari ilman syketoimintoja. |
Garmin 910XT on Triathlonille harjoittelevan suosikki mittari. |
Hyvä sykemittari on loistava harjoituskaveri. Se auttaa sinua hahmottamaan omaa kuntoasi ja kertoo kylmää faktaa siitä missä kunnossa olet ja mitä sinun tulisi vielä kehitttää tullaksesi kovempaan kuntoon. Jos lähdet tekemään esimerkiksi vauhdikkaampaa juoksuharjoitusta niin pystyt suorituksen jälkeen analysoimaan kätevästi miten kroppasi reagoi vauhdin lisäämiseen ja missä kohtaa tulee rajat vastaan. Varsinkin juoksussa, pyöräilyssä ja hiihdossa tällaisista asioista on erittäin paljon hyötyä valmistautuessa kilpailuihin ja tavoitteita asetettaessa. Jos sinun kuntosi kestää esim. 5min/km vauhdilla juoksemista hyvin ja sykkeesi pysyvät maltillisena niin voit lähteä nostamaan vauhtia 4.50:een ja etsimään rajojasi. Anaerobisella alueella maitohappoa alkaa muodostumaan. Maitohapon muodostuminen on anaerobisen energian tuoton haittapuoli, sillä lihaksiin kertyvä maitohappo kasvattaa lihasten happamuutta. Tämä heikentää lihasten kykyä supistua ja voi myös tuntua kipuna. Näin ollen anaerobista liikuntasuoritusta ei jaksa jatkaa kovin pitkään. Tässä kohtaa fiksuimmat jo ymmärtävät, että esimerkiksi maratonia juostessa ei olisi kovin hyvästä olla 1,5km:n kohdalla sykkeet taivaissa ja lihakset täynnä maitohappoa. Gps toiminnolla varustettu mittari auttaa tunnistamaan ja etsimään näitä rajoja. Tässä pieni esimerkki omasta elämästäni. Kävin torstaina tekemässä 8,5km juoksulenkin jonka aikana nostin tasaisesti nopeutta lenkin edetessä. Etsin taas vähän rajoja missä syke lähtee nousemaan ja tunnustelin samalla miltä se tuntui kehossani. Näin pystyn etsimään mahdollisimman kovan juoksuvauhdin mitä jaksaisin pitää yllä mahdollisimman pitkään.
Tästä yllä olevasta taulukosta näette nyt paljonko aikaa käytin 1km:n matkaan ja perässä syke. Siitä huomaa selkeästi sen, että mitä kovempaa juoksee niin sitä korkeampi syke on ja sitä enemmän energiaa kuluu. Syke nousee pikkuhiljaa tuolla lopussa, kun olen juossut 3 viimeistä kilometriä hieman vauhdikkaammin. Nämä ovat nyt sellaista tietoa jota on helppo hyödyntää omassa harjoittelussa ja jotka kertovat karua kieltään siitä missä kunnossa on.
Gps-sykemittareita löytyy nykyään joka lähtöön. |
Minä olen käyttänyt sykemittareita jo pitkään enkä voisi kuvitella enää treenaavani ilman. Kaikkihan eivät niistä välitä eikä siinä mitään. Jokainen tehköön tässäkin asiassa omat johtopäätökset. En enää hirveästi tuijottele mittaria treenien aikana vaan tiedän monesti jo tunteesta missä sykkeeni liikkuu. Toki sitä tulee välillä ihmeteltyä ja varsinkin kovempia harjoituksia tehdessä sitä tulee kytättyä useammin. Monesti kuntoilijat luulevat kuluttavan lenkeillään enemmän kuin todellisuudessa kuluttavatkaan. Paljon kuulee tällaisia tarinoita, että "Joo, käytiin viikonloppuna mamman kanssa 45min kävelyllä, missä pysähdytiin sellaseen makeeseen kahvilaan ja siellä oli just uunista tulleita croisantteja. Pakkohan meiän oli semmoset ottaa siinä kahveen kera. Sitten ku päästiin piiiitkän lenkin jälkeen kotiin niin tehtiinkin siinä kinkkupastaa.juustokastikkeella ja saunassa otin vielä 2 olutta. Maanantaina se puntari näyttää sitten taas 800g enemmän, vaikka on viikonloppuna käyty lenkilläkin. Mistäköhän johtuisi? :) -45 min kävely (hieman vauhdista ja kävelijän kunnosta riippuen) kuluttaa n. 150-300kcal. Tässäkin esimerkki tapauksessa sykemittari auttaisi hahmottamaan sitä todellisuutta.
Suosittelen sykemittarin hankkimista kaikille. Olet sitten kuntoilija, painonpudottaja, maratonille tähtäävä juoksija tai kuntosalilla harjoittelija niin siitä on varmasti iloa sinulle.
Loppuun vielä nopea päivitys omasta treeniviikosta.
Maanantai: Pyöräily 15km, kuntosali 75min (rinta-ojentaja-keskikroppa)
Tiistai: Pyöräily 15km, kuntosali 75min (selkä-hauis-keskikroppa)+kävely 75min
Keskiviikko: Pyöräily 15km
Torstai: Juoksu 8,5km, Pyöräily 15km, -Kuntosali 45min :(olkapää-hartia-keskikroppa)
Perjantai: Lepo
Lauantai: 2 salibandypeliä
Sunnuntai: Hiihto (vapaa) 20-30km.
Hauskoja harjoituksia kaikille! Nautitaan kauniista talvipäivistä. Tänäänkin on mitä mainioin sää lähteä ulos liikkumaan. Mä lyön kohta Fischerit Qashqaihin ja lähden kohti Paloheinää.
Adios!
-Leevi
Kyllä paras sykemittari on sellainen, jossa on oikea laturi, heh.
VastaaPoistaIhan totta Petra! Jutussa mainitsemalleni kokeneellekin veljelle sattuu välillä virheitä :)
PoistaMun paras kaveri on garmin 210. Todella helppo ja yksinkertainen mittari, mutta mulle aivan riittävä! Mitä mittaria itse käytät? Olisi mukava saada joskus linkkiä harjoitustietoihisi: sykekäyriin, vauhtikäyriin ym :)
VastaaPoistaGarmin 210 on todella hyvä mittari kokonaisuudessaan. Mulla on ollut useampia mittareita käytössä. Aloitin Suunto T3:sta, sitten on ollut Polar FT4 ja Sigma RC 14.11.! Myös Garminia olen päässyt kokeilemaan. Nyt käytän tuota Polarin FT 4:sta ja Sigmaa.
PoistaHarkitsen vakavasti Poalrin RC3 Gps mittaria. Sitten kun sen hankin lupaan laittaa enemmän informaatiota lenkeiltäni. :)
Olipas jälleen infoa hyvästä aiheesta :). Mä käytän sykemittaria tai oikeastaan tuo mun garmin taitaa olla enemmän juoksukello ja meinaa tulla tälle tytölle ottaan stressi erkki suoni sykkimään kun yritän siitä jotain selkoa saada :D.. Siis loistava mittaamaan matkaa ja sykettä mut en jotenkin löyä siitä kaikkia toimintoja, nooo oppia ikä kaikki :D..
VastaaPoistaTää sun blogi on kyl aina yhtä hauskaa ja mielenkiintosta luettavaa :) jjeeeee :)
Kiitos Hanna! Juoksukellohan käy mihin lajiin vaan niin oot kyllä tehnyt hyvän hankinnan.. :)Ei muuta kuin ohjekirja käteen ja ihmettelemään. Ne voi joskus olla aika mutkikkaita kapistuksia!
PoistaJa kiitos vielä kehuistakin! :)
Hyvä postaus :)!
VastaaPoistaOsaatko muuten sanoa, miksi Polarin sykemittarin lähettimet (vai mikä se onkaan..)
alkavat ensimmäisen patterin vaihdoksen jälkeen kiukuttelemaan, joko ei toimi tai toimii osan treenistä taikka sykkeet saattavat aloittaessa olla jo 208 (:.
Ensimmäisen vuoden toimii moitteettomasti, mutta sit ei yhteistyö enää toimi kunnolla. Mulla on tällä hetkellä Polar FT60 ja patteri vaihdettiin.
Toi on mun kolmas sykemittari viiden vuoden sisällä.
Kiitos!
VastaaPoistaEn tiedä miksi se alkaisi kiukutella patterin vaihtamisen jälkeen, mutta sykevyössä olevat "sensorit" saattavat kulua yllättävänkin nopeasti, jos liikkuu paljon. Mulla on sykemittari päivittäin käytössä ja uusin sykevyön 6-10kk:n välein.
Sinulla saattaa olla sama ongelma. Osta uusi vyö niin uskoisin sen taas pelittävän. Vyö ilman sitä kovaa lähetin osaa maksaa 20-25€, joten hintakin on varsin kohtuullinen.
Leevi
Kiitos tosi hyvästä postauksesta ja analyysista mitä noihin sykemittareihin tulee! :) Pohdin itse tässä juuri tuon Polarin RC3gps -mittarin ostamista ja siitä etsin käyttökokemuksia. Lisäksi olin kiinnostunut noista Garminin kelloista. Mutta kyllä tässä taitaa sitten itekin kallistua tuohon Polarin malliin.
VastaaPoistaTiia-Pauliina