maanantai 8. joulukuuta 2014

Avain kehittymiseen

Olen ollut viime aikoina huomaavinani, että treenaamisesta on tullut muodikasta. Voi olla, että tämä johtuu myös ammattini tarjoamasta suppeasta näkökulmasta. Olenhan päivittäin paljon tekemisissä liikunnallisten ja omasta hyvinvoinnistaan kiinnostuneiden ihmisten kanssa. Siitäkin huolimatta minusta tuntuu, että yhä useampi laittaa tavoitteekseen terveellisemmät elämäntavat, Helsinki City Runin, kiinteytymisen, lihaksikkaamman vartalon tai jotakin vastaavaa!

Maanantai aamu ja treenit asiakkaan kanssa - Ready or not, here I come...
Olen samaan aikaan sekä innoissani tästä villityksestä, kuin myös erittäin huolestunut ja välillä jopa lannistunut siitä mihin liian monen innokkaan liikkujan tie johtaa. Jos kaikki tiet vievät Roomaan, niin liikunnassa kaikki tiet eivät vie pysyviin terveellisiin elämäntapoihin. Mistä tämä johtuu? Siihen on tietenkin useampiakin syitä. Tässä kirjoituksessa en lähde pohtimaan niitä kaikkia, mutta käydään nyt tämä yksi tärkeimmistä ja monesti unohduksissa olevista jutuista läpi!

Jos haluu saada on pakko antaa :)! Itsenäisyyspäivän aamulenkki!
PIDÄ TEKEMINEN KESKIÖSSÄ

Tämä on asia, joka monelta innokkaalta sali-Pirkolta ja Pertiltä unohtuu liian nopeasti. Tavoitteellisessa harjoittelussa pitäisi aika-ajoin tehdä pientä inventaariota tavoitteiden ja toimintatapojen osalta. Tavoitteellisella harjoittelulla tarkoitan tässä kaikkea liikuntaa, mitä tehdään jokin tavoite mielessä. On se sitten painonpudotus, penkkipunnerruksen tuloksen parantaminen, hyvä olo tai vaikka kiinteämmät pakarat. Välillä on hyvä pysähtyä miettimään miksi minä teen tätä, miten minä teen tätä ja olenko tehnyt kaikkeni saavuttaakseni tavoitteeni. Tämä pieni mietintätuokio voisi tarjota ihmeellisiä vastauksia monille.
Se tunne, kun te tajuatte vaimon kanssa olevanne menossa kahdestaan mökille!
 
Tässä tällainen useinkin toistunut keskustelu minun ja asiakkaan välillä: 

Asiakas: "Mitä mieltä olet siitä, että oon nyt alkanut treenaa kunnolla ja mulla on käytössä: heraproteiinijauhetta, bcaa:t, kreatiini, rasvanpolttokapselit, loaderia ja boosteria. Olen lukenut, että näistä olisi hyötyä lihastenkasvatuksessa ja ne jeesaa tosi paljon salitreenissä ja antaa lisää potkua viimeisiin toistoihin. 

Tuukka: Mikä sun tavoite on? 

Asiakas: "Kiinteytyminen ja lihaskasvu. Haluan rasvaa pois ja lihasta tilalle". 

Tuukka: Miten sä treenaat?

Asiakas: "Koitan käydä 3 kertaa viikossa salilla ja teen aamuaerobisia tyhjällä vatsalla. Nyt on vain ollut niin paljon kiirettä ja tää pikkujoulukausi puskee päälle, niin olen käynyt salilla kerran viikossa ja koittanut tehdä siihen ainakin yhden lenkin päälle. Sitten oon tehny himassa kuntopiiriä ja mustan-barbaarin hauistreeniä! Niin ja hiittiä testasin kans kerran! Siinä hengästy!"

Tuukka: Hyvä, entäs ruokavalio? Oletko miettinyt niitä juttuja? 

Asiakas: "Joo oon mä kyl miettinyt ja ottanut tosi paljon selvää. Nyt oon sillä viljattomalla ja maidottomalla dieetillä. En vain oikein tiiä, mistä saisin protskuu, kun en voi syödä maitorahkaa. Mun duuni on sellaista, että mun on ihan mahdoton syödä säännöllisesti. Sitten, kun noudatan tota puhdasta ruokavaliota, niin sekin vaikeuttaa tilannetta. Jätin kaikki hedelmätkin kuukausi sitten, kun luin jostain blogista, että niissä on tosi paljon sokeria! Tuntuu, että on jotenkin vähän vaikee keksii, mitä söisin, mut toi puhdas ruokavalio sopii kyl tosi hyvin! Mä oon sitä mieltä et sitä kaikkien pitäisi kokeilla. Oon nyt syönyt aamupalaksi 400g jauhelihaa ja kananmunia! Sit oon miettiny sitä paleoo, tiiät sä siitä mitään?

First time ever - Sushi! Kiitos vielä Anna ja Pauliina rohkaisusta!

Tuukka: Ehkä mä jotain. Kiitos näistä! Miksi sä syöt lisäravinteita ja olisiko aikataulusi muokattavissa siten, että pystyisit syömään säännöllisemmin ja käymään treeneissä useammin.

Asiakas: " Mä en mitenkään pysty syömään säännöllisesti! Mun duuni on sellasta ettei siellä voi syödä. Mä vedän noi jauhelihat aamulla ja sit käydään lounaalla jossain kiinalaisessa. Seuraavan kerran ehdin syömään sit vasta himassa joskus 19.00 aikaan! Oon kokenu, että noista lisäravinteista on paljon hyötyy ja lukenu niistä tosi paljon! Ne auttaa siinä lihastenkasvussa ja palautumisessa Mun duuni on sellasta etten pysty syömään ollenkaan!  Enkä pysty mitenkään nostamaan treenimääriä tällä hetkellä! Nyt on niin paljon kaikkia juhlia ja duunissa kova kiire. Sitten kun meen himaan niin oon ihan loppu. Vapaa-aika menee kokonaan perheen ja kavereiden kanssa. Siitä mä en pysty mitenkään joustaa! Mä oon funtsinu tän jutun niin, että helmikuussa alkaa helpottaa ja sit mä pääsen ihan irti! Oon ihan ripped siitä eteenpäin! Tiiätsä 110% mukana kaikessa terveellisessä! Sit aloitan paleon ja crossfitin! 

Bootcampin suunnittelua!
Voisi sanoa, että juuri tällaisella hetkellä ollaan asian ytimessä. Olen hetken aikaa hiljaa ja toivon, että jostain kuuluisi BLING! sen merkiksi, että asiakas itsekin tajuaa, mistä homma puristaa. Mikä ei ole keskiössä? Mitä tässä ollaan oikeasti valmiita tekemään tavoitteen eteen? Mistä haetaan vastauksia? Mitä muutoksia on tehty entiseen, että saadaan synnytettyä jotain uutta? Onko nyt oikea aika suurille muutoksille? Auttaako tavoitteen siirtäminen helmikuulle, jos mitään muutoksia ei pysty millekään osa-alueelle tekemään? Onko ongelma oikeasti ettei ole aikaa vai ettei sitä haluta järjestää?

Itsenäisyyspäivä klo:7.30! "Kus kaikki o? Ettei vaa krapulois?"

Tällaiset keskustelut ovat työssäni liian yleisiä. En missään nimessä syytä ketään. En halua myöskään mollata ketään. Sanon aina omille asiakkailleni, että olkaa auki itsenne kanssa. Sillä tarkoitan sitä, että yrittäkää olla itsellenne rehellisiä. Keskustelkaa itsenne kanssa ja miettikää, mitä asioita pitää muuttaa, että voitte saada kehitystä aikaan. Lähtökohtaisestihan me ihmiset emme rakasta epämukavuusalueella olemista. Haemme valmiita ratkaisuja ja teemme muutoksia mieluummin mukavuusalueelle, kuin epämukavuusalueelle. Mitä rehellisempi pystyy itselleen olemaan ja mitä enemmän itsetutkiskelua harrastaa, sitä paremmin päästään kiinni sinne, missä muutostarpeet ovat ja sitä kautta saamme aikaan kehitystä. Mitään muutosta ei voi saada aikaan, jos ei ole valmis muuttamaan mitään nykyisessä elämäntilanteessa. Mikään muutos ei ole koskaan helppo. Jos olisi, niin meillä ei olisi Suomessa yhtään ylipainoista ihmistä! Väitän, että kukaan ei halua pohjimmiltaan olla ylipainoinen!

Sjmv-tuo jalkapäivän prinsessa!
Jos tuntuu, että aika muutoksille ei ole kypsä, niin on ehdottomasti parempi olla yrittämättä niitä. Silloin pitää keskittyä niihin asioihin, mihin aika ja energia tällä hetkellä riittävät. Kaikista huonoin tilanne on se, että sulla on liian monta asiaa päällekkäin. Mitään et saa kunnolla tehtyä ja se tilanne aiheuttaa sinulle stressiä. Nykyään on muodikasta olla bodattu, perheellinen, kolmen koiran omistaja, jolla on oman työnsä lisäksi menestyvä sivubusiness, paljon kavereita, vilkas sosiaalinen elämä ja salasuhde. Tällaisessa paketissa on jo ehkä pari palasta liikaa. Olkaa kohtuullisia, eläkää hetkessä ja nauttikaa niistä asioista, mitä teillä on nyt meneillään. Jos haluatte muutosta johonkin, vaikka 5kg lisää lihasta, niin hyväksykää se, että tavoitteen saavuttaminen vaatii muutoksia nykyiseen! Me ihmiset haluamme niitä muutoksia, mutta emme ole valmiita muuttamaan mitään. Niin se ei tosiaan toimi! Sanon tämän nyt monta kertaa, että se menee varmasti kaaliin!

Ettei totuus unohtuisi, niin myös mökillä on treenattava!
Kun asetamme liikunnallisen tavoitteen se vaatii aina valtavasti työtä ja aikaa. Lähtekää siitä! Pitäkää se tekeminen keskiössä ja merkatkaa vaikka kalenteriin inventaariopäiviä, jolloin katsotte, miten vaikka viimeisen kuukauden treenit ovat menneet. Näin pysytte paremmin kärryillä tavoitteenne etenemisestä eikä yllätyksiä pääse käymään. Kaikki hifistelyt lisäravinteineen, rannetukineen, kisakenkineen, aminohappokoostumuksineen ja superfoodeineen tulee vasta sitten kyseeseen, kun se tekeminen on jo kunnossa. Voisin sanoa kylmästi näin, että se tekeminen ratkaisee aina 90% lopputuloksesta ja loput voidaan saada aikaan sitten hifistelemällä! Jos haluat lihasmassaaa niin mene nyt alkuun vaikka 4 kertaa viikossa tekemään kunnon treeni kuntosalille ja ostellaan ne lisäravinteet, spiruliinat ja penkkipaidat sitten vuoden päästä :). Moni minunkin tuttavani vetää aamiaisella 10 pilleriä ja siihen päälle kaivetaan jauheita 15 erilaisesta purkista. Salille keretään 2 kertaa viikossa ja sitten ollaan tohkeissaan tavoittelemassa milloin mitäkin saavutuksia! En nyt väitä, että niistä jauheista olisi välttämättä suorainaista haittaakaan. Riippuu mitä vetää, mistä purkista ja kuinka paljon! Turhaa se silti on. Se on varmaa!! 

Iskän pennut halauksessa!
Olkaa siis hereillä! Nämä käyttämäni esimerkit nyt olivat tällaisia muodikkaita juttuja, mistä kysellään paljon! Muistakaa myös, että kiinteytyminen/ painonpudottaminen ja lihasten kasvattaminen samaan aikaan on, jos nyt ei mahdotonta, niin todella vaikeaa. Lihasten kasvaminen kun vaatii aina kovan harjoittelun lisäksi sitä energiaa enemmän kuin mitä kulutetaan. Painonpudotuksessa taas tarkkaillaan energiansaannin ja kulutuksen suhdetta toisinpäin. Jos ylipainoa on paljon niin silloin nämä päällekkäiset tavoitteet tulevat toki aluksi toteutumaan, mutta pian pitää alkaa sitten miettimään jo ollaanko lintu vai kala!

Liikunnan iloa, valoa arkeen ja ihanan rauhallista joulun odotusta kaikille lukijoille!

Mun lellilapsi lähti eilen opaskoirakoululle testeihin :(
T: Mies ilman labradoria

27 kommenttia:

 1. Ei juurikaan lisättävää! :D Osui ja upposi! Hyvä Tuukka! Kivaa viikkoa sinne!

  VastaaPoista
 2. Hieno teksti!
  Ja voimia labradorittomuuteen. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi molemmista :) Onneks meillä on toi pieni Pimu täällä ilahduttamassa meitä :)

   Poista
  2. Rauhallista joulunodotusta teille Heidi ja terveisiä kotiin!

   Poista
 3. Osu ja Upposi tännekin....
  Säännöllisesti pitää näköjään pohtia oman elämän perusasioita-muutosta ei saa ilman muuttumista, valitettavasti.
  Teitä Personal trainereitä on myös monenlaisia. Melkoinen projekti on löytää itselleen sopiva, kun se mikä sopii toiselle ei välttämättä sovi sinulle. Itselläni tavoite painonpudutus ja terveelliset elämän tavat, päivittäistä kamppailua mielihalujen ja järjen välillä. "Treenasin" yhden PT:n kanssa muutaman kk kunnes tajusin, ettei hänen systeemi sopinut minulle: ruokavalio-ohjeet ok, mutta lisäksi hän ohjeisti minua syömään noin 10 erilaista pilleria päivässä....... Yhteistyömme loppui lyhyeen kun tajusin itse homman älyttömyyden.
  Kiitos kirjoituksestasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Näinhän se on, että muutoksen edessä pitää olla valmis muuttumaan. Se on se mistä kehittyminen lähtee. Pitää ymmärtää muutoksen tarve, että voi muuttua, sitten pitää vielä muuttaa niitä vanohja tapoja :) Hankala ja monimutkainen prosessi :)

   Trainereita on tosiaan monenlaisia. Osalla on todella vahva fyysinen puoli, kuten treenit ja ohjelmat, mutta he eivät tajua mitään henkisestä valmennuksesta ja niistä asioista, joiden kanssa treenattavat painivat :). Osa taas ei osaa treenauttaa fyysistä puolta ollenkaan ja paljon on trainereita siitä väliltäkin :)

   On erittäin tärkeää, että sekä trainerin, että asiakkaan sielunmaisemat ovat samanlaiset ja sen suhteen on pakko toimia muillakin tasoilla. Muuten kehityminen ja yhteistyö ei voi millään olla hyvällä tasolla ja jatkuvaa!

   Mukavaa joulunodotusta!

   Tuukka

   Poista
 4. Sushi on parasta. =) Ikävintä on koiran lähteminen muualle jos se on lopullista. =(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kyllä ihan samaa mieltä! Sushi oli todella iloinen yllätys!! Koiran lähteminen on taas pyllystä, mutta onneks saadaan Gere vielä jouluksi kotiin ja sitten samalla kuullaan lähteekö se opastamaan vai ei :)

   Poista
  2. Niin ja ihanaa joulunodotusta teillekin :)!

   Poista
 5. Paljon asiaa ja osin siirrettävä omaan tekemiseen eli kirjoitus tuli mulle just oikeaan saumaan. Kiitos! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko!

   Kiva kuulla, että joku saa ideoita ja mahtavaa jos saat tästä ajatuksia omaan elämääsi ja käytäntöön!

   Mukavaa joulunodotusta!

   Tuukka

   Poista
  2. Nauroin ääneen tässä kohdassa (käyn itse salilla): "PIDÄ TEKEMINEN KESKIÖSSÄ
   Tämä on asia, joka monelta innokkaalta sali-Pirkolta ja Pertiltä unohtuu liian nopeasti."
   ;)

   Poista
 6. Kiitos paljon tästä, todella hyvä kirjoitus!

  VastaaPoista
 7. Totta turiset. Kyllähän siitä liikunnastakin tulee mukavaa, kun siihen tottuu. Nykyään sohvalla rötköttäminen ei edes houkuta enää niin paljoa. Hämmästyin itsekin, kun sanoin tuon :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amen Laura!

   Liikunta on mahtavaa, kunhan siinä pääsee alkuun! SItten sitä ei tosiaan haluakaan olla enää paikallaan!

   Mukavaa joulunaikaa!

   Tuukka

   Poista
 8. Jäätään hyvä Tuukka!! :D Sopiva iltapäivän kevennys nyt jaksaa paahtaa loppuilla hymyssä suin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Iinu!

   Kivaa, että juttu sai sut hymyilemään! Hymy tarttuu ja tekee tästä syksyisestä ja pimeästä Suomesta vähän valoisammana paikan :)

   Mukavaa päivän jatkoa ja joulunodotusta!

   Poista
 9. Tosi hyvä kirjotus!
  Valitettasti tosi moni, joka haaveilee elämäntapamuutoksesta haluaa kyllä sitä muutosta, mutta ei olisi valmis muuttamaan omassa elämässään mitään.
  Valmisruoka on helppo ostaa kaupasta, ei jaksa nähdä vaivaa omiin eväisiin.
  He eivät myöskään tunnu ymmärtävän sitä, että olisi järkevää ensin laittaa ruokapuoli kuntoon ja sitten lisätä se liikunta mukaan, tekevät montaa asiaa puoliteholla ja sitten ihmetellään kun tuloksia ei tule. Kun tuloksia ei tule kidutetaan sitten itseään pussikeittodieetillä tai muulla yhtä järkevällä :)
  Mun töissä on muutama tälläinen ikuinen laihduttaja, jotka kiduttaa itseään liian vähällä kunnon ruualla ja liiallisella herkuttelulla.

  Mukavaa Joulunodotusta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tea,

   Sinä tiivistitkin tuossa ongelman ytimen kyllä todella hyvin! Yksi suuri haaste meillä on se, että olemme tottuneet ostamaan/hankkimaan valmiita ratkaisuja, kuten pussikeitodieetit tms. Terveellinen ruokavalio ja ihan normaali kotiruoka ja hyvä ennakointi olisivat kuitenkin ne parhaimmat pitkäaikaiset ratkaisut. Tässä taas tullaan siihen muutoksen vaikeuteen :)

   Mukavaa joulunodotusta ja viikonjatkoa!

   Tuukka

   Poista