torstai 23. lokakuuta 2014

Terveellinen ruokavalio ja siihen liittyvä business - Omenoilla täydellinen takamus!

Terveellinen ja ravitseva ruokavalio on asia, mistä puhutaan ja kirjoitetaan paljon. Valitettavasti kirjoituksien ja mielipiteiden laatu eivät sitten enää olekaan suoraan verrannollisia määrän kanssa. Ylipainoisten määrä on kasvanut Suomessa paljon ja siksi sen ympärille on rakennettu myös erittäin kannattavaa bisnestä! Tämänkertainen kirjoitukseni käsittelee nyt tämän bisneksen huonoja puolia.

Kesäloma ja tuoreista aineksista loihdittu salaatti :)
Suomessa on erittäin suuri joukko ylipainoisia ja vähän liikkuvia ihmisiä, joista suuri osa ei ole tyytyväinen tämänhetkiseen terveydentilaansa ja oloonsa. He ovat kiinnostuneita löytämään ratkaisuja ongelmiinsa. Tämä on luonut viime vuosina todella paljon kysyntää liikunta, - ja hyvinvointialalle ja silloinhan alkaa se kuuluisa tarjontakin tuleman mukaan kuvioihin.


Kun jonkun aiheen ympärille löytyy riittävästi kiinnostuneita, niin myös media innostuu asiasta. Lehtiä lukiessani kiinnitän usein huomioni samaan asiaan. Jostain yksittäisestä tuotteesta/ raaka-aineesta tai sen osasta rakennetaan seuraavaa pelastajaa tai uutta Juudasta. Sama koskee erilaisia muoti-dieettejä. Niitä en viitsi alkaa tässä luettelemaan, koska jokainen varmasti tietää, mitä tarkoitan.Ymmärrän toki sen, että palstatila loppuu kesken, jos kirjoituksissa yritettäisiin puhua aiheesta mahdollisimman laajasti ottaen huomioon kaikki siihen liittyvät tekijät, mutta silti jotain järkeä voisi välillä käyttää!

Herkulliset bruschetat! Kiitos Spide!
Usein nämä jutut ovat todella yksipuolisia eikä niissä ole edes yritetty tehdä mitään laajempaa katsantoa ko. asiaan. Tällaisia esimerkkejä ovat mm. seuraavat suomalaisista julkaisuista poimitut otsikot: Pähkinät parantavat kestävyyttä, Syö omenankuoret ja pysy hoikkana, Omena päivässä sulattaa rasvan pakaroista, Punaviini parantaa vatsan, Pippuri hoikistaa, Purukumi antaa 5% lisää nopeutta polkupyöräilyyn. Miltäs nämä kuulostavat? Jutuissahan ei sikäli ole mitään vikaa. Monissa niistä on viitattu johonkin pieneen tutkimukseenkin asian tiimoilta. Viihdearvo on taattu. Otsikoiden todenperäisyydestä, luotettavuudesta ja oleellisuudesta olenkin sitten jo erimieltä.

Vapaasyöntipäivä, massakausi ja mitä niitä on?

Tällaisten vinkkien suurin ongelma on se, että kun laihduttaja lukee tämänkaltaisia kirjoituksia, niin hänellä itsellään ei välttämättä ole riittävästi taustatietoa suodattaa näissä esiintyviä liibalaaba-osioita ja keskittyä tärkeimpiin seikkoihin. Tämä johtaa taas tilanteeseen, minkä kanssa moni tälläkin hetkellä painii. Tietoa tulee joka tuutista täydellä teholla, mutta sen suodattaminen ja käyttöönotto on mahdotonta. Sitten ollaan 5:2 dieetillä 2-viikkoa, Paleolla viikko, välillä syödään vain vihreitä kasviksia tai jätetään viljat ja maito pois ruokavaliosta. Tummaa suklaata ja viiniä voi juoda, koska ne ehkäisevät verisuonisairauksia ja parantavat kolesteroliarvoja. Tomaattia ja hedelmiä vältellään, koska niissä on kuulemma niin paljon sokeria! Onneksi sentään massakaudella saa mennä lounaalla Burger Kingiin.

 
Kun kuluttaja on saanut itsensä tarpeeksi sekaisin hän päättää ottaa härkää sarvista ja liittyy johonkin nettivalmennukseen. Sieltä hän saa etävalmennuksella toteutetut ruokavaliot / nettiohjelmat tuhannen muun onnekkaan laihduttajan kanssa. Yhdessä he alkavat toteuttamaan tätä samanlaista ruokavaliota riippumatta heidän yksilöllisistä eroistaan. Jos paketissa luvataan vielä -20kg 3:ssa kuukaudessa ja päivittäinen energiansaanti pyörii alle 1000 kalorissa, niin aina parempi. Katsos laihduttaessa pitää kärsiä ja koko ajan on oltava nälkä. Mitä vähemmän ja yksipuolisemmin syöt, sitä varmemmin saavutat Carmen Electran tai Anna Abreun takamuksen!

Kalaa, couscosia ja salaattia!
 
Nettivalmennus on 3kk:n jälkeen ohi. Se jättää jälkensä ja kiloja on karissut. Kaikki meni vihdoinkin niin kuin oltiin ajteltu. Se serkun häihin ostettu jakku vuodelta 2006 mahtuu vihdoinkin päälle, vaikka vähän vielä lantiolta kiristääkin. Nyt pitäisi kaiken siis olla kunnossa.

Arvaatteko mitä? Mikään ei ole kuitenkaan taustalla muuttunut, kuin korkeintaan huonompaan suuntaan. Miten luulette ihmisen osaavan tehdä itsenäisesti ravitsevia ja terveellisiä valintoja ruokavalioonsa tällaisen rumban ja cha cha cha:n jälkeen? Ei valitettavasti mitenkään. Laihduttaja on noudattanut orjallisesti 3 kuukauden ajan hänelle valmiiksi tehtyä ruokavaliota käyttämättä ollenkaan omia ajatuksiaan, mitä syön, milloin syön ja miksi syön. Tällaisen ihmedieetin jälkeen menee usein valitettavasti vain muutama kuukausi ja kaikki on niin kuin ennenkin! Jakkua ei kehtaa edes ajatella, koska ketuttaa niin paljon se, että ei pystytty jatkamaan ihmedieetin parissa ja välttelemään niitä hedelmiä. Vai johtuikohan se tomaateista? Punaviiniä ja suklaata olen kyllä muistanut syödä, joten siitä se ei ole nyt jäänyt kiinni! Pitääkin käydä ostamassa omenia, että edes perse näyttäisi ensi kesänä hyvältä! 

Rönttöstä naamaan Sotkamossa!
Kun ihminen joutuu tällaiseen pyöritykseen ei ole ihme, että hän on hieman epävarma ja neuvoton miettiessään K-Kaupassa, mitäs tänään syötäisiin! Tällä kaavalla ja toteutuksella kun mennään muutama vuosi, voitte jo varmasti kuvitellakin, miltä se ruokapäiväkirja näyttää, kun saan sen sitten gmailiini :). Minä en halua missään nimessä syyllistää tässä ketään, vaan enemmänkin herättää tietynlaista varovaisuutta uskomasta kaikkea, mitä lehdissä lukee. Meille kuluttajille syötetään monenlaista informaatiota ja on aivan liian helppoa uskoa vääriä faktoja tai joutua harhaanjohdetuksi taitavasti suunnitellun markkinoinnin edessä.

Raakakakkujen leipomista Annan ja Monnan kanssa Grenstreetillä!
Ravitsemustilaa tai ruokavaliota arvioitaessa/suunniteltaessa pitäisi aina kiinnittää huomiota laajempiin kokonaisuuksiin. Olen nähnyt työssäni paljon ruokapäiväkirjoja ja voin vannoa ja vakuuttaa, että yhdenkään asiakkaani ongelmat eivät vielä tähän mennessä ole johtuneet liiallisesta tomaattien tai hedelmien syömisestä. Kyllä niitä oleellisempia parannuskohtia on lähdetty etsimään jostain ihan muualta. 

Muistakaa syödä tarpeeksi, jos liikutte paljon!
Olkaa siis tarkkana, mitä uskotte. Koittakaa aina miettiä asioita laajemmin. Olkaa rehellisiä ja avoimia itsellenne. Johtuuko se ylipaino siitä pippurin vähyydestä, vai voisiko syytä etsiä ensiksi muualta?  Muistakaa, että ruokavalioon liittyvät asiat ovat loppujen lopuksi suhteellisen yksinkertaisia. Perinteinen kotiruoka 5-6 kertaa päivässä tekee jo monille ihmeitä. Muistakaa, että chiasiemenet eivät vielä yksistään takaa toimivaa vatsaa eikä sitä alkoholiakaan kannata ihan lääkkeeksi ottaa. Hakeutukaa ammattitaitoisten ihmisten käsiin hakemaan neuvoja ja ohjeita. Muistakaa olla itsellenne armollisia ja oikotietä onneen ei tässäkään asiassa valitettavasti ole!

Välillä on lupa herkutellakin!
 Ravintoa rakkaudella!

Tuukka

7 kommenttia:

 1. Niiin asiaa!! Mun vanhemmat on ylipainoisia, ja he ovat juuri tuollaisia jotka etsivät oikotietä onneen. Äiti tilaa kaikenmaailman kapseleita ja syö ananasta, kun se kuulema lisää aineenvaihduntaa. On tilattu kaiken maailman vekottimet kotiin ja infrapunasaunakin, jotta kilot lähtisivät. Tosiasiassa ei kuitenkaan haluta kohdata sitä tosiasiaa, että ehkä siinä ruokavaliossa olisi kuitenkin viilaamista. Tätä touhua läheltä seuranneena en tosiaan ihmettele, että ne jotka ei niin ole perillä terveellisestä ruokavaliosta, eksyvät vähän väärille raiteille..

  Ja toinen puoli on tässä myös se, että ne syömishäiriöiset ottavat myös nämä "vältä hedelmiä, koska niissä on liikaa sokeria"-ohjeet käyttöönsä ja elävät jatkuvien kieltojen varassa.

  Mutta tää oli huippu teksti ja niin asiaa!

  Huvittuneena muuten kattelin taas jotain "tutkimusta", että kuulema jos syö 15 luumua päivässä, se saattaa auttaa painonhallinnassa. ;) Ei kait tässä sitten muuta kuin luumujen ostoon. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu!

   Toivottavasti saat heräteltyä vanhempiasi katsomaan "oikeita" asioita silmiin! Me ihmiset olemme tietyllä tavalla hyväuskoisia ja haluammekin vähän ulkoistaa tiettyjä asioita. Se on toki ymmärrettävää ja inhimillistäkin. Eihän kukaan jaksa elää sellaisessa liian realistisessa maailmassa, missä millekään sattumukselle, uskomukselle tai yliluonnolliselle ei voisi antaa tilaa :)!

   Valitettavasti moni kärsii tällä hetkellä näistä laihdutukseen liittyvistä trendeistä ja keksinnöistä. On eri asia olla vähän "hyväuskoinen höpsö" omasta tahdostaan, kuin joutua johdatelluksi väärien tuotteiden/ratkaisujen pariin, kun tosisaan etsii itselleen apua!

   Puuh, näitä luumuja :) Vastaavia juttuja tulee kyllä vähän turhan usein vastaan :) Lähdetään me luumujen ostoon ja katsotaan, kuinka sekaisin 15 luumulla voi vatsansa saada :)

   Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 2. Mukavan monipuolinen kirjoitus! Olen törmännyt samaan ongelmaan monta kertaa. Kaveritkik sanovat että painonpudotus on kiinni siitä kun eivät kerkeä salille ja työntävät samalla pullaa naamaan. Tekisi mieli sanoa että kyllä painonpudotukseen voi vaikuttaa paljon ruokavaliolla ja liikunta tukee sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näinhän se on :) Se ruokavalion osuus on siinä tosiaan paljon suurempi, mutta tosiasioita silmiin katsominen on joskus pelottavaa :) ja silloin siitä kuntosalin väliinjäämisestä saa hyvän tekosyyn, kun ei onnistu painonpudotuksessa.

   Poista
 3. Itsekin olen todennut, miten vaikeaa syöminen voikaan olla! :D Olin lähes 30-vuotias, kunnes opin syömään ja juurikin tuollaisen nettivalmennuksen avulla. Minulla oli halu oppia syömään ja saada ennen kaikkea vatsavaivat kuriin. Valmennus toimi ja sillä tiellä olen edelleen, syön ja liikun säännöllisesti ja ennen kaikkea voin hyvin.

  Valmennuksen aikana myös tiedostin ne vaaranpaikat, jotka noihin liittyvät enkä uskalla niitä aivan kaikille suositella. Itsekin olisin mieluiten palkannut oman personal trainerin mutta valitettavasti raha oli kynnyskysymys. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa kuulla, että olet onnistunut tavoitteessasi. Koskaan ei ole liian myöhäistä ja monethan tuntuvat tekevänkin suurempia muutoksia tässä 30-ikävuoden paikkeilla, kun alkaa se oma terveys kiinnostamaan ihan eri tavalla.

   Olet ollut selkeästi tietoinen asioista, kun osasit tunnistaa vaaranpaikat. Personal trainer-palvelut ovat toki hieman hintavampia, kuin nettiohjelmat! Hienoa, että löysit ja sait apua ja löysit itsellesi sopivan valmennusmetodin!

   Poista
 4. Tää oli ihan huippu kirjoitus, Tuukka! Iso peukku! :) En oo muistanut aikaisemmin kommentoida, vaikka luinkin tän jo heti silloin kun julkaisit. Niin samaa mieltä sun kanssa ja elintarviketieteiden opiskelijana aika läheltä seurannut tätä markkinointia..kuluttajia ei johdeta harhaan, mutta vallitsevien trendien mukaan tietysti painotetaan niitä asioita, jotka myy "proteiinia niin ja paljon" "ei lisättyä sokeria" "ei lisäaineita" tai sitten e-koodit kirjoitetaan vain auki, jotta ei niin valveutunut kuluttaja ei niitä huomaisikaan. Esimerkkejä löytyy! Kaiken kaikkiaan hommaan pitäisi saada pikkasen enemmän sitä maalaisjärkeä! :)

  VastaaPoista