keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Palautumisen haasteet!

Bodom Trailista on nyt kulunut muutama päivä ja kropan pitäis olla pikku hiljaa palautunut rasituksesta. Mieli tekisi jo lenkille, mutta milloin olisi sitten oikea aika lähteä? Moni aktiiviliikkuja pohtii usein samoja asioita eli levon ja rasituksen suhdetta.

Monipuoliset treenit pitävät tarjoavat lihaksistolle erilaisia ärsykkeitä!
Bodom Trail juostiin viime torstaina. Minulla on nyt poikkeuksellisen lähekkäin kaksi ½ maratonia, kun Helsinki Half Maraton juostaan siitä 9 päivän päästä eli ensi lauantaina 07.06. Palautumisen kanssa on oltava tarkkana ja mitään kehittävää treeniä tässä ei kannata edes ajatella.

Matkalla joogaamaan!

Olen pitänyt nyt neljä lepopäivää eli perjantaista sunnuntaihin, sekä tiistain. Maanantaina tein kevyen palauttavan harjoittelun. Pyöräilin aamulla vetämään asiakkaalle kuntosalitreenin ja sen jälkeen jäin myös itse kisikselle treenaamaan tunniksi. Illalla minulla oli sitten päivän toiset treenit, jotka olivat maratonkoulun kanssa polkujuoksua. Illalla vielä venyttelyt päälle, niin siinäpä se. Hyvältä tuntui ja kevyellä vauhdilla juostessa jalatkin tuntuivat hyviltä.

Aamulenkin jälkeistä pose-venyttelyä!


Minun seuraavat harjoitukset olivat aamulla, jolloin juoksin ensiksi itse 2+4+2 km niin, että tuo 4km oli lauantain kisavauhtia 5.00m -5m.10s /km. Availin siinä vähän paikkoja ja kokeilin, miltä vauhdikkaampi juoksu tuntuu. Minulla on vielä illalla treenit asiakkaani kanssa, jotka menevät tällä kertaa palauttelun piikkiin, kun toimin kuvaajana eikä minun tarvitse itse juurikaan juosta :). 

Kisiksellä omat treenit asiakkaan treenien jälkeen! Hauskaa näyttää olevan :)!
 
Aamulenkillä huomasin, että palautuminen on vielä selvästi kesken ja toivottavasti olen paremmassa kunnossa lauantaina. Muuten voi tulle pitkä kisa :). Sykkeet olivat vielä 10-15 lyöntiä korkeammat, kuin normaalisti. Positiivista oli, että jalat tuntuivat hyviltä. Mitään rasitusperäistä kipua ei tuntunut, mitä minulla yleensä tuntuu muutama päivä pidempien juoksujen jälkeen säärien sisäsyrjillä johtuen lievästä ylipronaatiosta. Lihakset tuntuivat muutenkin palautuneilta ja sellaista lihasväsymystä ei ollut.

Gerellä on alkanut uhmaikä!


Viikko jatkuu vielä torstaina pitkällä työpäivällä (12h) ja juoksulla asiakkaan kanssa ja perjantaina onkin vuorossa pitkän työpäivän lisäksi vain lepäilyä. Katsotaan miten tässä kerkeää tuosta Bodomista palautumaan, kun tämä viikko on hyvinkin työntäyteinen. Palautumista ja kokonaisrasitusta miettiessä pitää aina miettiä kaikkien elämänalueita. Jos on pitkiä työpäiviä ja vaimo sekä koira kipeänä niin ei kannata enää sille viikolle survoa ennätys kilometrejä. Tässäkin asiassa siis kokonaisuus ratkaisee. 

Viimeistelytreeni alkamassa!
Palautuminen on todella yksilöllistä. Juoksusta puhuttaessa voisi nyrkkisääntönä sanoa, että mitä kokeneempi ja parempikuntoinen juoksija, sitä lyhyempi palautumisaika riittää. Olen kuullut, että osa juoksijoista lähtee tekemään kevyitä lenkkejä jo maratonia seuraavana päivänä. Niiden hyödyistä on vaikea sanoa mitään ja itse suositelisin kyllä vähintään 2-5 päivän lepoa maratonin jälkeen. Juoksijoissa on toki paljon eroja ja joillakin voi tuo kevyt lenkkeily piankin maratonin jälkeen toimia.Nyt puhun siis meistä harrastajista. Kenian ja Etiopian pojat, kuten muutkin ammattijuoksijat ovatkin sitten asia erikseen.

Juoksin pari viikkoa sitten ystäväni Sofian kanssa, joka on Suomen maajoukkuesuunnistaja! Sofialta sain mielenkiintoista tietoa huippujuoksijoiden harjoittelusta ja palautumisesta.
 
Palautumiseen vaikuttaa moni seikka. Huomiota pitää kiinnittää ainakin kokonaisrasitukseen, kilpailun /harjoitusten tehoihin, määriin ja kestoihin, ravintoon, lihashuoltoon, nukkumiseen, elämän muihin osa-alueisiin ja henkiseen vireyteen. Näillä pääsee jo pitkälle. Itse olen ottanut nyt lihashuoltoon mukaan joogan. Voin lämpimästi suositella sitä kaikille. Aivan käsittämättömän kivaa hommaa, missä tuntee itsensä todella huonoksi, kun ei taivu mihinkään.

Välillä pitää keretä salillekin, ettei totuus pääse unohtumaan :)!

Mä lähden nyt hakemaan henkistä vireyttä huomiseen pitkään päivään tuolta sängyn pohjalta. Tänään heräsin jo 03.55 koiran kanssa ulos, joten voitte uskoa, että nyt alkaa väsy painaa :). Monna vei vielä Geren ulos niin toivottavasti se nukkuisi pitkään huomenna. Tosin tänä aamuna mä kyllä herätin sen, kun en saanut enää tuon 03.55 jälkeen unta :). Nyt en voi siis oiraa syyllistää! 

Iskä oot sä jo hereillä? Lähetäänks ulos?

Hyvää yötä ja mukavaa juoksua kaikille Helsinki Half Maratonille osallistuville! Odotan jo ihan innoissani, kun kyseessä on uusi juoksu ja kaikki siellä on uutta ja ihmeellistä. Ajattelin mennä kisa-alueelle jo vähän totuttua aikaisemmin kiertelemään ja ottamaan valokuvia, että tulee sitten hieno kisaraportti tänne blogiin :). 

TuukkaEi kommentteja:

Lähetä kommentti