perjantai 9. tammikuuta 2015

Juoksuvalmennusta

Tänään kirjoittelen mun päivästä ja siitä minkälaista on valmentaa juoksijoita. Kevään lähestyessä myös juoksusta kiinnostuneiden asiakkaiden lukumäärä aina kasvaa. Moni on asettanut tavoitteekseen jonkin hienon juoksutapahtuman ja kaipaa sitten hieman valmentajan vinkkejä harjoitteluunsa. Minulla on valmennuksessa niin aloittelijoita, kuin kokeneempiakin juoksijoita.

Ihana ja iloinen Marissa!
Juoksu on eritääin suosittu harrastus. Sen näkee joka vuosi kasvavissa harrastaja, - ja osallistujamäärissä eri tapahtumien yhteydessä. Juoksuvalmennuksen tarjoaminenkin on yleistynyt. Yhä useampi kuntokeskuskin on aloittanut omat valmennuksensa. Mielestäni on vain hyvä, että harrastajat saavat monipuolisesti opastusta juoksuun. 

Sanon aina, että juoksu on yksinkertainen laji. Liikutat vain vuorotellen jalkoja toistensa eteen. Mitä enemmän siihen kuitenkin perehtyy, sitä monimutkaisemmaksi se muuttuu. Juoksun yksi suurimista haasteista on se, että jo 1 sekunnin aikana, siinä tapahuu valtava määrä asioita. Sikäli juoksu on teknisesti haastavampaa, kuin moni asia kuntosalilla. Ylätaljassa tai penkkipunnerruksessa ei vielä sekunnissa hirveitä tapahdu ja monissa liikkeissä käytetään huomattavasti vähemmän eri lihaksia ja lihasryhmiä samanaikaisesti, toisin kuin juoksussa. 

Marissa katsoo kameraa ja minä jotain ihan muuta...
Juoksuvalmentamiseen, niin kuin valmentamiseen yleisestikin kuuluu tyhmä, minua turhauttava leima. Se on se kulunut fraasi valmentajan omista saavutuksista. Moni kysyy aina valmentajia vertaillessa, että mikä sun koutsin maratonenkka on? Paljonko se nostaa penkistä? Näillä asioilla voikin olla väliä. Minulla ei välttämättä ole hirveästi annettavaa alle 3 tunnin maratoonarille tai 250kg:n penkkaajalle. Valmentamisen perusidea on kuitenkin se, että valmentajan pitää tietää valmentamastaan asiasta enemmän kuin valmennettava. Valmentajan ei missään nimessä tarvitse olla mailman paras tai olla kokenut kaikkea ko. lajista itse henkilökohtaisesti urheilijana. Muuten meillä Suomessakin voisi juoksukoutsit olla suhteellisen harvassa. 

Valmentajaa etsittäessä pitäisi kuitenkin ennätysten sijaan keskittyä mm. seuraaviin asioihin!

- Mitä sinä kaipaat valmentajalta/ valmennukselta?
 - Pystyykö hän tarjoamaan näitä asioita?
- Mitkä ovat niitä osa-alueita, joita haluat kehittää ja onko valmentaja oikea ihminen siihen/niihin?
- Miten sinulla synkkaa valmentajan kanssa. Puhutko ns. samaa kieltä, ymmärrättekö toisianne, onko sinun helppo olla hänen kanssaan?
- Tukeeko valmentajan vahvuudet ja osaaminen sinun tavoitteitasi?
- Onko valmentaja kokenut/nähnyt/opiskellut jne niitä asioita, joita sinun pitää kehittää tavoitteesi saavuttaaksesi? 

Kyllä me välillä ihan tosissaankin treenattiin :) Siellä on joku fanikin räpsimässä meistä kuvia!
Tässä muutama hyvä kysymys, joista kannattaa lähteä liikkeelle. Kannattaa valmentajaa valitessa miettiä, minkälainen on valmentajan elämäntilanne, kokemus, historia ja omat harrastukset sinuun/tavoitteisiisi verrattuna. Olen kirjoittanut näistä asioista aiemminkin. Maailman paras kestävyysjuoksijoiden valmentaja ei välttämättä ymmärrä työssäkäyvän yksinhuoltajan arkea ja haasteita yhtä hyvin, kuin joku muu, joka valmentaa muitakin samassa elämäntilanteessa olevia.



Juostaan, juostaan, nopee, nopee, nopee, kintut on liekeissä, silmät on sokeet...
Tänään minulla oli ilo ja kunnia vetää treenit aina yhtä positiiviselle, iloiselle ja viehättävälle Marissalle! Kirjoitin Instagramiinkin, että jos saisi aina juosta näin pirskahtelevan iloisissa tunnelmissa ja seurassa, niin aamulenkitkin sujuisivat kuin itsestään.

Me oltiin sovittu tapaavamme klo:9.30 keskustassa. Lajille vihkiytyneenä mä tietysti juoksin paikalle ja sain samalla tehtyä oman treenin. Koitan usein yhdistellä mun treenejä asiakkaiden treenien yhteyteen eli itse sporttailen joko ennen tai jälkeen asiakkaan treenejä. Näin säästän rutkasti aikaa verrattuna siihen, että tekisin omat treenit aina erikseen. 

Näin me heilutellaan käsiä juostessa.
Marissalla on ollut haasteita selkänsä kanssa ja hän halusi, että keskittyisimme juoksutekniikkaan, sekä siinä samalla keskustelisimme juoksuharjoittelusta. Marissa osallistuu rohkeana mimminä keväällä Helsinki City Runille ja hänellä on valmistautuminen nyt täydessä vauhdissa.

Aloitimme treenit alkulämmittelyllä, minkä jälkeen teimme muutamia tekniikkaharjoitteita. Keskustelimme samalla juoksutekniikan perusteista ja niistä yleisimmistä haasteista.

Kukkuu!!
Kun juoksija osaa juosta riittävän tiheällä askelluksella, hyvässä ryhdissä, keskivartalo aktiivisena ja ryhti ylväänä ja askelkontaktinkin ollessa sopiva asentoon nähden, niin silloin ollaan teknisesti jo hyvällä tasolla. Näin pystymme todennäköisemmin välttämään juoksussa helposti syntyviä vammoja ja meillä on mahdollisuus opetella ja keskittyä pienempiin nyansseihin. Marissalla olikin paketti jo kivasti kasassa, joten keskityimme juuri näihin pienempiin seikkoihin, kuten käsien liikkeeseen, pakaroiden aktivaatioon ja Suomalaiseen ylpeyteen :). 

Yhteistreenit kestivät n. 60min ja saimme käytyä paljon asioita läpi. En mene tässä nyt tarkemmin harjoitusten sisältöön, vaan niistä voitte lukea lisää Marissan blogista parin päivän päästä! 

Me bloggaajat, PT:t jne sosiaalisenmedian soturit julkaisemme paljon kuvia ja videoita. Yleensä päädymme jakamaan niitä onnistuneimpia otoksia, missä on tukka takana, huulet tötteröllä ja elämä mallillaan. Kaikkihan tietävät kuitenkin, että onnistuneen suorituksen takana on liuta epäonnistumisia ja uutteraa harjoittelua. Nyt laitan tähän loppukevennyksenä mun ja Marissan tyylinäytteen, kun yritimme juosta hitaasti, että se näyttäisi kuvissa sitten hyvältä. Kuinka me onnistuttiin? Sen saat itse päättää :)!

Sen tuntee, kun se ei lähde!
Mukavia lenkkejä ja varokaa heikkoa jäätä!

Tuukka




4 kommenttia:

  1. Heippa Tuukka! Oon jo pidempää lueskellut sun blogia, Monnan blogin kautta tänne joskus päädyin, mutta nyt vasta kommentoin ensimmäistä kertaa. Sä kun koutsaat eri tasoisia juoksijoita ja kirjotat paljon just juoksusta, aattelin, että ois kiva jos tekisit postauksen juoksun alottamisesta.

    Mun haave on, että ennen ku täytän 25, juoksen puolimaratonin. Siihen on nyt 2 vuotta ja 2 kuukautta. Juoksukokemusta ei ole. Kunto ei ole muutenkaan mitenkään kehuttava. Netistäkin kun oon katellu, kaikissa "alottelijoiden" juoksuohjelmissakin oletetaan, että tuosta noin vaan pystyy hölköttelemään monta kilsaa. Uskon, että moni haluaisi aloittaa, muttei tiedä miten.

    Ihanaa uutta vuotta ja peukut, kun ootte mukana 100 päivää haasteessa!

    Terkuin Noora

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Noora!

      Mukavaa, kun olet löytänyt Monnan blogin kautta tänne mun bloginkin puolelle :).

      Toiveesi otetaan huomioon ja teen seuraavan kirjoituksen juoksun aloittamisesta!

      Sulla on hieno tavoite ja olen varma, että voit saavuttaa sen, jos vaan niin päätät!

      Juoksuohjelmissa lähdetää tosiaan monesti heti juoksemaan. Kävely on todella tehokasta peruskuntoharjoittelua ja siitä kannattaa ehdottomasti lähteä liikkeelle. Juoksun tylsä puoli aluksi on se, että siitä on vaikea nauttia alkuun. Sitten kun kunto paranee, niin juoksustakin oppii nauttimaan ihan eri tavalla :)

      Ihanaa uutta vuotta sinullekin :)

      Tämä 100 päivän haaste, kuten muutkin haasteet ovat lähellä sydäntäni! :)

      Tuukka

      Poista
  2. Hei!
    Kyselen neuvoa, vai pitäisikö ihan tulla privaatti-juoksu-opetukseen? Painonpudotus käynnissä, pikkuhiljaa mennään alaspäin. Viime syksyllä pientä takapakkia, mutta nyt Teidän Kuukaudenkiristely2 avulla taas hyvässä vauhdissa.
    Vuosi sitten päätin, että aloitan juoksemisen, tai minun tapauksessa hitaan hölkkäämisen, pääsinkin hyvin alkuun ja viime kesällä sitä jo jaksoikin vähän. MUTTA...sitten iski kamala kipu oiekaan jalkapohjaan, plantaarifaskiitti. Nyt tilanne on jo vähän parempi, aamulla ei ole enää tuskaisaa nousta sängystä ylös ja ruvata kävelemään. Mutta edelleenkin esim. kävelylenkin jälkeen pakko linkuttaa, mutta sitä ei enää seuraa yösärkyä ja aamutuskaa.
    Pelottaa aloittaa juoksuharjoittelu uudestaan, paheneeko vaiva?
    Sari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Sari,

      Kiitos kommentistasi!

      Kiva kuulla, että olet mukana kuukaudenkiristely2 haasteessa ja että olet saanut painonpudotuksen hyvään vauhtiin! :)

      Plantaarifaskiitti on todella inhottava ja välillä pitkäaikainen vaivakin :(. Siitä on kärsineet monet huippujuoksijatkin, joten se on myös verraten yleinen juoksijoiden keskuudessa.

      Plantaarifaskiittiin suosittelisin alkuun paljon lepoa, kylmähoitoa ja paljon venyttelyä silloin, kun se sen kestää. Lisäksi kannattaa käydä tutkituttamassa jalka ammattilaisella ja selvittää olisiko jonkinlaisesta tuesta jalkaholvin kohdille hyötyä tähän vaivaan. Sekin on auttanut monia. Jos menet tutkituttamaan jalan, niin mene mieluummin ihan ammattilaiselle äläkä urheilukauppoihin. Siellä et kuitenkaan voi olla yhtään varma, minkätasoinen koulutus ja kokemus myyjällä on. Parhaassa tapauksessa keskustelet jalkahoitajan tai fyssarin kanss aj huonoimmassa tapauksessa maahantuojan 15min koulutuksen läpikäyneen henkilön :)

      Vaiva voi pahentua juostessa, koska silloin rasitus lisääntyy. Aloita juoksuharjoittelu varovaisesti vähän kerrallaan. Aerobista harjoittelua voit hyvin suorittaa vaikka vesijuoksemalla, kuntopyörällä, crosstrainerilla tms, missä sinne ongelmaalueelle ei kohdistu iskuja/rasitusta/ponnistusta samalla tapaa, kuin juostessa/kävellessä.

      Toivottavasti vinkeistäni oli apua :)

      Tuukka

      Poista