keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Paras valmentaja vai sopivin valmentaja!

Mä olen jo pidemmän aikaa ärsyyntynyt yhdestä ammattiini liittyvästä seikasta. Nyt ajattelin kirjoittaa sen taas auki ja pois mun mielestä. Aihe on sellainen, että se pyörii vähän väliä blogeissa, lehtijutuissa ja liikuntaharrastajien puheissa. Lähdetään liikkeelle!

Sinussa on roimaa, alkumiehen voimaa, kanna minut metsään apinamies...
Tähän "paras valmentaja" juttuun törmää niin usein, että oikein ihmetyttää. Monesti keskustelupalstoilla on pitkiäkin mielipiteidenvaihtoja siitä, kuka on hyvä tai paras valmentaja. Meillä Suomessa harrasteliikunnassa pyörii usein tällainen erittäin harhaanjohtava ajatus, että hyvän valmentajan pitäisi aina olla ollut menestynyt urheilija valmentamassaan lajissa. Sehän ei pidä paikkaansa. Toki siitä voi olla korvaamatonta hyötyä, mutta kun mietimme harrasteliikunnan lähtökohtia ja pääasiallisia tavoitteita, niin se ei ole välttämättä avaintekijä. 

Juoksuryhmäläiset tulessa!
Pitkä ja menestyksekäs urheilu-ura ei tee kenestäkään vielä hyvää valmentajaa! Onhan näitä esimerkkejä nähty Diego Maradonasta lähtien. Nyt puhun varsinkin harrasteliikunnasta, jossa ihmisten tavoitteet liittyvät useimmiten hyvään oloon, terveellisiin elämäntapoihin, kunnon kohottamiseen, painonhallintaan/pudotukseen ja oman tasonsa kehittämiseen. Näiden tavoitteiden saavuttaminen ei ole mahdotonta sellaisenkaan valmentajan kanssa, jolla ei ole menestyksekästä urheilijauraa taustallaan. 

Keskiviikon lenkki lähdössä käyntiin!
Meillä monesti haetaan keskusteluissa myös sitä absoluuttisesti parasta valmentajaa, kun pitäisi keskittyä etsimään itselleen sopivinta. Valmentaminen on pitkälti motivoimista, kannustamista, välittämistä ja ihmisten välistä kanssakäymistä. Toki valmentajalla on oltava myös ko. lajin tietämystä, että sitä voi toisille opettaa. Valmentajan ei silti tarvitse olla absoluuttisesti paras vaan riittää, että hän tietää asioista sinua enemmän, osaa motivoida ja opettaa sinua tavoilla ja menetelmillä, jotka ymmärrät ja joihin uskot. Näillä pääsee jo pitkälle. Jos minä menen joogaamaan, niin ei mun tarvitse etsiä 95-vuotiasta Intialaista kurkkulaulajaa saadakseni siitä hyötyä. Riittää, että kävelen lähimpään liikuntakeskukseen ja ilmoittaudun tunnille. Kehittyessäni voisin hakeutua jooga-studiolle ja näin edelleen.

Asiakkaiden treenit ohi ja aika suunnata kotia kohti!
Valmentajien vertailuun liittyy usein sellainen ihmeellinen absoluuttisen täydellisyyden etsiminen. Sellaista valmentajaa ei ole olemassakaan, joka tietää aina, kaikille parhaat mahdolliset keinot, harjoitustavat, määrät ja motiivit. Muutenhan kaikki ammattiurheilijatkin tekisivät arvokisoissa aina parhaan tuloksensa. Näin ei kuitenkaan ole, vaikka heillä todennäköisesti on maailman parhaat valmentajat ja menetelmät käytettävissään.

Personal Trainer Pursiainen ja asiakkaiden treenivihko!
Kun näen keskustelupalstoilla jonkun etsivän valmentajaa, niin arvatkaa, mikä asia ihmetyttää? Kukaan ei koskaan kysy: Mitä sinä etsit? Mitä haluat valmentajaltasi? Mitä haluat saavuttaa? Mitkä ovat tavoitteitasi? Keskustelupalsta alkaa äkkiä täyttymään erilaisista ylistyslauluista eri valmentajia kohtaan, se on vielä ihan kiva. Sitten alkaa se valmentajien/tahojen haukkuminen ja seuraavaksi onkin vuorossa muutaman valmentajan itseään mainostava kommentti. "Jos sä oikeasti haluat hyvän koutsin, niin mä oon ollut sitä ja olen tätä..." Koko lähtöajatus unohtuu! 

Minun ensimmäinen kysmykseni asiakkailleni on aina: "Mitkä ovat sinun tavoitteesi?" Jos asiakkaan tavoitteet ovat sellaisia, missä en koe voivani häntä auttaa, niin sanon sen aina suoraan. Minä en ole valmentaja sinua varten. Olen pahoillani.

Team MT Personal Training
Olen lukenut keskustelupalstoilta kommenttiketjuja, joissa on etsitty netistä valmentajien pitämiä treenejä, linkitetty niitä keskusteluun ja haukuttu valmentajia sen perusteella. Mikä voisi olla tyhmempää? Mistä tahansa asiasta tai kenestä tahansa henkilöstä saadaan näillä metodeilla luotua täysi idiootti. Mikä onkaan helpompaa, kuin etsiä yksi lause, sana tai ajatus, irroittaa se asiayhteydestä ja leimata ihminen sen perusteella. Tämä on asia, jota pitäisi sivistyneessä keskustelussa ja kritisoinnissa välttää viimeiseen saakka. Tätä kuitenkin tapahtuu koko ajan. Oli kyse sitten valmentamisesta tai vaikka ruokavalioiden vertailusta.  


Lintsin mäet tulee meidän juoksukoululaisille tutuksi :)
Valmentajaa etsiessänne keskittykää etsimään ihmistä, jolla on riittävästi tietotaitoa valmentamaan sinua, jonka kanssa tulette toimeen, johon luotatte ja josta pidätte. Näin te tulette todennäköisesti löytämään itsellenne sopivamman valmentajan, kuin etsimällä sitä absoluuttisesti parasta mahdollista valmentajaa. Jos teidän henkilökemianne eivät kohtaa, niin kaikki se valmentajan tietotaito valuu hukkaan.

Pariskuntatreeniä - vuorossa Boxjump!
Minun mielestäni hyvä valmentaja on asikkaan tavoitteet ja toiveet huomioiva, ammattitaitoinen, avoin, sosiaalinen, aina 100% läsnä, luotettava, helposti lähestyttävä, kuunteleva, kannustava, ymmärtävä, vaativa, nöyrä ja positiivinen. Nämä ovat asioita, joihin minä omassa valmennustyössäni uskon ja joita haluan edustaa. Nämä ovat myös asioita, joita me MT Personal Training kanssa haluamme yrityksenä edustaa. En väitä, että olemme jokaisessa valmentamassamme asiassa maailman parhaita, emmekä edes tähtää siihen. Me kehitämme jatkuvasti itseämme ja haluamme olla parhaita mahdollisia valmentajia meidän asiakkaillemme, koska valmentaminen on niin paljon muutakin, kuin sitä kylmää faktaa, todistuksia tai kunniakirjoja!

Positiivista ja energistä torstaita kaikille! 

Tuukka

3 kommenttia:

 1. Kuulostaa hyvältä! :) Jos mä palkkaisin henkilökohtaisen valmentajan, tärkeimpinä ominaisuuksina pitäisi sitä, että tyyppi on aidosti kiinnostunut MUSTA ja mun TAVOITTEISTA, eikä mieti muita valmennettavia mun treenin aikana. Läsnäolo on siis tärkeintä, mitä pt voi mun mielestä antaa. Sitten tulee henkilökemiat ja sitten vasta se osaaminen... toki sitä pitää olla, mutta ei juurikaan täydellistä tietotaitoa tarvita. Hih, muun muassa tuota Lintsin mäkeä tuli just tiistaina juostua, huh... xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanna olen täysin samoilla linjoilla sinun kanssasi. Läsnäolon ja aidon välittämisen merkitystä ei voi varmaan väheksyä missään asiassa :).

   Lintsin mäki on kyllä legendaarinen ja aika maukas kokonaisuudessaan. Siinä saa jo reisiä hapoille ja vähän sitä tahtoruuviä käännettyä :)

   Poista
 2. Kirjoitit täyttä asiaa. Hyvän valmentajan erottaa siitä että hän tuntee omat vahvuutensa ja heikkoutensa ja omaa selkärankaa myöntää jos ei ole asiakkaalle sopivin. Parhaimmassa tapauksessa hän pystyy jopa suosittelemaan toista sopivampaa ja jää taatusti positiivisesti mieleen.

  VastaaPoista