tiistai 26. marraskuuta 2013

Omegawave


Terve, 

Viime kirjoituksessani lupasin kertoa teille kokemuksiani Omegawave Personal laitteesta/palvelusta. Olen itse käyttänyt sitä nyt parin kuukauden ajan. Ensimmäiset mittaukseni pääsin tekemään jo lokakuussa ennen Vaarojen maratonia ja olikin hauska huomata mitä Omegawave kertoi palautumisestani. Olen siis kerennyt testailemaan laitetta kunnolla ja saanut monenlaista dataa. Heti alkuun on mainittava, että laitteen hankkijalla pitää olla joko Android tai ios järjestelmällä toimivia laitteita eli esim. Nokian laitteiden kanssa tämä ei vielä ainakaan toistaiseksi toimi.


Omegawave Personal
Nyt seuraa pieni tiivistelmä, mistä tässä on kyse. Omegawave Personal on harjoittelun ja suorituskyvyn optimoija, joka auttaa mittaamaan harjoitusvalmiuden, treenaamaan oikealla rasitustasolla ja maskimoimaan suorituskyvyn. Se tarjoaa käyttäjälleen joka päivä reaaliaikaisen tiedon aerobisesta valmiudesta, sydämen stressitasosta ja väsymyksestä. Testin perusteella se ehdottaa sopivia syketasoja ja suosisttelee ideaalisen harjoitustehon. 

Nyt on aika aloittaa mittaus!

Nyt moni varmasti jo miettii, että miten tämä eroaa sykemittarista tai mikä tämän homman nimi on? Avataanpa parilla sanalla sitäkin. Omegawave mittaa ja analysoi sydämen sykevälivaihtelua. Sen avulla saadaan tietoa autonomisen hermoston tilasta. Tämä kertoo palautumistason. Se on ainoa laite, joka pystyy mittaamaan myös kehon energiantuoton tilaa. Tämä tarkoittaa aerobista ja anaerobista energiantuottojärjestelmää. Mittaus perustuu sairaalatutkimustasoiseen EKG-käyrään, joka tarkoittaa suomeksi sydänsähkökäyrää. Laitteella mitataan kehon valmiutta harjoitella, kun sykemittari mittaa sydämen sykettä harjoituksen aikana. 

Sitten itse laitteen käyttöön. Homma alkaa sillä, että sinun pitää hakea App Storesta omegawaven appi!  Mittaus suoritetaan aina samaan aikaan päivästä. Ajalla itsessään ei ole niin suurta merkitystä. Tärkeintä tässä on jatkuvuuden kannalta saada toisiinsa vertailukelpoisia mittauksia. Suosittelen kuitenkin tekemään mittauksen aamulla heti herätyksen jälkeen. 

Mittaus käynnissä. Ylhäällä näkyy leposyke. Alempana testin eteneminen 93% valmista.
Mittauksessa käytetään sykevyön kaltaista comfort-beltiä, joka laitetaan siis rintalihasten alapuolelle. Siihen liitetään Ecg sensori eli tämä lähetinosa. Tämän jälkeen puhelimesta bluetooth päälle, omegawaven palvelu päälle ja mittaamaan. Alkutoimenpiteet kestävät ehkä 20sekuntia. Tässä se vain vaikuttaa hirveän monimutkaiselta. 


Yleisarvosana mittauksesta!

Mittaukseen menee tosiaan n. 2min. Tämän jälkeen Omegawave antaa yleisarvosanan koko mittauksesta. Sen näette tuossa ylempänä. 
 
Tässä näkyy yleisarvosanan kehitys.
Tässä valikko, mistä päästään katsomaan tesitkäyriä!


Olen kokenut, että tämä on erittäin nopea, varma ja helppo tapa tietää päivän harjoitusvalmius. Monesti on käynyt niin, että edellinen päivä on venynyt pitkäksi töiden ja harjoitusten merkeissä, yöunet jääneet vähäisiksi ja kun aamulla olen tehnyt mittauksen niin olenkin sen perusteella muuttanut hieman suunnitelmaa päivän harjoituksen osalta. Olen myös seuraillut sykemittariani harjoitusten aikana ja todennut, että niinä päivinä kun Omegawave on antanut vähän negaa niin myös sykkeet harjoituksen aikana ovat olleet korkeammalla kuin vastaavasti hyvin levänneenä.


Tässä näkyy stressitason kehitys!
Kenelle sitten suosittelen mittaria? Suosittelisin tätä kaikille, jotka liikkuvat ja ovat kiinnostuenita terveellisistä elämäntavoista sekä oman kehon kunnosta. Erityisen paljon hyötyä tästä saavat aktiiviliikkujat, jotka harjoittelevat päivittäin.Tällöin oman kehon tuntemus ja kuuntelu meinaa monesti unohtua, kun mieli vetää treenien pariin. Loistava kohderyhmä ovat myös aktiivisemman elämäntavan alkutaipaleella olevat liikkujat, jotka ovat alkaneet harjoitella enemmän, mutta oman kehon tuntemuksien kuuntelussa on vielä kehittämistä. On tämä laite yllättänyt useasti minutkin :)!


Tämä kertoo kehon kyvyn vastaanottaa ja mukautua harjoitukseen.

Mainitsin tuolla alussa, että pääsin tekemään ensimmäiset testit ennen Vaarojen maratonia. Oli hauska huomata ihan virallisestikin miten keho reagoi maratonin juoksemiseen. Pari päivää ennen kisaa tulokset olivat hyviä ja keho valmiina taistoon. Viimeinen yö ennen starttia meni vähän valvoessa ja sain nukuttua vain 5½ tuntia. Herätys oli jo 06.00 aikaan ja Pohjois-Karjalan aamuhämärissä oli selkeästi jännitystä ilmassa, kun istuimme perheeni kanssa aamiaispöydässä.Tällöin mittasin myös ennätys leposykkeeni, joka oli n.70 eli yli puolet normaalista (norm. 31-38). Tämä viestitti vahvaa dataa siitä, että keho oli jo erittäin jännittyneessä tilassa ja valmis kisaan. Jännitys näkyi sykkeessä.


Tässä näkyy palautumisprosessin sen hetkinen tila!
Samaan ilmiöön moni törmää lähtöviivalla, kun laitetaan sykemittarit päälle ja se saattaakin olla jo VK alueella vaikka metriäkään ei olla vielä juostu!


Omegawaven laskemat ja suosittelemat sykealueet tälle päivälle!

Omegawave laskee myös sen päivän mukaiset sykealueet, sekä näyttää selkeästi millä sykealueilla kannattaa tänään harjoitella. Yllä kuvassa näette minun sykealue-suositukseni, sekä suositellutt tehoalueet. Punaisella merkitylle alueelle ei suositella tänään mentävän.Tässä valmiuteni aerobiseen harjoitteluun!
Paljon tulee tietoa vain 2 minuutin mittauksella!

Tässä puolestaan anaerobiseen!
Kokonaisuudessaan Omegawave on mielestäni erittäin hyödyllinen apuväline liikkuville ihmisille vauvasta vaariin. Tätä samaa laitetta, joskin joukkuekäyttöön tarkoitettua kokonaisuutta käyttää muutamat huippujoukkueet mm. jalkapallojoukkue Ajax Amsterdamista. Käyttäjistä löytyy lisäksi paljon yksilölajien huippu-urheilijoita aina nyrkkeilijöistä uimareihin.

Palataan taas asiaan! 

Tuukka


4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Hyvä, että kiinnosti! Tuo on oikeasti mukava ja hyödyllinen laite kaikille liikunnasta ja omasta terveydentilasta kiinnostuneille! Varsinkin mun tyylisille "pakko päästä treenaamaan" kavereille. Se lepopäiväkin pitäisi muistaa aina pitää :)

   Poista
 2. Täytyy ostaa laite......

  VastaaPoista
 3. Suosittelen kaikille!

  Omegawave on mahtava tuote ja otimme 2014 mittaukset mukaan MCT Groupin palvelutarjontaan fyysisen kunnon ja toimintakyvyn testaamisen sekä analysoinnin lisäksi (tarjolla myös kuluttajille).

  MCT Groupin kautta on toteutettavissa omegawave-mittauksia myös kuluttajille - SEURAAVA MITTAUSPÄIVÄ 18.3. klo 16-> Paikka SATS Eliel.

  Kumppanitarjous kannattaa hyödyntää kun aikoo hankkia laitteet omaksi. Ohjeet ja alekoodi http://www.fyysinenkunto.fi/#!omegawavepersonal/cbln

  Lisätietoa mittauksesta http://www.fyysinenkunto.fi/omegawave

  VastaaPoista